onsdag 14. april 2010

Bunadskjorter, vask og stell

En kjapp sjekk av hvordan lesere ankommer Fru Storlien viser at ganske mange kommer hit ved å google vask og stell av bunadskjorter. Dette har tatt seg opp de siste ukene, og Fruen tenkte hun derfor skulle gjenta et par tre tips om dette fagfeltet:
1. Fruen vasker familiens skjorter i maskin, av den enkle grunn at de blir renest da. Man er fullstendig klar over at enkelte sterke krefter anbefaler håndvask, og mener det er mest skånsomt for sarte fibre. Sant, sant, sant, men husk da å skylle mange ganger. Om man ikke får skylt ut all såpe av plagget kan dette etter hvert føre til gule skjolder som er vanskelige å få bort. En årsak til at mange i den eldre garde sverger til håndvask er at tidligere vaskemaskinmodeller ikke hadde de innstillingene vi er vant med i dag. Nå kan vi fritt og friskt velge ullvask, skåneprogram og redusert hastighet på sentrifuge. Om noen av dere husker de todelte Turnamat maskinene som hørtes ut som en overivrig kjøttkvern når den startet opp, vet dere hva Fruen mener.
2. Om det har blitt gule flekker på skjorta, f.eks under armene, ikke bruk klorin. Det gjentas - ikke bruk klorin. Klorin inneholder svært aktive stoff som spiser opp tekstiler, og om man er uheldig ender man opp med en morken skjorte. Her i huset sverges det til Domestos fresh, som Fruen bløtlegger skjoldete, hvite plagg i. Bruk ca en halv desiliter på fem liter lunkent vann, la plagget ligge en halvtimes tid og vask så som normalt.
3. Gule render i nakken fjernes kjapt og greit med zalo. Zalo løser opp fett, og ødelegger ikke stoff.
4. Når skjorta har blitt brukt en dag skal den vaskes, men ikke strykes. Legg den pent i skapet. Skjorteposer er fint, men gamle putevar gjør samme nytte. Husk bare at det kanskje ligger en bunadskjorte i det utvaskede putevaret på øverste hylle, slik at du ikke kaster stasen under en storopprydding.
5. Skjorta skal strykes før bruk. Linskjorter bør strykes tre-fire dager før bruk. Dette er fordi lin holder veldig godt på fuktighet, og om du stryker skjorta om kvelden 16.mai vil det fremdels være fumt inni fibrene om morgenen den 17. og skjorta vil skrukke før du er ute av døra.
6. Alle linkskjorter skrukker, ikke bare din. Om du sitter og gremmes over skrukkerermer på egen skjorte, kast et blikk rundt deg , du er garantert ikke den eneste.
7. Rundstryking eller erme med brett? Her er det ulike oppfatninger av rett og riktig. Fruen stryker helst uten brett, men synes man skal velge det man er mest komfortabel med. Ha i bakhodet at de meste av skjorta er inni bunaden. Glatte ermer, skulderparti, halslinning og mansjetter er viktigst, rygg og forstykke er ikke synlig. De må glattes over, men det er ikke her kunststryking er viktigst!
8. Og helt til slutt, men veldig viktig. Behandle skjorta etter det svakeste ledd. Med dette mener Fruen at om du har en bomullskjorte med broderi i ull eller silke, må skjorta vaskes som ull eller silke. Hvis du vasker på bomullsprogram kan du få en ubehagelig, og dyr, overraskelse når du åpner vaskemaskinen.
9. Lykke til!

4 kommentarer:

  1. Fantastisk! Nå skal jeg slutte å være så redd at jeg sender skjorta til Gommo i Hallingdal hver 18. mai. Takk :)

    SvarSlett
  2. Hehe, takk for den. Nyttig. Jeg har gått med skrukkeskjorte før, jeg. :D

    SvarSlett
  3. Så dumt at jeg ikke tok meg en tur hit i morges! Jeg skulle nemlig vaske bunadskjorter i dag (dåp på søndag), og endte med å ringe Husfliden på Gol for å forsikre meg om riktig vaskeprosedyre. Jeg har nå vasket og strøket tre skjorter (heldigvis ikke lin noen av dem - bevisst valg av en som ikke er så glad i å stryke, og som har hatt linskjorte før og derfor vet akkurat hvordan det er).

    SvarSlett
  4. Gunn Beate: Men om Gommo synes dette er en hyggelig ting å gjøre for deg sa kan du jo fortsette med det?
    Anita: Lin er lin, å skrukke er en del av fibrenes natur.
    Kasober: Husfliden på Gol er veldig hyggelige de, så der fikk du sikkert god hjelp!

    SvarSlett