søndag 14. april 2024

trend og tradisjon



Dette innlegget ble første gang publisert 17.mai 2023, og oppsummerer fjorårets debatt rundt bruk av bunad. Det vi har sett så langt i år tyder på at også denne sesongen vil fokusere på skjorter. Jeg synes, om jeg kan si det selv, at denne teksten er god, så jeg sender den ut i verden på nytt og ønsker dere samtidig en fin innspurt til mai og årets vakreste eventyr - bunadbruk.

Årets debatt har vært omtrent som forventa og handla mest av alt om skjorter. Hvordan få de hvite skjortene hvite og hvordan få de farga eller mønstrete skjortene stuerene. I tillegg de tradisjonelle spørsmålene om hva bunadspolitiet ville si om dette og hint og diverse influencere som betror oss at de tar på seg akkurat hva de vil og at de blåser en langvarig nordisk jegermarsj i hva bunadpolitiet sier.

La oss ta det siste først. Hvis du er så engstelig for hva bunadpolitiet sier har jeg et godt råd til deg: Gå med den skjorta som er utarbeida til bunaden din. Da unngår du ganske greit mulig konfrontasjon. Hvis dette av ulike årsaker ikke er ønskelig har jeg et annet råd. Ta på deg den fjonge silkeskjorta, legg ut bilde og dokumenter stasen ( det er tross alt det viktigste) men la være å påkalle bunadpolitiets vrede. Skriv en caption som for eksempel - er jeg ikke fin? Jeg er sikker på at kommentarfeltet fylles med flammende emojis og ferskener likevel. 

Og apropos bunadpoliti. Det finnes IKKE noe bunadpoliti. Har aldri eksistert, blir aldri oppretta. Vi har heller ikke bunadfengsel, offentlig oppnevnt reglement med bøter og inndriving av tvangsmulkt. Hvis noen opplever å bli tilsnakke på gata er det helt sikkert av privatpersoner som ikke jobber med bunad. Vi som jobber med bunad har fri på 17.mai. Hvis vi er på jobb er vi mest sannsynlig innleid i kulissene og bedriver påkledning og søljeoppretting på folk som skal på tv. da har vi i hvertfall ikke tid til å springe gatelangs og bjeffe.

Derimot har vi noe annet, som er ganske hyggelig. Det kaller vi tradisjoner og er noe helt annet enn trender som det har vært snakka mye om i år. 

Jeg tror det er plass til begge deler i den spennende, levende og allsidige bunadverdenen vi lever i. Og vi som er opptatt av tradisjonene virker ofte vel så åpne for trendene som omvendt. Kanskje fordi vi vet at bunader har vært påvirket av trender siden de kom på markedet og at måten vi ser på bunad og ifører oss bunad har forandret seg opp gjennom tiårene? 

Tredvetallets helhetlige svarte eller mørkeblå silhuett som vi finner i  mange bunader passet godt overens med datidens motebilde. Det er liten tvil om at ulike farger og kvaliteter i femtitallets bunader passet godt overens med New look som også kjørte markert midje som blikkfang. På nittitallet kom festdraktene, og silkeskjerfene forflytta seg fra Telemark til resten av landet.

Jeg er ganske sikker på at mange av dere som leser dette har en bunadsparaply liggende i en skuff og lurer på hva i all verden dere tenkte på da dere brukte ti ganger så mye på den som på en normal svart paraply. Om noen år er det kanskje mangfoldet av skjorter vi ler av. Enten fordi vi ikke skjønner hvorfor det var så innmari viktig å sprenge grenser, eller fordi det ikke har så innmari mye å si. Vi har definitivt blitt mye mer individualistiske og opptatt av å uttrykke oss selv gjennom klærne våre. 

