onsdag 25. april 2012

Bleke bunadskjorte?


Det er nå en gang slik at hvite bunadskjorter er finere enn gule. Og både hvite og gule skjorter er finere enn de som er skjoldete og flekkete.
Men hva gjør man om man  f.eks. har fått svetterender i nakken? Eller ikke har skylt ut såpa godt nok når man vasker for hånd og dermed får gule striper? Svetteflekker under ermene? Brunkrem på kragen?
Kan man bløtlegge? Er Klorin ok? Er broderiene fargeekte?
Svarene er ja, nei og antakelig.

Skjorter kan bløtlegges. Men om du har en skjorte med broderier i silke eller ull bør du ( skal du) ikke la dette ligge i vann ettersom fargene da kan flyte utover og gi et noe mer futuristisk preg enn ønskelig.
La i såfall det området som trenger bløtlegging ligge nedi bollen/bøtta/vasken og passe på at sarte felt ikke sklir nedi.

Klorin anbefales ikke. Og joda, det er mange som har brukt og bruker Klorin. Og det har gått aldeles strålende. Men det anbefales ikke herfra. Klor er sterkt, det etser og sliter på fibrene i stoffet. Har du en fin og kostbar skjorte som du ikke har veldig lyst til å bytte ut før du må så bør du istedet bruke det som heter Domestos fresh. Det inneholder blekemidler, men ikke klor.
Fruen anbefaler følgende fremgangsmåte ( for hvit skjorte med hvitt broderi):

5 liter lunkent vann i ren bøtte. 
Tilsett 0,5 dl Domestos fresh
Tilsett en stk bunadskjorte. Rør rundt og pass på at hele skjorta er dekket av vann.

La det ligge omtrent en halvtime. Og vask så på skånevask i maskin. 
Ta deretter en hvitere skjorte ut av maskinen og heng den pent til tørk.
NB. Dette tipset er utdatert ettersom Domestos Fresh har endret konsistens og ikke anbefales brukt på tekstiler. 23.04.2017

Hva angår fargeekte broderier så er de fleste skjorter i dag brodert med bomullsgarn. Dette skal være fargeekte. Men hvis du er i tvil; ta kontakt med din bunadleverandør eller en forhandler av din bunad. De skal vite hva du har, og om bunaden ikke er altfor gammel bør de også ha kjenneskap til hvordan dine stasplagg skal behandles.

På svetterender og sminkeminner gjør Zalo susen.  Vær imidlertid oppmerksom på at de stoffene som gjør at Zalo løser opp fettflekker ikke nødvendigvis fungerer like godt på syntetiske fibre. Men heldigvis, det er langt mellom bunadskjortene i strykefri terylene.

Og atter en gang. Mange anbefaler at bunadskjortene vaskes i maskin. Fruen sier til dere - vær så god! Heldigvis har vi her i huset, som i veldig mange andre hjem, en relativt oppdatert vaskemaskin som skånsomt vasker og skyller kostbare plagg.

ps. dette innlegget er, i likhet med alle andre innlegg, ikke sponset. Men det blir fryktelig ullent å omtale den grønne dovaskeflaska med rød kork, og den der grønne eller gule flaska som du har på kjøkkenbenken.

9 kommentarer:

 1. bløytlegging i vatn tilsett pulver frå den kvite, flattrykte plastflaska med blå skrift! (Biotex white) er supert til kvite bomull- og lin-tekstil som ikkje er kvite lenger. Gjer ikkje fibrane sprø slik som innhaldet i blå flaske.

  SvarSlett
 2. Tror jeg får gå for grå bunadsskjorte. :-)

  SvarSlett
 3. Takk for fine tips! Jeg har ikke prøvde Dosmestos fresh, men Biotex White, og sistnevnte er jeg ikke videre fornøyd med, for å være ærlig.

  Men det jeg gjør med flekker, er å lage "graut" (rør vaskepulver + vann i en liten kopp e.l.) av vanlig vaskepulver til hvitvask, og gnir inn flekkene med det. Lar det virke en god stund, gjerne over natten, og så vasker jeg skjorten.

  Når det gjelder å få grå plagg hvite, så er det fint med bleiking i sola! Jeg henger ut det våte plagget, lar det tørke, væter det igjen, og gjentar til det er blitt helt hvitt!

  I dag skinner sola her, så kanskje tiden er kommet til å gjøre bunadsskjorten klar til 17. mai!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 4. Takk for gode tips, liker å lese i bloggen din :-) Kanskje dumt spørsmål, men gjelder anbefalingen om Domestos for bunadskjorter av lin også? Har ei ganske ny bunadskjorte i lin med tellesøm, som er kjøpt hos Husfliden. Men da jeg fikk skjorta så var kragen og mansjettene en del gulere enn resten av linskjorta. Tror du jeg trygt kan legge skjorta i bløt med Domestos?

  SvarSlett
 5. Så kjekt med ein bunadsblogg! Har ein nystarta sjølv, men har ikkje starta "på skikk" med syinga enda, berre øver meg litt :-) du lager masse fint, av g til skulle eg ønske eg var frå telemark eller hallingdal, dei har jo så masse flotte bunader! :-)

  SvarSlett
 6. Biotex White finnes ikke lenger på markedet. Blir nå anbefalt å bruke "stol på rosa" -boksen (for hvitt tøy)!

  SvarSlett
 7. http://www.lilleborg.no/Produkter/Vaare-merkevarer/Domestos-Fresh/Domestos-Fresh
  Hei, på Lilleborg sine sider står det at man ikke kan bruke domestos fresh på tekstiler..? Fant et annet innlegg hvor det sto at de endret innholdet i flasken i 2009/2010, og at endringen medførte at man ikke kunne bruke det på tekstiler? Har du brukt nye domestos fresh på skjorten?

  SvarSlett
 8. flott artikkikkel , fant det jeg lette etter.

  SvarSlett
 9. flott artikkikkel , fant det jeg lette etter.

  SvarSlett