mandag 4. mai 2009

Bunadstelefon

Fruen merker at det er høysesong. Hun tenker bunad morgen, middag og kveld, og her forleden dukket jammen denne episoden opp i minnet. Dette skjedde på tidligere arbeidsplass, fruen ble hentet til telefonen grunnet vanskelig situasjon;
Kunde: Heia! Du, jeg trenger litt hjelp. Du skjønner at jeg har akkkurat vært i Russland og klippet av meg det lange lange håret mitt og nå passer ikke samelua lenger. Så nå vil jeg gjerne ha et sånn derre hårbånd!
Fruen: Nå er jeg litt usikker, men det finnes vel ikke hårbånd til noen av de samiske koftene?
K: Nei, det er jo derfor jeg ringer til dere! Jeg har sett bilder av sånne drakter, sånn som hun dronninga har, de har sånn fint stripete bånd i håret. Siden jeg har klippet av meg det lange lange håret mitt tror jeg at det hadde vært veeldig fint Er du ikke enig?
F: Nei. Det er jeg ikke enig i. Slike hodeplagg ble originalt brukt av ugifte kvinner, men har nå fått en større utbredning. Det er likevel viktig å huske at de følger den lokale draktskikk. Det heter vippe i telemark, roggebånd i Hardanger, og de brukes ikke til samekofter.
K: Jammen det er det vel ingen som vet her oppe! Og siden jeg nå altså har klippet av meg det lange lange håret mitt og samelua ikke passer så må jeg jo ha noe annet på hodet.
Her begynner fruen å bli lett amper, og lei av at kunden refererer til hårklipp.
F: Nei, dette kan jeg virkelig ikke anbefale. Jeg kan jo ikke stå her og samtykke i noe som er helt galt i forhold til drakthistorie og tradisjoner. Jeg synes du skal gå med samelua.
K: jeg synes du er veldig firkanta der nede. kan du ikke bare sende meg en oppskrift og så kan jeg få naboen min til å veve et sånn bånd. Du skjønner at det hadde vært så fint siden jeg har vært i Russ...
F: Avbryter selv om det er fy-fy: Du, nå må du høre på meg. Dette går ikke. Jeg kan ikke gjøre det. Selvsagt kan jeg ikke reise opp til deg 17.mai og sjekke hva du har på, men jeg synes ikke du skal blande to så vidt forskjellige drakter.
K: Å, det går så fint så. Jeg skal jo bare ha et lite hårbånd. Det er sikkert ingen i Telemark eller Hardanger som synes det er galt. De er sikkert bare glade for at flere vil gå med sånn bånd på hodet.
F: Ok. men hvis du ser på tv 17.mai og ser en dame i Telemarkbunad som har en flott samelue på hodet, synes du da at det er helt ok også?
K: Nei vet du hva! Det ville vært en utskjemming av samelua! Jeg skjønner ikke hvordan du kan komme med en så stygg sammenligning! Her kommer jeg ingen vei.
Klask, der la hun på.
Det tok ganske lang tid før fruen var sikker på at dette ikke var en tulletelefon fra en radiokanal. Hun er forresten ikke helt sikker ennå, så om noen har hørt noe slikt i en radiokanal, send oss et tips...

13 kommentarer:

  1. *smiler* Gud - enkelte mennesker kan jo være litt trangsynte, så dette var nok sikkert en dame av den sorten ;-)

    Ellers lurer jeg på hvilken oppskrift du har for oss damer som oppdager at bunaden har krympet, mens den har hengt i skapet? Tror kanskje det er høy luftfuktighet i skapet mitt....hmmmm

    SvarSlett
  2. hehe. Jeg sier vanligvis at det er devestvendte skapene som er verst! mange bunader kan syes ut, det er gjerne litt ekstra stoff i sidene. Hvis ikke kan det noen ganger felles inn et stykke. Hvis du har en todelt bunad med skjøteliv kan det hende at hele livet må byttes. Det er antagelig for setn nå mot 17.mai, men stikk innom dein lokale bunadhelt og spør hvor lang tid en omsøm tar. Da er det lettere å planlegge fremover! Lykke til.

    SvarSlett
  3. NÅr du nevner det, så lurer jeg på en ting her: svigerinna mi har en gammel (men jeg er usikker på hvor gammel, tror den er nærmere 100 år i alle fall) Setersdalsbunad. Den er ikke like dangens Setersdalsbunad, men har de samme fargene og i mine øyne samme type broderier. Ellers er dne ganske enkel. Jeg selv har en Jelsabunad med tilhørende veske/lomme. Min svigerinner er fryktelig misunnelig på meg for dette utrolig praktiske tilbehøret. Så: er det mulig å sy veske/lomme til en gammel Setersdalsbunad, dersom man tar utgangspunkt i de stoffer og broderier som er brukt i den originale bunaden? Jeg hadde nemlig hatt velidg lyst itl å sy en slik til henne i så fall :)

    SvarSlett
  4. Anaruh: dessverre er det ikke løslomme til setesdalbunaden. Det enkleste er å sy fast en stikklomme i splitten foran, evt gjøre som meg og holde meg tett inntil mannen med kronasjene på bunaddager!