For et par år siden ble det lansert bunadbroderte munnbind, heldigvis enda mindre langvarig enn covid og i år er det altså mønstrede skjorter. Men det at stoffene er fra Liberty er ikke ensbetydende med at det er full frihet. Ihvertfall ikke til samlet stående applaus. Det vil alltid være noen som fokuserer på tradisjonene og framsnakker verdien av å bevare kunnskapen om håndverk her til lands. Og med håndverk menes ikke bare det å brodere og montere, men også hele prosessen fra linfrø til metervare. Den er lang, oppstykka og tidkrevende og de som har vært gjennom et slikt prosjekt med hekling, bråking, røyting og veving vil nok tenke seg om både en og tre ganger før de pakker bort linskjorta til fordel for blank silke.

Men hva med å kle oss som påfugler gjennom hele året? Står du på en norsk togstasjon en tidlig morgen er det mye svart, grått og beige å se. Hva med å kjøre på med en skikkelig gild cape i rosa ulldamask i november? Eller silkeskjerf, silkeskjorte og glitrende sølje til de grå dressbuksene? Hvis vi absolutt skal uttrykke vår personlighet de dagene i året vi bruker bunad bør vi vel gjenta suksessen de andre 360 dagene også?

Og til slutt. Det skal ikke være slik at vi MÅ ha bunad og når jeg leser ilske kronikker om at bunadpolitiet kan ta seg en bolle, at skribenten går med opprulla skjorteermer, hater bunad, foretrekker pumps eller andre vinklinger så ender jeg med å tenke at det går da helt fint an å ta på seg annet pentøy. For hvis det ikke er noen glede forbundet med å gå med bunad kan man vel like gjerne la være å gå med bunad?

tirsdag 2. april 2024

bunadbunadbunad.no





 Jaja, det ble litt feil med den lanseringen i går...jeg var så glad for å komme hjem fra fjellet, få tilgang på tastatur og kunne dele ideene mine. I all viraken glemte jeg helt å tenke på datoen...

Neida. Det var selvsagt, som dere forstod, en aprilspøk som jeg har hatt det ganske så morsomt med å planlegge. Og selv om hverken syretester eller andre finurligheter kommer til å komme på markedet er det helt klart at mange har et litt vel anstrengt forhold til bunad og bunadbruk. 

Husk derfor dette når du planlegger vårens vakreste eventyr, årets bunadbruk,  at bunad skal handle om glede, kjærlighet og tilhørighet. Tilhørighet til et sted, til en familie eller rett og slett til bunaden i seg selv. 

Og pust lettet ut ved tanken på at menskopper i bunadmotiv aldri kommer til å bli en påkrevd del av bunaden!  Og ja, det kom så mnage gode innspill i går at det kan hende jeg må lage en ny lansering, om et års tid:)


mandag 1. april 2024

veien videre og ny nettside



I de senere årene har vi sett stadig nytt tilbehør til bunadene og selv om noe absolutt har et logisk opphav er det også enkelte objekter vi stiller spørsmål ved. Ja, det har gått så langt at vi i lystig lag har avholdt veddemål om hva som blir det neste. Ikke det beste, men det neste. 

Etter mye om og men, søvnløse netter og utallige diskusjoner med faglig relevante personer har jeg derfor besluttet å opprette en nettside med gode råd. Selve siden vil være oppegående om kun kort tid, men for å holde dialogen åpen og positiv ønsker jeg å lufte enkelte tanker med dere allerede nå.

Nettsidens misjon er ganske enkelt å gi gode råd, faglig baserte med rot i lokale tradisjoner. Her kan det for eksempel være aktuelt å løfte fram den mer ukjente vinterbunaden fra Oslo vest på linje med Håbunaden fra Jæren og andre klassikere.  Dette er en bunadkategori som sjelden omtales og som ligger noe på siden av det tradisjonelle kategorisystemet. Min oppfatning er at større åpenhet om disse bunadene vil være en øyeåpner for mange og gi en dypere forståelse for hvordan bunadfenomenet oppstår.

