søndag 6. juni 2010

svart-hvit barndom

Barndommen er grundig dokumentert i svart-hvitt. Mor er utdannet fotograf og hadde mørkerom i kjelleren. Fruen som alltid har hatt en hang til gull&glitter var særdeles misunnelig på venninner med album fulle av fargebilder. Selv hadde vi permer med svart kartong hvor bildene var nøyaktig montert og tid og sted angitt med hvit penn. Selvsagt ikke noe man ønsket å vise frem...
Nå er disse permene til stor glede, og når sant skal sies så er det vel nettopp dette med svart-hvittbildene som gjør dem så fine. Bildet over f.eks, fra en av de utallige fjellturene ville definitivt ikke hatt samme sjarm om Fruens irrgrønne t-skjorte hadde lyst forstyrrende opp.
Det er få bilder av mor, hun befant seg vanligvis bak kameraet. Men når man sitter og ser på disse bildene, høres stemmen hennes: se opp, se hit, smil, ett til, smil, løft blikket, vi er snart ferdige, smil!


pssst. han er ganske kjekk han i midten? Fruen håper hun holder seg like godt når hun runder femti ( men med litt mindre rynker; noe er finere på menn enn på damer...)

6 kommentarer:

 1. Så herlig; jeg blir beint rørt av slik nostalgi.

  SvarSlett
 2. Det er rart hvordan et bilde fra fortiden kan fremkalle stemmer, lukter og smaker. Et godt bilde var det også. Hun hadde både god teknikk og sikker smak, hun moren din :)

  SvarSlett
 3. -så fint med slike gamle bilder :) det får en selv til å mimre og lyst til å finne frem sine egne gamle bilder.

  SvarSlett
 4. For en gave å sitte på slike flotte album!!!
  Min mormor, født i 1920, hadde kamera og sertifikat fra hun var ganske ung, og tok bilder av alt. Unger og arbeidsfolk i møkkete arbeidstøy, hester og hager, traktorene da de kom, luking i kålåkeren og kaffekos i kveldssola - og selvfølgelig alle pyntet til jul og søttendemai. Det er en albumrik svarthvitt-skatt fra en tid der det vanlige var at det ikke ble tatt bilder, og de som ble tatt var det ene oppstilte "pen-bildet". Ha en god dag!

  SvarSlett
 5. Tror kanskje roen til å fange detaljene kan bli forstyrret av alle farger... fabelaktig fotografi, forresten! Selv var jeg i andre enden, med foreldre som tok bilder på julaften og 17. mai, falmede 70-talls farger (det har vel sin sjarm det også, kanskje:) Da jeg selv fikk barn, begynte jeg å fotografere i svart-hvitt og måtte tåle mange kommentarer om at bildene var så triste... er veldig glad for det nå!

  Lilli

  SvarSlett
 6. Sulvis: jeg også:)
  Gunhild: Hun kunne nok gjort det atskillig skarpere jobbmessig om hun ikke hadde blitt reingjeterkone...
  Min-design-strikk: Ikke sant? jeg koser meg veldig med disse albumene.
  Underveis: Kul momor!
  Lilli: Svart-hvitt er fint, og fordelen er jo at det i tillegg holder seg og ikke blir, som du sier, falmede syttitallsfarger.

  SvarSlett