onsdag 18. mai 2011

Dagen derpå - hva nå?


Bunaddagen over alle er vel overstått, og hva gjør man så? Noen hadde kanskje et ublidt møte med en pølse i går, eller fikk en is i fanget. Andre kan oppdage at skjorta var penere før, eller at skoene klemte litt over tærne.
I dag er det lurt å oppsummere litt, tenke over hva som skal gjøres og om noe bør endres.
Derfor skal vi ta for oss litt om dette med stell og vedlikehold av bunad, for det trengs det også.

1. Selve bunaden.
Når du tar av bunaden, se over den! Mange små flekker kan du fjerne selv. Rensing sliter på tekstilene og bør spares til den dagen du får en bløtkake i fanget eller andre store tragedier inntreffer.

Flekker av blod, egg, fløte, juice fjernes med kaldt vann.
Flekker av alkoholholdig drikke, te og oppkast fjernes med lunkent vann.
Tyggis er vanskelig, da bør du putte plagget i fryseren og pille av tyggegummien når alt er kaldt.
Lebestift og annen sminke, matolje, sjokolade og smør fjernes med flekkfjerningsmiddel for fett.
Bruk en klut som ikke loer, ta litt vann/flekkfjerningsmiddel på denne og tørk pent og forsiktig. Ikke gnukk og gni!

La bunaden henge til lufting en dag, gå over den med klesbørste og heng den så pent inn i et skap hvor den ikke er klemt flat. Bruk en bunadpose, eller et gammelt dynetrekk som beskyttelse mot støv og lukt.
Hvis du henegr bunaden ut, husk å ta den inn igjen...En dame vi kjenner hengte bunaden ut i januar og i slutten av april irriterte hun seg grønn over hva nå enn det var som lå og slang i hagen. Å skylde på slumsete naboer hjelper ikke når man går ut og finner egen bunad liggende i en snøfonn.

2. Skjorta.
Vask den, håndvask eller skånsom maskinvask. Heng den til tørk og pakk den bort ustrøket. Hvis du stryker og henger den bort vil den gulne fortere.
Eventuelle flekker av sminke og svette fjernes ved å ta litt zalo på flekker og skjolder før vask.

3. Forklær og hodeplagg
Sjekk for flekker. hvis alt er rent og pent, pakk det pent bort til enste gang. Det kan være lurt å putte litt silkepapir i lua slik at den ikke blir flat.

4. Sølvet.
Er alt komplett? Hvis sølja har mistet et løv, eller trenger profesjonelt stell, lever den til gullsmeden nå. da får du den tilbake i god tid til neste gangs bruk. Oppbevar sølvet i en lufttett plastpose slik at det ikke blir svart.

5. Sko og strømper
Puss skoene, vask strømpene og sett dette bort. Hvis du har en strømpebukse du bare bruker til bunad, rull den sammen og putt den i den ene skoa. Da vet du hvor den er.

Og til slutt: satt alt som det skulle?
Hvis ikke bør du ta kontakt med noen som kan sy om eller sy nytt. Bestill ny skjorte hvis den gamle er for liten eller for sliten. Vurder å sy om bunaden hvis den ikke passet. Husk, det er bedre å ha plass til en ekstra pølse enn å sitte med en jernring rundt de nederste ribbeina og ha sure oppstøt.

Dette tar ikke lang tid, og om du gjør det nå vet du at alt er klart neste gang du skal trekke i finstasen.

6 kommentarer:

 1. Kloke ord! Vi har reist på tur uten bunadsstrømper til mannen (takk til Husfliden i Trondheim som lånte ut våte, nyvaskede trønderstrømper til mannens sunnmørsbunad, det reddet oss.)og han har fått gått med møkkete sokker.
  Ellers er det alltid et strev å finne alt, og oi, strømåebukse for liten et. Jaja - 17. mai blir det hvert år i alle fall.

  Må forresten flire av hun med bunad i snøfonna...

  SvarSlett
 2. Gode tips! Som absolutt burde følges...

  SvarSlett
 3. Gode tips! Særlig det med å få plass til ei ekstra pølse... Har gjort noen halvhjerta forsøk på ekstra livvidde tidligere år. Nå, 20 år etter konfirmasjonen (oi, er virkelig bunaden såååå gammel?), er det kanskje på tide med en ordentlig korrigering??? Skal også skaffe meg et nytt belte, helst i skinn. Ny skjorte får jeg skaffe meg når dattera kan arve den gamle min om 4 år. Ja, her er det litt å gjøre... :-)

  Hilsen Sybjørg

  SvarSlett
 4. takk for gode tips, de skal videreformidles til datteren vår:)
  Trine:)

  SvarSlett
 5. Har du ledig tid neste uke? Onsdag ca 15.00?

  SvarSlett
 6. Siri: Super service av Husfliden Trondheim! Hun med bunaden skal ikke navngis, hun skammer seg inderlig selv etter nærmere 40 år...
  Pia: Ja, det er lett å tipse men ikke like lett å følge:)
  Hustvedts: Pølse må man ha plass til!
  Trine: Gjør det!
  Åshild: sender deg en epost!

  SvarSlett