onsdag 11. mai 2011

om bunad og sminke

Spørsmålet dukker jevnlig opp; hvordan skal man se ut når man har på bunad? Kan man bruke sminke, er det greit med solbriller på solrike dager og hva gjør man egentlig med øredobber og favoritt-armbåndet?
Når man ifører seg bunad går man på en måte bakover i tid, til en tid da hverken sminke eller annet tilbehør var vanlig. Men om det derfor er riktig å møte nasjonaldagen med blankskurt ansikt og mysende øyne, det er et betimelig spørsmål. De fleste av oss føler seg mer vel med litt farge på øyenvipper og lepper og føler seg ikke vel i helt naturlig utgave. På 17.mai og i andre anledninger der antrekket er bunad omgås man andre mennesker. Og sammen med andre mennesker ønsker vel alle av oss å se sånn noenlunde pene og velstelte ut?

Det er mange generasjoner siden sminke var forbeholdt byens løse fugler og verdensvante kvinner som ikke kviet seg for folkesnakk. Nå er det en del av hverdagsantrekket, og vi føler oss mest vel i sminket tilstand. Spørsmålet er da - hva gjør man?

Det er ikke nødvendig å matche leppene med de ildrøde broderiene på bunadlivet, eller hente opp den friske grønne fargen i silkesjalet i neglelakken. Lett og nøytral sminke derimot, det er lov. Vi skal tross alt ikke straffes for at vi velger bunad. Velg en dempet leppestift, la Kleopatra-øynene vente til en annen anledning og om du vil lakke negler - velg en lys og nøytral farge.

Det samme gjelder bruken av solbriller og smykker. Finn en enkel og klassisk solbrillemodell og bruk disse. Store og lekre solbriller á la Jackie O. kan hvile ved bunadanledninger, de er fine til mye annet.
Det samme med smykker, det er ikke veldig pent med dinglende glitter i ørene, eller prangende armbånd. Så tenk litt på hva som ser riktig ut, og hva du heller kan pynte deg med en annen dag. Eller om du skifter antrekk på kvelden, da kan du bruke smykker opp og ned og i mente.

Bruken av bunad kan ikke ene og alene baseres på hva folk hadde til rådighet for 150 - 200 år siden. Vi må være fleksible og leve i nåtiden samtidig som vi respekterer gamle tradisjoner. Det går fint an å kombinere respekten for det gamle og gleden ved å bære bunad med hva make-up artister kaller en lett day-look.
Og så var det disse konfirmantjentene da...Om du har en av sorten hjemme og hun slår seg aldeles vrang og nekter å forlate hjemmet uten tilstrekkelige mengder sminke, la henne få lov. Verden faller ikke i grus om man ser en oversminket tenåring med ny bunad og mobil i hånda. De vokser opp de også.

8 kommentarer:

 1. Jeg tenker på dette hvert år! Takk:) Forøvrig blir det ikke bunad i år. Magen er for stor. Men neste år så!

  Karianne:-)

  SvarSlett
 2. det var gode tips, skal vise dem til 16-åringen vår:) Hun er fornuftig hun altså:)

  Trine:)

  SvarSlett
 3. Sminke er selvsagt for meg. Jeg har alltid diskret sminke så det er greit. Bortsett fra leppestift. Dyp burgunder leppestift er nok mitt varemerke vanligvis. Den passer ikke til bunaden min. Så jeg bruker en mer dempet og som tar opp de varme tonene i broderiet, faktisk.

  SvarSlett
 4. Mammadamen: Noen ganger skulle man vært hallingdøl:)
  Trine: Gjør det!
  Åshild: Høres som en god løsning. Din bunad har jo heller ikke de skarpeste fargene. jeg tenker mer på knallrød, cyclamen eller virkelig knalle farger som det f.eks er i noen av bunadene fra Telemark.

  SvarSlett
 5. hehe, jeg var konfirmant på slutten av 80-tallet, og mor var nok litt bekymret ja.. men om vi nå ser bort i fra at jeg ble hysterisk om jeg så en bunadslue (som jeg nå som voksen går med) så greide jeg selv å finne måter å beholde meg, uten å gjøre skjem på bunaden. For det synes jeg er viktig, det er et klesplagg, ikke et kostyme. Vi skal være oss selv, kledd i en bunad. (men vrien balansegang det der)

  SvarSlett
 6. Anne: Tiltredes! Jeg var konfirmant med øyenskygge fra Jane Hellen og stor sns for gull og glitter. Ikke de flotteste bildene jeg har sett.

  SvarSlett
 7. Hva med parfyme når man bærer bunad? Det har vi drøftet på parfymeforumet i det siste.

  SvarSlett
 8. mammadamen: Lykke til med magen!
  Trine: Så bra, og takk:)
  Åshild: Sminke er ok altså. Men jeg sliter med knallråsa som matcher det nederste båndet på forkleet til beltestakk.
  Britt Åse: hehe, her kan man jo komme med kreative forslag; våt ull, svidd ull, norsk skog, norsk frustrasjon. eller bare en lett og god duft? Jeg emrker at jeg går for de lette duftene selv, bunaden min trives ikke med tung parfyme. Smak og behag kanskje?

  SvarSlett