tirsdag 2. april 2019

Hva koster det å brodere en bunad?

Vi må snakke om lønn for godt arbeid!
Det hender jeg kommer over diskusjoner om pris på Facebook. Det opprettes et innlegg hvor en person spør hva det koster å brodere eller montere en bestemt bunad, og ganske raskt er kommentarfeltet fullt av folk som mer eller mindre underbyr hverandre. Innimellom får vi også innspill som Ja, Husfliden tar jo 10000. Jeg synes det holder med 4000. 

NB. Blomsten er ikke ferdig. Den innerste fargen mangler, se forøvrig PS

Hva du som privatperson velger å bruke tiden din på er din privatsak ( så lenge det ikke er kriminelt altså). Jeg kan ikke komme ridende på min høye hest og fortelle deg hva du skal ta betalt for jobben din. Men tenk på dette:Hvis du tar 4000 for å brodere en Nordlandsbunad og bruker rundt 120 timer på jobben så sitter du med en timelønn på kroner 33,33. Det er for å si det mildt, dårlig betalt. I tillegg er det også ganske dårlig gjort mot de som driver forretning, og det må vi fokusere på.
Problemet oppstår når mange tilbyr broderte bunadmaterialer til svært lav pris, det gjør det vanskeligere for butikker å selge sine varer til normal pris. Da fester seg en oppfatning om at butikkene ( her veldig ofte Husfliden) er ute etter penger og ikke respekterer folks ønske om å ha bunad. Pengegriske leser jeg i kommentarfelt, blodpenger for kulturarv i et annet.

For det første, butikk er butikk. Det er ikke butikken som er dyr, det er du som broderer hjemme som er billig. Hverken ledelse eller ansatte jobber på dugnad og det er endel krav til inntjening, lønn, sosiale utgifter og andre kostnader som en hobbysyer ikke har. Det koster å drive butikk og bunadsalg er handelsvare på lik linje med mat og sko . Det finnes ingen formildende omstendighet, ingen lov om at varer som ivaretar kulturarv er unntatt skatt, moms, husleie og normale lønnskrav. Har du butikk må du drive forsvarlig, og da går det ikke an å matche hobbypris på langt under halvparten av normal utsalgspris.

For det andre, vi trenger rekruttering til bunadtilvirkerfaget. Det er slik at mange som ønsker å jobbe i en bransje, som ansatt eller selvstendig, er opptatt av lønn og hvis kjappe nettsøk tilsier timelønn før skatt på under femtilappen så øker ikke lysten til å satse. Opparbeid yrkesstolthet, pust dypt inn og start holdningsskapende arbeid ved å sette pris på egen tid. Hvis dere som gladelig underbyr hverandre fordi det er så koselig å brodere øker prisene  litt vil dere ikke nødvendigvis få færre kunder. Derimot kan  dere bidra til å holde faget i live. Nå tenker du kanskje at det er omvendt, at du ved å tilby billige broderier dekker et viktig marked. Og ja, her og nå gjør du det. Du er med på å ivareta en viktig tradisjon og opprettholder bunadtradisjonene vi er stolte av. Men tidene endrer seg og neste generasjon kommer ikke til å jobbe for knapper og glansbilder. De vil ha lønn, og det skal de ha.

For det tredje, vi trenger butikker. Hvis vi ikke har levedyktige butikker og systuer som tilbyr materialpakker, tilbehør og ferdige bunader vil stadig mer av produksjonen bli utført i utlandet og det vil vel ingen av oss.
 Butikker som opprettholder norsk produksjon trenger kunder og godvilje og de trenger forståelse for at en butikk må ha inntjening. I dag har de fleste av Husfliden-butikkene egne systuer,  de ivaretar en viktig kunnskap og norsk produksjon. Det skal de fortsette med, men da må vi slutte å sammenligne hobbysøm uten firma med butikk med forpliktelser.

Og selvsagt - la oss snakke om tiden det tar. Mange kunder aner ikke hvor lang tid det tar å brodere en bunad, montere en skjorte eller flette et par hosebånd og er glade jo mindre de må betale. Opplys dem, fortelle på en hyggelig måte hvor lang tid det tar. Skap en bevissthet om at bunad tar tid og er verdt å betale for. Vær stolt av deg selv, av tiden din og kulturarven du ivaretar. Ta deg betalt, og slutt å kritisere forhandlere som driver forsvarlig norsk produksjon.

