Har du noen gang tenkt på hvor unik den norske bunadtradisjonen er? Hvor spesielt det er at vi med stor glede og mye omtanke ifører oss bunad ved mange av livets høytidsdager, at det fremdeles finnes en så levende drakttradisjon selv om klærne for lengst er ute av dagligbruk Har du tenkt på at det finnes rundt 450 ulike bunader i Norge, at rundt 70 % av norske kvinner har minst en bunad og at 20 % av norske menn ( og dette tallet stiger ) også har bunad?
Tenker du på at når du bruker bunad kan du takke en allsidig sammensatt gruppe håndverkere for jobben som er gjort? Noen har dyrket og behandlet fiber og vevd stoff, brodert, laget bunadsølv og sko, sydd sammen plagg, fingret hosebånd, strikket strømper og sjal, slått nupereller og laget musetagger. I tillegg har du alle de andre, de som har utarbeidet bunadene, brukt tid i museer og private samlinger, sittet i bunadsnemnder og tatt stilling til stoffvalg og broderigarn, blånyanser og stingtyper, plassering av broderimotiv, innhenting av fargekart, jakten på nye underleverandører, utarbeiding og gradering av mønster, justeringer av sømbeskrivelser og broderiplansjer.
Og så har vi de aller viktigste - du og jeg som bruker bunad når det faller seg naturlig. Vi som går med hodeplagg og dere som går uten hodeplagg. Vi som snakker om bunad, bruker bunad og holder tradisjonen - selve bunadbruken levende.
Nå har Norges Husflidslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Studieforbundet kultur og tradisjon, Norsk folkedraktforum og Noregs Ungdomslag gått sammen om et viktig prosjekt - nemlig å nominere den norske bunadbruken til UNESCOs oversikt over immateriell kulturarv.
Og dette er det fine - at det er bunadbruken det fokuseres på. Ikke deler av fagfeltet, men helheten.
Og dere, tenk om vi klarer det - tenk for et løft det blir for fag, fagopplæring, kursvirksomhet, yrkesstolthet, bevissthet om produksjon, markedføring, fremtidig bunadbruk og bunadglede.
Noen mennesker skal jobbe mye med dette. Vi andre kan komme med faglige innspill, følge prosessen hos de ulike organisasjonene, på facebooksiden Bunad på UNESCO-lista og fortsette å bruke bunad. Og så kan vi spre bunadglede, framsnakke bunadbruk og dele kunnskap. Rett og slett være med på å holde tradisjonen levende.
Og forresten, det finnes en liten filmsnutt også og hvis du klikker på lenka under så kommer du til den ( eller gå inn via nettsiden til en av organisasjonene som står bak nominasjonen)
https://youtu.be/LE6mvI9hWZc
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar