mandag 29. november 2010

Gode og nye tradisjoner


Noe av det mest spennende med å stifte bo og få barn, er å velge hvilke tradisjoner man skal videreføre fra egen oppvekst og hvilke som skal endres. For uavhengig av hvor god ens egen oppvekst har vært vil det alltid være mulighet for forbedringer. I tillegg er det det jo gjerne slik at man er to som starter en familie, og det er sjelden slik at de respektive tradisjoner er blåkopier av hverandres.
I Barndommens dal holdt vi strengt på adventstiden som en oppbygging mot jul. Det ble pyntet lite eller intet før den siste helgen før julaften, kaker ble bakt og pent ryddet bort for å nytes i julen ( og etter ) og det var generelt lite som minnet om nært forestående jul i begynnelsen av desember.
Slik har det nok vært for de fleste, jul varte fra julaften til trettendedagen ( eller tyvendedagen for de mest innbitte). Og på mange måter har vi det slik ennå her i huset, det er ennå lenge til julepynten skal opp og mye planlegges for selve julehelgen. Men en ny tradisjon ble med stort hell innført for noen år siden;
pepperkaker baker vi første helg i advent.
Dette kom i gang i ren desperasjon etter noen år med en relativt heftig mas fra de søte små, som med jevne mellomrom minnet oss på at det skulle bakes, smakes, pyntes og spises pepperkaker. Så, som en prøveordning gjorde vi om på alle gamle vaner med baking rett før jul. Nå er dette en hyggelig start på juleforberedelser, vi har god tid, levende lys og et sett foreldre med god tid og senkede skuldre.
Som en ekstra bonus har vi også pepperkaker som smaker godt sammen med julete når vi sitter i sofaen og snakker om hva som skal gjøres de nærmeste dager og uker. For selv om et av kakeslagene er i hus er det ikke dermed sagt at vi ikke har noe annet å gjøre. Det er heller ikke noen selvfølge at vi er ferdige med pepperkakebakst, med tidligere sesonger friskt i minne vet man at det kan oppstå akutt behov for ny produksjon når det lir mot jul.

5 kommentarer:

 1. Når du starter så tidlig med baksten, spørs det om det ikke må bli flere runder, ja...Pepperkakene forsvinner fort her i huset, ihvertfall...

  SvarSlett
 2. De var fargerike og gilde de pepperkakene der. En flott tradisjon vil jeg påstå!

  SvarSlett
 3. Vi har vel vokst opp med den lilla-vente-på-alt-adventen de fleste av oss. Og det var vel det jeg trodde jeg skulle videreføre som voksen. Men her har vi også justert tradisjonene etterhvert - og jeg ser at det er i denne forberedelsestida vi nyter forventningene og nettopp det å ordne og stulle og stelle. Ikke gjennom forsakelse - men gjennom forberedelse.
  Riktig jul blir det ikke før til jul - men denne førjulstida har vi oppgradert til en egenverdi - og det passer bra for de av oss som liker å stulle og stelle. Vi har også bakt noen runder - og smaking er lov! (For å være helt ærlig så er det jo nå vi orker de pepperkakene - i selve jula går det lite.)

  SvarSlett
 4. jepp, stas å velge sine egne tradisjoner, gamle som videreføres eller nye.
  Her gikk siste kake i boksen i kveld så vi må til med ny kakebakst. Men det er helt ok for vi setter mye større pris på julekakene nå enn i slutten av desember.

  SvarSlett
 5. Pia: Vi nærmer oss runde to.
  HKH: I år balndet jeg glasur, og så drakk jeg kaffe i stua mens de pyntet på kjøkkenet.
  Underveis:Enig, enig og enig:) Her har pepeprkaker hatt en lei tendens til å bli med over i det nye året, noe som er spesielt lite gunstig når mor jobber hjemme og har dårlig impulskontroll.
  Elisabeth: hehe, aller best smaker de når de luskes ut av boksen med lokket bare halvveis av..

  SvarSlett