tirsdag 7. mai 2013

tiden og veien

Det ser litt trist ut, når man sjekker besøkstelleren og ser at noen har sittet midt på natta og googlet "hvor lang tid tar det å sy en bunad". Dette, i likhet med "fjerne sjokoladesøl fra bunadskjorte" om formiddagen 17.mai er søk som gir en allerede livlig fantasi vinger.
Selvsagt er det mulig at det sitter en enslig sjel der ute, med nattevakt og stille stunder og vurderer et langtidsprosjekt. Og det kan være en søvnløs stakkar som bruker sene nattetimer på å drømme om en ny hobby.

Det trenger jo ikke være en stakkar som har bommet grovt på planlegging...


Og akkurat hvor lang tid det tar å sy en bunad har blitt belyst før. Vi trenger ikke ta den leksa en gang til? 

Men man kan jo alltids nevne følgende:

Om du skal montere en bunad så kan du gjøre unna smådelene først; falde forkleet på sider og nede ( og tilpasse lengde tilslutt). Du kan sy frynser på sjalet, eller for den saks skyld knytte frynser der det er aktuelt. Du kan montere løslomma og lua lenge før siste tilpasning av stakk og liv. Det er mange små jobber som må gjøres og det er lett å tenke som så at den knyttingen tar bare fem timer, eller at de faldestingene kan jeg ta på en kveld.
Men hva om knyttingen tar åtte timer, arbeidslampa kollapser slik at kveldsarbeid utgår. tenk om du plutselig mister den oppsparte fridagen fordi du har to omgangssyke barn. Tenk om det å montere bunaden blir en sur og seig plikt?

Begynn i tide, kryss av på lista etterhvert som delene er ferdige og husk: tråkle, tråkle,tråkle.

Rogalandssjalet på bildet hadde Fruen tenkt å gjøre ferdig i går, og selvsagt er det mer enn nok av frynsebåndet. Eller? neida, godt nedpå ene siden viste det seg at så ikke er tilfelle. 
Jaja, plukke opp små sting og begynne på nytt. Det ville definitivt tatt kortere tid å grovtråkle med en gang. 


6 kommentarer:

 1. Frem og tilbake med symaskinen?
  Jeg må jo se det tragikomiske i saken. For en måned siden oppdaget jeg at bunadskjørtet datt av meg. Jeg lurte også på om jeg hadde sydd inn vesten nok. MEN: To kortisonkurer fikser det meste! Nå har jeg fått et sånt ekkelt fett-deponi rundt kroppen, jeg buler som et eple. Rundt kroppen/magen, og nederst på halsen. Tok en liten bunadstest nå i kveld, og nå er vesten for TRANG! Og jeg som vurderte om den burde vært sydd inn enda litt til… Jeg måtte jo sy den inn to ganger, før den ble fin. Men det er jo enkle sømmer, da (Hardanger). Den KAN sys ut før 17. mai. Skjørtet har jeg ikke prøvd, men det har heldigvis tre hekter i siden, så det kan jo spennes litt ut. Men passer da beltet, tro??? Torte ikke prøve! Det holdt med å finne ut at skjorta er blitt litt trang i halsen, urk!
  Tror du en uke på knekkebrød løser problemet?
  Så må jeg i butikken og kjøpe nytt trekk til strykebrettet mitt. Var nemlig så uendelig dum å vaske vintergardinene, som er røde, og strøk dem, mens de var småfuktige for å lette arbeidet. Så nå er trekket på strykebrettet rødskjoldete. Og jeg tar ikke sjansen på å stryke bunadskjorta på det underlaget der. (HVIS bunaden kan brukes, OG det ikke regner kattunger slik YR spår, og alle butikker er utsolgt for sorte paraplyer i morgen.
  Men – i god speiderhilsen – vær beredt. Stå ikke der 15. mai med knallvær i sikte, utsydd vest og uten strykemulighet. Kjøp nytt trekk – NÅ. (Og sort paraply). Og heldigvis er symaskinen ganske nylig overhalt! Astrid

