onsdag 23. september 2015

Prikkesting

Prikkesting er en håndsøm som ofte nevnes sammen med spilesøm, og som brukes i håndsydde liv og som kantstikninger på vester og trøyer ( og sikkert andre steder også ). Stinget som er synlig på plaggets rettside er bittelite, bare som en prikk. Derav navnet.
Men hvordan innsiden av plagget ser ut kan variere. Noen ganger syes det sammen med en kombinasjon av for- og attersting, som på bildene under.

    

   

Og noen ganger bruker man kastesting som blir liggende akkurat i kanten av foret. Dette er mindre synlig, og går raskere.
Noen ganger syr  man en søm på maskin først, vrenger og syr en rad prikkesting lenger inn på plagget, som en støttestikning ( avstand vil variere, så her lønner det seg rett og slett å følge sømforklaring/bilde/muntlig forklaring/plagget du kopierer).

  

Noen ganger syr man med knapphullsilke, som på de øverste og nederste bildene og prikkene blir ikke så synlige. Andre ganger syr man med lintråd, og prikkene blir synlige ( bildene i midten)
her er det mange faktorer som spiller inn, mange hensyn å ta og ingen enkel fasit. Forvirrende? Ja. Utfordrende? ja. Spennende? ja, absolutt.


Dette er et godt eksempel på de ulike måtene man syr "det samme" på i en bunad eller en folkedrakt. Mye av denne kunnskapen har overlevd ved opplæring, vanligvis i hjemmet, og er gode eksempler på immateriell kulturarv. jeg kan skrive og vise bilder, men det enkleste er å vise mens jeg syr.

Ved å holde kurs, demonstrere på husflidsdager og -messer, ha temakvelder og bunadkafeer bidrar kvinner og menn landet rundt til å holde en del av den handlingsbårne kulturarven i hevd. Dagens oppfordring herfra er å ( bortsett fra å lese FruStorlien), å la deg sjarmere av en teknikk du ikke kan så mye om, eller som du har glemt og tilegne deg ny kunnskap. Søk på nett, les kurskatalogen til ditt lokale husflidslag eller se på ww.husflid.no. Jeg tipper de aller fleste finner noe av interesse!


1 kommentar:

  1. Når du syr med lintråd, hvilken trådtykkelse bruker du da vanligvis?

    SvarSlett