Dessverre kan ikke slikt opplysningsarbeid tuftes på ren og skjær idealisme, og for å øke den potensielle inntjeningen har jeg derfor utarbeidet varer som kan passe for bunadbrukeren og bunadbetrakteren. Dette er to grupper i samfunnet som ikke alltid har samme behov, og jeg føler at særlig sistnevnte gruppering har et uutforsket potensiale.

Siden rådgivning og salg vil følge hverandre tett i dette konseptet kan jeg begynne presentasjonen med å si at det foreslås å anbefale null-toleranse for make-up, akrylnegler og løsvipper. Dette er attributter som i bunadens barndom ene og alene ble brukt av gatens løse fugler og i dagens samfunn anbefales  det ikke å kle seg som en slik. Alternativet er selvsagt å iføre seg skammeskaut etter gammel vestnorsk modell.

Det arbeides iherdig med å utarbeide en syretest for å kvalitetssikre hårfarge på bunadbruker. Idealet er også her det naturlige, men vi erkjenner at det kan fremstå som i overkant bakstreversk å avfarge hår for en dags bunadbruk. Et alternativ kan være å sterkt anbefale dekkende hodeplagg for de som ikke har bevart opprinnelig hårfarge ( eller manglende hårfarge). Utfordringen pr i dag er å finne en test som skiller mellom kjemisk behandlet hår og hår som er bleket av påskesol eller sitron.

Det vurderes også å tilby et stempel for å vise at man har en ekte bunad, sydd i Norge. Ideelt sett utført av hullende budeie i solnedgang, men systuer med HMS i høysetet kan også godkjennes. En av diskusjonene i faggruppen går på plassering av stempel, men vi ser ut til å lande på ryggstykket på bunaden. Utvendig.

Vi er også i sluttfasen på solbriller med vendbare glass. For å holde optimismen på topp ønsker vi å tilby solbriller med rosa glass, men med mulighet for å snu glassene. Tanken er at om du skulle påtreffe bunadbruker med gulnet skjorte kan glassene med et enkelt knepp snus slik at du ser blendende hvite skjorteermer.  Dette produktet er i den særstilling av det passer både for bunadbruker og bunadbærer og det vil være en enorm avlastning for tidsklemte foreldre som skal sende barn ut i 17.maitog, iskøer og andre sosiale settinger hvor hvite bunadskjorter forventes. Jeg ser ikke bort fra at denne ideen også kan utvikles til bruk ved andre anledninger, og tenker blant annet på ønsket om å fremstå som solbrun og fresh etter sommerferier.

Men, det jeg er aller stoltest av, og som kommer til å endre vårt syn på the real deal bunad og muligheten for å gå all in i nasjonalromantisk korrekthet, er mønstertilpassa menskopper. Som tidligere nevnt  har det blitt observert stor usikkerhet rundt riktig bruk av tilbehør til bunad. Mange er redde for å trå feil og bli utsatt for bunadpolitiets vrede. Uten å på noen som helst måte fremstå som et politi har jeg derfor utarbeidet en kolleksjon menskopper som tilfredsstiller selv den mest kresne bunadbruker. 

Her vil det komme modeller med intrikate perlearbeid, solide broderier og  muligens også med sølvdetaljer. Arbeidet med den neverflettede varianten ble av opplagte årsaker skrinlagt og heller ikke grunnsøm viste seg å fungere optimalt. Her jobbes det også med å tilby materialpakker for personlig tilpasning ( slik at motiv matcher bringeduk og belte altså)

Jeg håper dere alle vil glede dere over denne siden som vil sette bunadlede i fokus og gi svar på alle deres spørsmål om bunadbruk. Endelig lanseringsdato vil jeg komme tilbake til og det vil selvsagt være mulig å betale for annonseplass for de rette produktene. For mer informasjon, sjekk denne lenken www.bunadbunadbunad.no eller denne yggdrasil.no


Beste hilsen

Barbro


Tradisjonell menskopp til venstre, bunadvariant til høyre