tirsdag 19. mai 2009

Standardforeldre?

For noe tid tilbake var fruen på foreldremøte på skolen de søte små frekventerer. Det er en god skole, og de er opptatt av elevenes beste. Derfor har det blitt utarbeidet en elevstandard, som sier mye om hvordan barna skal oppføre seg på skolen. Den ble fulgt av en lærerstandard, som likledes legger retningslinjer for lærerne. På møtet bel vi presentert for den strålende ideen å utarbeide en foreldrestandard, slik at vi som gode foreldre skal vite hvordan vi best kan følge opp avkommet og gi dem de beste forutsetningene for å la dem vokse opp og bli ansvarlige og motiverte mennesker.
Hallo? Er det ikke det vi vil og gjør? Trenger vi et A4-ark som forteller at barna må ha med ski og annet nødvendig utstyr på skidag, at det er lurt å sjekke lekser & lekseark, at klær etter vær er en fordel og at barna bør legge seg i rimelig tid og komme tidsnok på skolen?
Slik ideen ble presentert var dette primært en mal for de som kanskje ikke følger opp slik de bør. Men hvis foreldre ikke leser lekseark og annen informasjon fra skolen, vil de klare å forholde seg til en foreldrestandard?
De foreldrene vi kjenner er glade i barna sine, og ønsker å gi dem en god oppvekst. Vi trenger da virkelig ikke en sjekkliste for dette! I slike situasjoner skjønner fruen hvorfor hun ikke har lyst til å bli vagt inn i alskens foreldreutvalg...

4 kommentarer:

 1. Av og til kan det være nyttig å få en påminnelse om hva skolen forventer av oss også, ikke bare omvendt. De fleste foreldre skjønner dette selv, men dessverre ikke alle. Men som du sier, kanskje er det slik at de som trenger det mest har minst sannsynlighet for å lese nettop slike skriv.

  Likevel, når både eleven og læreren har fått sin "standard" kan vel foreldrene få det også? Slik at man får tydeliggjort hvem som har ansvaret for hva.

  PS: Nå har jeg svart på utfordringen du ga meg for en stund siden ;)

  SvarSlett
 2. Jeg er jo enig med deg, på en måte. Men jeg synes skolen kan holde fokus på skolesituasjonen, og så kan de kanskje bli litt bedre på å gi tilbakemelding hvis noe skurrer.

  SvarSlett
 3. Jeg skjønner hva du mener...
  Det er litt sånn overflødig, men sikkert godt ment:-)
  Og som du påpeker er det sikkert sånn at de som virkelig burde ha lest skjemaet, ja de gjør det nok ikke fordi de gjerne ikke får med seg noe som helst.

  SvarSlett
 4. Det er det vanskelige her, vi får dette presentert som århundrets gavepakke og så blir det en slik lamslått taushet hvor ingen tør å se på hverandre og ingen tør ta ordet først og si at de synes dette er litt i overkant. Og det tør vi ikke si fordi vi da kan bli oppfattet som lite engasjerte foreldre.

  SvarSlett