tirsdag 14. mai 2013

vanlig oppførsel?


Jeg har i dag "lært" noe nytt om min barndoms dal.
For, jeg innrømmer det glatt, det er lett å sveipe innom diverse nettsteder for en liten oppdatering på ordførersaken. Det er skammelig lett. Noen ganger tenker jeg at det er som å kjøre forbi en trafikkulykke ( altså når politiet dirigerer trafikken videre). Man må kikke litt, se om det er blodspor i veikanten og andre fæle detaljer.
Slik har det vært her også. Det angår meg samtidig som det ikke angår meg. Det er mange år siden jeg flyttet derfra, og det er mange navn og personer jeg ikke kjenner. Men likevel, det er heime. Det er et gjenkjennelig miljø og steder jeg har et forhold til.

Men i dag, da jeg klikket meg inn på en oppdatering og ble fortalt at det er vanlig at voksne deler seng og rom med andres barn hvis man er på tur, da reiste nakkehårene seg. For dette er langt fra min oppvekst. Nå reiste jo ikke vi på hotellturer, vi dro på speidertur og bodde i telt eller i gymsaler. Men det var voksne i et telt og barn i de andre. Det var en helt normal og ansvarlig oppførsel av de voksne.
Sengedeling er ikke en del av en kultur oppover en dal, dette er et stjerneeksempel på noe helt annet - en ukultur som kalles bortforklaring.
Og samme hva slags forhold det er i en familie, det er de voksne som skal ta ansvar. Det er de voksne som setter grenser og legger føringer for samtaler og oppførsel. Man kan helt fint møte en ungdom på ungdommens egne premisser uten å skjemme seg ut ved å legge seg på ungdommens språklige nivå...
Og når det er sagt, det har vel vært brukt ord som ikke ligger naturlig i munnen på en ungjente?

Jeg blir sur og sint og lei når noen så ettertrykkelig sverter min barndoms dal ved å lire av seg slikt fjas. Og jeg vil gjerne minne om noe som er en ganske vanlig oppfatning, der som andre steder - tale er sølv men taushet er gull.
Og har du ikke noe vettugt å si så går det alltids an å holde kjeft.

25 kommentarer:

 1. Jeg fikk med meg dette og tenkte på deg og andre fra samme område. Regna med at dere kunne avkrefte at slik oppførsel er normalt i de trakter. Helt utrolig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nei, nei, tenkte jeg, nå kan vi bare glemme å be med venner på hytta!
   Dette er ikke normalt, og jeg synes det er usigelig råttent å prøve å selge dette inn som en standard løsning.

   Slett
 2. Godt å høre at dette ikke er normalspråk i denne dalen, ja! Det er vel kanskje ikke helt vanlig å ha sånne koner heller..? Hjelpe meg, sier jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nope, vi snakker ikke om hverken Andeby eller den svarteste middelalder. Det er en helt vanlig norsk bygd/dal.

   Slett
 3. Så fint at du setter ord på dette. Jeg fikk også sjokk, når noen kan påstå noe slikt på vegne av alle Gudbrandsdøler. Jeg selv er ikke fra der, men har bodd i Nord-dalen i nesten 30 år. Har aldri opplevd eller hørt om at det er vanlig for voksne å dele seng med ungdommer til langt oppi tenårene. I gamle dager da det var dårlig med plass og mange unger, kunne det nok skje at det ble delt seng. Men da var det søsken som gjorde det. Jeg blir trist og lei meg på vegne av alle de involverte i denne saken. Håper at de alle kan få ro i sjela og kjenne kjærlighet i hjertene sine for seg selv og andre etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klarte ikke å la være å skrive om det...Saken er stygg og trist og jeg skriver helst ikke om den ( eller andre nyhetssaker for den saks skyld). Men jeg vil kunne be barnas venner på overnatting uten å måtte forklare hvor vi i familien sover, og jeg vil ikke ha på meg at jeg har vokst opp i en dal med slike vaner. Det trenger ikke skje noe ved sengedeling, men det er ikke riktig. OG nå til dags er det heller ikke nødvendig.

   Slett
 4. Jælma gått skrivvi!! Dæ bynde bli nok hån mot dialekt og folk i nord dale nå..... BS

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! E æ frå Vågå, va dø någå, sier jeg...Og så sier jeg slike ord som ikke egner seg på trykk.

   Slett
 5. Hele saken er bare trist og lei. For familien og de direkte involverte - samme hvilke grenser som er overtrådd eller ikke. Men også trist for dalen er et slikt utrolig vakkert sted, et sted der jeg har barndommen min, sommer som vinter. Og jeg synes det er synd at en vakker og koselig bygd med masse bra folk skal få et forsølpet rykte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor? Hva? Hvem?
   Og ja, det e ren trsit og lei sak. Lei på flere måter. OG jeg har ikke tenkt å diskutere skyldspørsmålet, jeg bare hisser meg opp over hva enkeltmennesker trykker utav seg av ren og skjær svada.

