søndag 6. mars 2011
på en søndag
Du skal holde hviledagen hellig. En viktig del av barnelærdommen, og noe som førte til ørkesløs tråkking omkring helt til man skjønte at lesing, i motsetning til spikking og bærplukking, var akseptabelt tidsfordriv. Og fremdeles sitter det i, dette med at fysisk arbeid ikke passer seg på søndager.
Men å brodere går vel bra? Å sitte pent og pyntelig i sofahjørnet med broderiramme, fine farger og godt påtegnet stoff, det kan da umulig være syndig og skammelig?
men jeg undres på; vil våre barn være klar over dette når de når voksen alder? Vil de huske at stillheten skal råde, ihvertfall til etter kirketid, at klesvask ideelt sett ikke skal henge ute og at søndag er en hviledag? Eller vil de vokse opp i den tro at søndag er den dagen vi gjør alt det arbeidet i og utenfor huset som vi ikke rekker resten av uka?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Det henger i her også - selv om det ikke var kirkegang i barndommen heller.
SvarSlettI dag har jeg lødd ved. Bedre utnyttelse av dagen enn 5 mil på TV.
Det er jo en forskjell fra den gangen da hverdagsarbeid for veldig mange foregikk hjemme (på gården, i bryggerhuset, i kjøkkenet, i fjøset), i møkkete arbeidsklær og armforklær - og søndag var dagen for søndagsskjorte og søndagskjole og hvitt forkle - til nå hvor det for mange er slik at hverdagsarbeidet er langt hjemmefra, i strøket skjorte og skjørt og høye hæler - mens fritid blir tida en kan ha tid til å få vasket og bakt og ryddet og malt (ikledd ymse "hjemmetøy"). Skillene mellom arbeid og fritid blir annerledes og reglene må kunne være annerledes - samtidig som det er godt å kunne skille mellom hverdag og helgedag fortsatt. Det kan vi klare - uten å automatisk videreføre tidligere tiders "forbudsregelverk".
SvarSlettBestemorsHage: Noe må man jo gjøre:)
SvarSlettUnderveis: helt klart, det er forskjellige behov for avveksling nå og før. Men det sitter litt i ennå, ihvertfall for meg. Men det jeg aldri har skjønt, er hvordan de mest ihuga fikk i seg mat på søndagene før i tiden...