  SvarSlett
  Svar
  1. ÅNEI! Sånne opplevelser er ikke særlig stas.
   Jeg antar at stakk og liv ikke er montert sammen på din Hardangerbunad? Da kan du jukse litt under forkleet, det synes ikke og er lov for en enkelt dag. Og beltet må antagelig justeres, har du skinn eller stoff?
   Jeg må også ha nytt trekk til strykebrettet mitt. Jeg skulle spare tid og klippe noen smådeler. Og burde antakelig ha reflektert over at det gikk litt trått...

   Slett
 2. Jamen, det lurer jeg på, altså. Hvis jeg begynner om ikke så lenge, -rekker jeg å sy Aust-Agder bunad til niesen, så hun har den ferdig om to år, til attenårsdagen? Alt broderiet fortoner seg skrekkeblandet frydelig, om du skjønner, selv om man har proffe folk som holder kurs og leder langs veien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg du rekker! ha en pen og realistisk plan med delmål, hva skal være ferdig før jul, hva vil du ha gjort til påske, og så videre. Og snakk gjerne med lokale husfliden-damer, de har god oversikt på tiden det tar. Du er en racer til å strikke og nevenyttig, så dette har jeg trua på!

   Slett
  2. Takk og takk for hyggelig svar, der steg optimismen et par hakk. Jeg har en nær venninne som har sydd tre, eller var det fire?? Aust-Agder bunader før, så hun er ikke tom for kompetanse, hun heller.

   Slett
 3. Ja, Hardangerdrakten min har løst liv, og løs stakk. Men nå er saken klar: Har idag gått til innkjøp av et torturinstrument av et plagg, et "shape-it" fengsel. En hold-in singlet, som snurper meg sammen fra rett under brystet ned til der hvor lårene er skrudd på. Jeg fikk den på i prøverommet, men søren ikke av igjen. Så den ble med hjem, på kroppen. Etter mye fy-ord og akrobatiske øvelser fikk jeg den av hjemme. Men skitt au, vesten sys ut 1,5 cm i hver side, så ser det så bra ut som det kan under nåværende omstendigheter. Har prøvt stasen før akrobatikken på soverommet, dvs. med tortorplagget innerst. Og beltet gikk også fint med hold-in monsteret behørig på plass. Så syr jeg vesten inn igjen når jeg blir meg selv. Har også fått disse hersens fettpølsene rundt halsen, så skjorta er 1/2 cm for trang øverst, men det jukser jeg elegant til med halssøljen, testet og klarert av meg selv. Men hva mener du egentlig med å "jukse under forkleet"? Tenkte du på å la de nederste hektene i vesten være åpne? Vesten skal jo nedi stakken, ikke utenpå! Eller tar jeg totalt feil? Alt jeg har sett har jo vesten nedi. I tillegg til det, lurer jeg litt på hvor folk gjør av båndene til forkleet. Knute bak, og pent nedi stakken? Jeg har fangbånd også, de er på en snor. Er det da smart å putte forkleknuten (ser for meg en enkel båtmannsknop som jo er rimelig flat) nedi stakken på den ene siden, og knuten på fangbåndene nedi på den andre siden, slik at man slipper en bulk mindt bak? Forkleet skal jo rynkes litt, det er løpegang øverst med bånd i, det kneppes jo ikke på. Praktisk, når det skal strykes, at det kan være helt glatt.
  Bortsett fra alt dette, tror jeg at jeg har sørget for pent vær til 17. mai, for jeg har innkjøpt en helt anonym sort paraply idag, og i tillegg en fryktelig stygg gjennomsiktig plastikk regn-poncho/frakk/overtrekk som jeg helst ikke vil iføre meg. Siden dette er anskaffet, får man jo ikke bruk for det, ikke sant? Hilsen Astrid, evig optimist

  SvarSlett