torsdag 5. mai 2011

spørsmål om bunadbruk?


Heldigvis er det mye jobb nå. For nå er det høysesong og da skal det koke litt. Fruen merker godt at det er mange som har spørsmål om bunad, om skikk og uskikk, bruk og misbruk. Hvem skal bruke hva, hvem skal bære hodeplagg og hva er egentlig så galt med tynne solbrune nylonstrømper?
Mye er allerede beskrevet og besvart, men man ser ikke bort fra at det fremdeles er mulig å skrive mer om dette med bunader. Derfor ber en sydame om hjelp;
for hva synes dere, leserne, man bør skrive om nå i begynnelsen av mai?

7 kommentarer:

 1. Gjerne nokre ord om å bruke heile drakta, og ikkje velje vekk deler ein ikkje likar.

  SvarSlett
 2. Nå er jo ikke min bunad tilgjengelig til meg i rett størrelse... hmmm... ennå. Men det som jeg tror opptar folk nå i mai er nok skikkelig husmoderlige råd om vask, stell og stryking av bunadskjorter. Puss og oppbevaring av søljer. Kanskje du deler noen av dine bunadfavoritter med oss?

  SvarSlett
 3. Enig med Eirin. Stell og vask og puss og stryk og sånn....

  SvarSlett
 4. Stolthet over bunaden min er stor. Jeg fikk den i voksen alder og den gjør at jeg føler meg fin. Jeg bruker sølvet som er med og jeg sper på med øredobber type bunad som jeg første gang brukte da jeg giftet meg i brudedrakt. Kanskje de ikke "egentlig og strengt tatt" ikke skal brukes til akkurat den bunaden, men det får andre mene noe om. Jeg bruker dem og er egentlig ganske korrekt tror jeg.

  Bunadspoliti i form av ikke sminke, solbriller og sånn, har jeg ikke spesielt sansen for. Nå beveger jeg meg på tynn is, jeg vet jo egentlig ikke hvor du er der... men det viktigste for meg er stolthet og at man pynter seg. Jeg tror forøvrig at sminke hadde hørt til bunaden om vår sminke i dag hadde vært tilgjengelig for hundre år siden - man brukte vel det man hadde...?

  I morgen er første dag ut i vår for bunadsbruk, det er konfirmasjon og jeg gleder meg.

  SvarSlett
 5. Miranne: takk for tips, det kommer, det kommer!
  Eirin: Sølvstell er besvart!
  Underveis: Skjortedelen tror jeg ikke jeg tar en gang til, av redsel for å motsi meg selv.
  :)
  Siri: Sminke skal man ha, det er da ingen straff å bruke bunad:) men nennsom hånd, og styre unna råsa-råsa lepper og lange svarte glitternegler synes jeg man skal.
  Og ja, dette kan jeg skrive mer om! Takk!

  SvarSlett
 6. Jeg synes du skal lage et eget blogginnlegg hvor du lenker til alt det lure du har skrevet om å bruke bunad tidligere. Både skjortevask og bunadsparaplyer og annet.

  En sånn lenkepost er gull, både for nye og gamle lesere.

  SvarSlett
 7. Anne: God ide! Skal se hva jeg får samlet opp i løpet av helgen.

  SvarSlett