tirsdag 18. januar 2011

broderi-brodera-trallala


Det tar tid å brodere en bunad. Sånn sett er det ikke spesielt lønnsomt ettersom de færreste er interessert i å betale standard timepris for den slags jobb. Noen ganger lurer Fruen på om det kanskje hadde vært smart å velge en helt annen karrière, og vie sin tid til mer lukrative aktiviteter.
For noen år tilbake, mens man var en brunhåret lærling, tilbrakte man enkelte dager på stand for å markedsføre sitt geniale yrkesvalg. Det hender det jo forsåvidt at man gjør ennå, men det er nå en gang slik at ungdom heller snakker med noe ungdomslignende enn mødregenerasjonen om hva man bør bli her i livet...En av disse dagene møtte man en gjeng unge håpefulle frøkner, som etter de innledende spørsmål om utsiktene for penger, ære og berømmelse lurte på følgende:
- Hvorfor utdanner du deg til å sy bunad, det er jo sånn bestemødre gjør?
Godt spørsmål, helt klart. Rundt omkring i vårt langstrakte land er det fremdeles en del eldre kvinner ( og da mener man atskillig eldre enn Fruen altså) som syr bunad til slekt og venner og andre de kjenner.
Mye av faget har overlevd takket være disse tradisjonsbærerne.
Men hva skjer når de etter hvert går av med pensjon eller det som verre er? Vil mange av vår tids mødregenerasjon ta nåla i egen hånd og tilegne seg broderilærdom nok til å kle barnebarn i hjemmebrodert stas, vil vi flagge ut siste rest av broderitradisjonene eller ( o lukrative tanke) vil vi skinnhellige idioter som broderer bunad kunne unne oss et aldri så lite oppsving i timepris?

Det vil sikkert ikke overraske noen at Fruen håper på en kombinasjon av egeninnsats og økt fokus på bevaring av håndverk. Uten forkleinelse for brodøser i andre land så synes man noe bør holdes i hevd her hjemme.

10 kommentarer:

  1. Helt enig! Både i timepris og kompetanse.

    SvarSlett
  2. Det er bra å videreføre praktisk kunnskap. Det er ikke livsnødvendig å kunne brodere bunader, men skal en gjøre det, så må en kunne det. Jeg har tro og håp på en renessanse for anerkjennelsen av å inneha praktisk kunnskap og ferdigheter.

    SvarSlett
  3. Ligger egentlig i startgropa for å brodere bunader til jentene mine- det er jo bare sju år til den eldste skal konfirmeres...tror du som fagperson at prosjektet er litt vel optimistisk når tidligere broderierfaring begrenser seg til liten blomst i korssting på grov stramei på barneskolen?
    Netty

    SvarSlett
  4. Tja si det. Jeg broderte og sydde min egen nordlandsbunad da jeg var 18, nå har jeg sydd til begge jentene mine (i fjor og for 4 år siden), min mor bruker min gamle, og jeg har ingen selv, så får vel bare hive meg uti det igjen. God tur med broderinga, det er noen sting i den der ja.

    SvarSlett
  5. Du i likhet med meg har litt sånne underlige yrker, men som bærer tradisjoner med videre til neste generasjon. Kunnskap som MÅ videreføres!

    Ang. pris: Nylig mistet jeg en jobb pga for høyt honorar. Men nå sier jeg; sånn er det.Jeg skal ha betalt for jobben min.

    Og så var det da et utrolig nydelig stykke arbeid du holder på med. Nordlandsbunad, blå. Sånn har jeg også. Og i år SKAL jeg få dden sydd ut slik at den passer til 17. mai!!!!

    SvarSlett
  6. BestemorsHage: :)
    Underveis: Det er egentlig ganske mye som ikke er livsnødvendig å bevare, men vi gjør det likevel.
    Netty: Du vet, det finens jo kurs da? Men, jeg ville kanskje prøvd meg på en liten juleduk først...Hva slag bunad tenker du på forresten?
    Sølvi: Det er imponerende å sy sin egen bunad når man er 18 år!
    Eirin:Så bra! ikke at du ikke fikk jobben altså, men at du priser deg slik du fortjener det. Jeg lurer innimellom på hvorfor min tid tilsynelatende er mindre verdt enn tiden til en IT-konsulent...

    SvarSlett
  7. Denne posten var som et skreddersydd spark bak til meg. Nordlandsbunad til og med :) Jo, jeg har lyst til å lære meg å brodere slik at jeg kan sy en staselig Nordlandsbunad til Datterens konfirmasjon. Jeg bør vel sette i gang snart hvis jeg skal rekke det. Hun er tross alt to og et halvt år allerede.

    SvarSlett
  8. Ja, det kunne kanskje være på tide:) Inntil videre er det veldig hyggelige bunadkurs i oslo og omegn...

    SvarSlett
  9. Hvilken pris er det naturlig å betale for å få brodert en nordlandsbunad minus skjorte da?

    Else-M.

    SvarSlett
    Svar
    1. jeg oppgir ikke priser i bloggen,men ber heller potensielle kunder ta kontakt via epost.

      Slett