   Slett
 6. Jeg trodde jo ikke akkurat på det jeg leste, men det var allikevel godt å lese dine ord!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Akkurat denne ville jeg kommentere.

   Slett
 7. Jeg tror at de fleste av oss skjønner at dette ikke er sånn bygda/ folk flest/ dalen/ kulturen osv er. Dette er noen enkeltpersoner som uttaler seg og de surrer og ror og ror i en veldig lei sak, der det for de fleste av oss er veldig tydelig hva som er rett og galt.
  Jeg tror dalen og folka og hytteturene er trygge - vi andre dømmer ikke kollektivt.
  Men det er bra at du kommenterer dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en bygd/dal som rystet Eilert Sundt langt inn i sjelen grunnet sin usedelighet. Vi trenger ikke folkevalgte som påstår at det fremdeles er merkelig moral i området.

   Slett
  2. Interessant det du nevner om Eilert Sundt om dalens usedelighet.
   Den damen som uttalte at det er vanlig for eldre menn å sove sammen med unge jenter i dalen har kanskje ikke kommet seg inn i nåværende tidsalder!

   Slett
 8. Kjempegodt skrevet. Også jeg protesterer på ex-varaordførers uttalelse.
  At en 50 årig mann ved gjentatte hotellbesøk deler seng med 14-15 årig jente,
  som han ikke er i familie med engang - betegner jeg som høyst uvanlig oppførsel.
  Mormor i Vågå

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kjøper vi ikke, varaordfører!

   Slett
 9. Takk for et godt og betimelig innlegg! Ikke nok med at enkelte aktører setter Nord-Gudbrandsdalen i vanry - man nører også opp under enkelte "byfolks" oppfatninger om Bygde-Norge.

  SvarSlett
 10. Kvifor skriv du ikkje nynorsk? Har vanskeleg for å tru at du er frå Ottadalen om du ikkje meistrar morsmålet ditt. Lillehamring kallar vi slike her i dalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fødd i Lom, oppvokst i Vågå, far fra Lom. Nynorsk som hovedmål til og med åttendeklasse, da kunne jeg velge. Og valgte faktisk mitt morsmål. jeg kan skrive nynorsk, men har valgt å ikke gjøre det. Og jeg trodde forøvrig det kalles bymål, ikke lillehamring?

   Slett
 11. Takk for eit godt innlegg.
  Ingen andre enn den mannen trur vel på at slikt er "vanleg". Menneske med den type sjølvbilde har for vane å omskrive kartet til å passe med sitt eige terreng. Vær stolt av dalen, for den er flott. Ugras finst alle stader.

  SvarSlett
 12. Han er jo skyldig, det har jeg ment fra første stund. Og INGEN kan vel tro på slike uttalelser som at det er normalt å dele seng? Jeg tenkte bare: For et patetisk forsøk på å unnskylde seg, det samme sier alle jeg kjenner. Tror ingen i hele Norge kan tro et ord av det som sies i denne saken fra hans og hans kones side. (Hva slags kone er det han har, egentlig?) Det finnes brodne kar over alt. Tenk bare på moren i Alvdal-saken. Skjønner du blir sint på vegne av hjemstedet ditt, men INGEN fornuftige mennesker kan tro på slikt sludder. Jeg må bare si at jeg håper han får som fortjent. I full offentlighet, og at dalen din blir renvasket. Det er så man kunne ønske seg tilbake den gamle gapestokken, hvor man kunne kaste egg og råtne tomater på enkelte. Ikke vær lei deg, INGEN normale mennesker tror et ord av dette. Astrid

  SvarSlett
 13. er så enig med deg :)denne saken blir jo mer og mer latterlig som dagene går. Sitter på jobb, nesten vegg i vegg med tinghuset på Hamar og kjenner at jeg nesten skammer meg for at jeg er fra samme dalføre, pga hans adferd og de tullete vitna hans. Spør meg selv hvilken gjødselhaug han har gravd vitnene frem ifra.

  SvarSlett
 14. Verden er full av galninger. Så akkurat på nyhetene i kveld om ekteparet som er dømt til 17 års fengsel for notorisk mishandling og seksuelt misbruk av sine 3 gutter fra de var ganske små, og i mange år. Overgrepene er for grove til å refereres på TV. Aner ikke hvor i landet de holder til, og det kan være det samme. Og - de ANKER! Slike mennesker må være så avstumpet og så totalt følelseskalde, psykopatiske og jeg vet ikke hva, akkurat som han i Vågå, og hans likesinnede. Jeg har ikke ord, og orker faktisk ikke ha det heller.
  I morgen er det 17. mai, la oss slippe til gleden! La oss smile til hverandre, og fryde oss over alle glade barn og alle vakre bunader. Heldigvis er det flest OK folk her i landet. Astrid

  SvarSlett