tirsdag 8. september 2009

fast eller fritt?

I likhet med mange andre som broderer bunad synes Fruen det er stas å bytte ut farger etter eget ønske. Dette er ikke alltid like populært...
Når Fruen gjør dette,er det for det først og fremst på drakter som har vært i dagligbruk og som det derfor finnes mange varianter av fra den tiden folk kledde seg i det vi i dag kaller folkedrakter. Å bytte farger i en festbunad fra Gudbrandsdalen for eksempel,ville vært feil. Hvorfor tenker dere kanskje? Jo, fordi festbunaden ikke er basert på draktfunn men er et designprodukt som først kom på markedet i 1913 og som har sin faste form uansett hvor den kjøpes.

Det hender at Fruen broderer slike forklær ( brukes til råndastakk og damaskkjol fra Gudbrandsdalen) og gir i gave, når hun føler seg ekstra snill, og da endres gjerne fargene litt for å passe til mottakers bunad. Om dette er greit? Nei, i følge de man kjøper materialene av er det ikke det. Det man har lært er følgende; kjøp materialpakka, og bytt farger stille og rolig. Ikke gå tilbake til salgstedet for å vise fram produktet og forevent ros - det får du mest sannsynlig ikke.

2 kommentarer:

  1. Å, så vakker plattsøm du syr :-)

    SvarSlett
  2. Nydelig! Og jeg er helt enig i det du sier om å bytte farger. Takk for at du skriver at forklærne også brukes til damaskkjol, for det er det jeg har.

    SvarSlett