    SvarSlett
  5. Ok, men litt kjipt. Personlig synes jeg jo at det hadde vært finere med en løslomme på de fleste bunader enn mange av de überstygge veskene mange damer drasser med seg. Men helt enig med deg - bunaden er en tradisjonsdrakt som skal bæres med respekt, og da er det vel ikke bar å begynne å mekke eget tilbehør her og der.

    Og bare en digresjon til slutt: det er ikke kronasjene jeg bruker min lomme til (det er jo alltid gullgubben som må stå i kø for softis uansett). Men den er veldig fin å ha lypsyl, mobil (m/kamera), tant og fjas i. I fjor fjorde den sogar jobb som stelleveske til den da 10 mnd gamle gullgutten.

    SvarSlett
  6. det var litt flåsete det med kronasjene... jeg har lommeløs bunad selv, og savner absolutt oppbevaringsplass. Årene med barnevogn var sånn sett et høydepunkt!
    Nå har jeg nøkler og mobil i lomme på understakk og penger i skoene!

    SvarSlett
  7. åååå hvor glad jeg er at jeg har vestfold bunad med lomme på underskjørt og skikkelig bunadveske.
    Iallfall blir jeg det når jeg hører at det sletts ikke er alle som har vesker.
    Tiltross for vesker og lommer, er jeg helt på track med deg Frue når du nevner det med barnevogn - det var gyllende år det!
    Mamma laget min bunad og hun er KJEMPE streng - hun mener feks, at det ikke tar seg ut å spasere rundt med 1/2 ltr. flasker med cola engang
    M: Tonje, skal du drikke cola får du sette deg ned, husk at du har på deg bunad!
    Hun hadde om mulig blitt mer himmelfallen over samtalen med "samedamen" enn det jeg ble da jeg leste den!
    Selv kjenner jeg at jeg gremmes når jeg ser 14 - 16 år gammle jenter som opptrer i barnetoget med piercinger over det hele og lilla hår ikledd BUNAD - det er helt usmakelig spør du meg!

    SvarSlett
  8. oj, oj, det var nok en morsom historie! enkelte folk, altså.. :)
    Forøvrig tror jeg du kan fylle en hel blogg med bunadrelaterte spørsmål og svar! :)

    SvarSlett
  9. Merkelige telefoner har jeg ofte, og mer enn en gang har jeg lurt på om jeg havner på lufta i et eller annet radioprogram. Senest i dag var det en mann som ville kjøpe store løspupper på tråden.

    Men jeg svarer alle like seriøst - og til nå har det ikke vært tull noe av det.

    Mange snodige mennesker der ute.

    SvarSlett
  10. HKH: jeg liker moren din! Vestfoldbunadene er fine, hvilken har du?
    HH: Jeg trives med å blogge friskt om alt og ingenting, men memoarene mine skal definitivt hete Under pisken bak disken! Ihvertfall det bindet som omhandler disse årene.
    Synline: jeg pleier å hjernevaske meg selv til å tro at disse sære telefonene er fra et sånn senter som sjekker servicenivå - det hjelper. Og så har jeg blitt hakket hvassere på å ringe og stille underlige spørsmål selv, under mottoet kan andre så kan jeg!

    SvarSlett
  11. sv: Kanskje til neste 17.mai ;-) Skal bare ned noen kilo først....noe jeg sikkert har sagt de fem siste årene....*sukk*

    SvarSlett
  12. Så interessant å lese det du skriver om bunader, fint å høre fra en som virkelig kan sine saker og ikke bare synser. Du får nok mange rare henvendelser, selv synes jeg det er fint at det er regler så slipper man å være så original og fantasifull som man ofte må med vanlige kjoler og klær (selv om det selvølgelig også kan være gøy!).

    Du nevner vippe i dette innlegget, og jeg har det til min øst-telemarksbunad. En sær men allvitende fyr fra indre Jostedal forklarte meg at tidligere var det håret som ble rullet inn i båndene, til de "pølsene" vippene er laget som i dag. Er det noe sant i det? Og hvordan mener du er den beste måten å sette opp håret når man bruker vippe? For det bør vel være oppsatt, eller...? Jeg er fremdeles ugift, så er det greit å ha utslått hår kanskje?

    Hehe, morsomt det med colaflasken forresten, jeg føler meg rar når jeg har kamera og mobil i hånden, full kollisjon!

    SvarSlett
  13. Hege: Det stemmer det med håret. På den tiden hadde jentene så langt hår at dette var mulig, og når de ble gift festet de skautet utenpå denne rullen som vippa laget.Det ble nok brukt over store deler av landet, men nå mest i Telemark og på Vestlandet. Noen bruker vippe som pannebånd, andre setter opp håret. Jeg synes personlig det siste er finest siden et ligger nærmest originalen. Og jeg tvinger gjennom solo på 17.mai!

    SvarSlett