onsdag 6. april 2011

om å strikke til barn


En gang i tiden, mens man var ung og barnløs og jobbet som diskenspringer i Tigerstaden, bestod en del av jobben i å veilede kunder i valg av strikkeoppskrifter og garn. Ikke sjelden kom blivende eller nybakte mødre innom, med stor lyst til å strikke til neste generasjon. Noen var vel bevandret i strikkefasthet og pinnemarkører, andre var usikre på hvordan de skulle legge opp.
Noen kom tilbake gang etter gang, man fulgte fra sidelinjen med på voksende mager og overgang fra dypvogn til trille, og følte nesten man kjente dem bittelitt.
Det å hjelpe med å finne motiverende oppskrifter, overkommelige prosjket som kunne bidra til økt strikkeglede, det kan være en utfordring.
For om noen ønsker å strikke fullt hentesett med perlestrikk og fletter, men ikke vet hvordan de legger opp, da kan et vognteppe være en god start. Samtidig skal man ikke undervurdere motivasjonens magiske kraft; å slite og telle og lage noe man virkleig, virkelig har lyst til å bruke kan øke strikkegleden mer enn å sveive frem og tilbake på i rettstrikk på pinne åtte.
For tiden jobber Fruen med å tenke ut en ny type kurs, myntet på mødre med småbarn. For det er mange som gjerne vil enten lære å strikke, eller bli flinkere til å strikke. Noen trenger hjelp til avslutninger, andre skal mestre dette med mønsterstrikk. Problemet er å nå disse menneskene, og å finne møtesteder som passer for et visst antall mødre med barn og vogn.
Og hvordan skal det legges opp; strengt og rigid med fokus på babysokker en dag, lue neste dag og babyjakke den tredje? Eller er det mer fornuftig å la kursdeltakere komme med pinner, garn og oppskrift og så veilede hver enkelt?
Og til slutt, hvor mye kan læreren forvente å få holde små, små babyer...


En ting er sikkert, nemlig at det å strikke til søte små er en fin start. Det går fort, sett i forhold til å strikke til voksne. Og selv om babyer er i stand til å vise sterk misnøye gjelder dette sjelden eller aldri fargevalg eller design. Når de blir noen år eldre derimot har de både det ene og det andre på hjertet om hva de vil iføres...

7 kommentarer:

 1. Beste er vel å veilede hver enkelt om du skal holde kurs...

  har du forresten tips til fint hentesett? gjerne med fletter og huller og hele pakka

  SvarSlett
 2. Kjør kurs - dette får vi spredt via bloggene våre:)

  SvarSlett
 3. Nå er jeg ikke mor, men jeg ikke strikket på kjempelenge...
  Leste I aftenpostens fredagsbilag om Amanda?? som er en frivvilig organisjon som gir bort selvstrikkede barn til kuvøsebarn.
  Tenkte det hadde vært noe for meg..
  Så trenger Tommy the Poodle vinterklær..
  Hold meg oppdatert om tid og sted.
  Matmor i Sandvika

  SvarSlett
 4. Alexia: Jeg er dårlig på hentesett! veldig dårlig. Mine barn ble hentet i ferdigkjøpte H&M-greier...
  Pia: Å ha deg som kursdeltaker ville vært enda mer skremmende enn Elisabeth. jeg hadde sikkert strikket ALT for deg, bare for å få god omtale:)
  Matmor: Jeg har jo oppskrift på Laikalua:) Og ja, det Amandaprosjektet er spennende. Jeg skulle gjerne bidratt litt der. Eller kanskje jeg skal bidra litt der. Det høres og føles bedre.

  SvarSlett
 5. Kjør kurs! Blogger (bare tenke på alle de mammabloggene!) og Facebook og så burtetter i tillegg til annet du måtte finne på ellers bør vel mer enn fylle kurset ditt, tenker jeg.
  Ellers så falt jeg også pladask for den Amanda-ideen :-)

  SvarSlett
 6. Individuell veiledning høres flott ut!

  Har virkelig lyst til å ta opp strikkinga. Har strikket endel, men kan ingenting - mamma la opp masker o jeg strikket. Gikk jo på et vis, men nå bør jeg bli selvhjulpen. Og det er babystrikking som gir meg lyst! Og man skal ikke kimse av motivasjonen som kan komme fra de danske henteteppene! Greit å sette seg noen mål ;)

  Markedsføringa ordner seg selv :) Jeg blir i alle fall gjerne med!

  Oppskjørta Ida

  SvarSlett
 7. BrittÅse: Takk for oppmuntrende ord! Jeg er litt pysete, så det er den terskelen man skal over , det å kanskje ikke få det til.Den er høy.
  Ida:Oh ja, de danske henteteppene er fantastiske. Jeg har sååå lyst til å strikke et slikt, men for tiden vet jeg ikke om noen som er gravide. Får evt strikke og lagre i tyve -tredve år til jeg blir bestemor.

  SvarSlett