PS. Noen ganger går det litt fort i svingene ( det er en årsak til at en av favorittpersonene i Astrid Lindgrens verden er Koste-Kari). Jeg har valgt et bilde av en blomst som ikke er helt etter forskriftene, og dette har vakt berettiget oppsikt i enkelte kommentarfelt. Min første innskytelse var å bytte bilde. men så tenkte jeg at nei, da blir en del kommentarer veldig merkelige, og så kan jeg heller takke for vennlige innspill og love bedre billedvalg neste gang.

11 kommentarer:

  1. Takk for viktig fokus! Dessverre tror jeg at vi på sikt taper kulturarven til utenlandsk arbeidskraft. Vi klarer ikke konkurrere mot de som kommer som sesongarbeidere til Norge, som er utdannet skreddere i sitt hjemland, som er dyktig i faget og har opparbeidet seg kompetanse på bunad men som har mulighet for å være billigere enn norske firma.
    Mange potensielle kjøpere har ikke råd til å bry seg om hvor eller hvem som produserer, så lenge de får produkter til 1/3 av prisen. Trist utvikling for en viktig arv.
    Hilsen bunadsyer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en trist utvikling. Jeg velger å være optimist på fagets vegne, det er mye større fokus på dette med kulturarv oppi det sømfaglige nå enn for 5-10 år siden. Det er positivt.

      Slett
  2. Helt enig med Katrine Mjelva, jeg kommer dessverre aldri til å ha råd til å kjøpe bunad.Selv om jeg har ønsket meg siden jeg ble voksen.Men klarer meg jo fint uten da!

    SvarSlett
    Svar
    1. For å si det litt fleipete - man kan ha et godt liv uten bunad.
      Selvsagt er det synd når det blir et spørsmål om økonomi, og jeg skal ikke påstå at det alltid finnes løsninger. Bunad er kostbart, og selv om det er en investering for livet er det like fullt en investering det skal finnes rom for.

      Slett
  3. En fin måte å skaffe seg en bunad på er å ønske seg en til jul eller fødselsdag. Men er det noen som gir slike gaver? Ja, men litt om gangen. Jeg ønsket meg en bunad og min kone la inn en liste hos gullsmeden. De som skulle kjøpe julepresang eller fødselsdagspresang til meg gikk til gullsmeden og kjøpte en knapp eller to eller noe annet. Listen viste hva jeg manglet. Det tok litt tid, men etter en stund hadde jeg alt jeg trengte og da betalte jeg bare skredderen for å sy den. Det har de aller fleste råd til.

    SvarSlett
    Svar
    1. God planlegging er en god start. Mange er veldig opptatt av at alt skal være komplett med en gang. Enten kan man fylle på med tilbehør etterhvert, eller begynne slik som dere gjorde. Gratulerer med bunad:)

      Slett
  4. Jeg og mor har brodert bunad til eldstejenta og jeg betalte gladelig det det kostet å få den montert hos de to flinke damene som hadde startet opp egen bedrift. Det vil si at jeg hadde omtrent 12.000 kr for å brodere selv, vi er sikkert tregere enn det en proff broderer er, men jeg tenker at vi snakker uansett ikke om noen fantastisk timelønn for et arbeid som krever stor flid og nøyaktighet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres som en hyggelig løsning. Og ja, tempoet øker jo litt etterhvert. Ikke bare fordi du får mer fart på nåla men også fordi du blir bedre kjent med farger og motiv og ikke trenger ta så mange tenkepauser underveis.
      Det å brodere slik som dere har gjort er en viktig del av tradisjonen, og noe vi må ta vare på og henge om. Jeg er glad for alle som gjør det.

      Slett
  5. Når man tenker arbeidstimerer er heller ikke 30.000 for en bunad mye. Før i tiden sydde jeg hjemme for husfliden, og btalingen var så som så. Jeg vet ikke om dette fortsatt er måten man gjør det på, men om det er tilfelle blir diskusjonen en annen, mener jeg.

    SvarSlett
  6. For ikke å nevne forskjellen i kvalitet, en dom har brodert bunader hele livet kontra en som skal lære seg å brodere for første gang er 2 forskjellige ting blir litt som å sammenligne en michelangelo med noe du maler selv hjemme. Det er dessverre enorme forskjeller i kvalitet på broderiene. Det er som kunst og alle bunader er unike.

    SvarSlett
  7. Det å få sydd det i butikken, kommer med garanti. En privat person som har brodering som hobby og kan tjene litt på det, er ikke av samme kvalitet og sikkerhet som butikk. Dermed mener jeg at om de tar mindre betalt, er absolutt riktig!

    SvarSlett