fredag 1. mai 2009

Stell av bunadskjorter

Fruen fikk bunad til konfirmasjonen, men grunnet heftig speiderkarriere ble stasen hengende i skapet til hun var godt oppi tjueårene. Mormor var glad, bunadskjorter er langt ned på lista over ting hun liker å stryke.
Selv synes fruen dette går som en lek. En mulig årsak kan være at hun er hakket mindre pertentlig enn sin mor...
Men, dette skal ikke være glad skvaldring om egne skjorteerfaringer, men en liten veiledning i stell av nevnte plagg:
Aller først, Fruen har vært diskenspringer innen bunadfaget og tipset og veiledet i flere år om dette fascinerende emnet, så her føler man seg på trygg grunn!

1. Bunadskjorter finnes både i bomull og lin, noen ganger er det valgfritt andre ganger bestemt av en bunadsnemnd.
2. Diskusjonen går høyt om håndvask / maskinvask. Dagens vaskemaskiner er mye mer skånsomme enn Turna-matene og de andre tidlige utgavene av vaskemaskiner. Et finvask program vil mest sannsynlig være mer skånsomt enn håndvask. I tillegg har man problemet med å skylle ut all såpen hvis man velger håndvask. Dette kan resultere i gule skjolder.
3. Flekker kan oppstå! Vanlig vaskemiddel tar unna mye, men det finnes andre løsninger også: Skjorter kan bli gule i nakken, dette løses ved å ta på litt zalo og så vaske som vanlig. Zalo er fettløsende men sliter ikke på tekstilfibrene. Klorin er ikke å anbefale! Det bleker som bare rakkern, men har en tendens til å svekke fibrene. Man vet om flere som har kloret skjorter, og det har gått fint. Men fruen holder en knapp på Domestos fresh. Dette mirakelmiddelet som ihvertfall vi vasker toalettene med, bleker uten å slite unødig på fibrene.NB. Dette tipset er utdatert ettersom Domestos Fresh har endret konsistens og ikke anbefales brukt på tekstiler. 23.04.2017
4. Stryking: Skjorter bør vaskes etter bruk, og legges bort ustrøkne. Kjøp en skjortepose, eller bruk et gammelt putevar ( hvis du velger det siste, husk at det ligger noe inni putevaret i tilfelle du er en flittig skaprydder!). Hvorvidt ermene skal strykes rundt eller med brett er valgfritt. I gode gamle dager strøk de ikke skjortene sine på langt nær så grundig som vi gjør i dag.
5. Lin har en egen evne til å holde på fuktighet. Dette gjør lin velegnet som glasshåndklær, men man må huske at når lin strykes med damp oppstår det fuktighet. Denne fuktigheten forsvinner ikke i løpet av en natt! Så hvis skjorta strykes sent 16.mai er sjansen stor for at ermene er skrukkete før du kommer deg ut for å vinke til barnetoget. Stryk, ideelt sett, 5-6 dager før skjorta skal brukes, og la den henge til tørk. Dette kan bli vanskelig i travle bunadperioder, men prøv å unngå stryking-kvelden-før.
6. Hvis du har en flott skjorte med kulørt broderi, sjekk med leverandør hva slags broderigarn de har brukt. Hvis det er silke må skjorta vaskes som silke, ull som ull og så videre. Behandle alltid plagget etter det svakeste leddet!
7. Javisst kan lin vaskes på kokeprogram! Men da går limet i linfibrene i oppløsning, og stoffet mister glansen. Vask på 40 grader til vanlig, og spar 60 graders vasken til den dagen du får noen skikkelig grimme flekker på ermet.
8. Det er liten vits i å sende skjorter på rens. Sjansen er stor for at de blir puttet i en vaskemaskin der også, og uansett så er ikke en kjemisk rens det minste kjekt for naturfiber. Det eneste positive aspektet her er at du får en nystrøket skjorte tilbake!
9. Mer stryking: fokuser på de synlige delene - krage, mansjetter og ermer. Selve bolen er inni bunaden og synes ikke. Glatt over den også selvsagt, men i fruen ser ihvertfall ikke vitsen i å ha denne plaggdelen totalt skrukkefri. Hun vet hvordan det ser ut når bunaden kommer av utpå kvelden likevel...
10. Ha en strålende bunadsesong!

noe av dette er nevnt i forrige innlegg, men man valgte å kjøre ren skjorte-info. Derfor dobbel dose!

3 kommentarer:

  1. Hva med rens av bundad da? Er det å anbefale? Husmors mor sier "fy, fy", mens husmor selv kunne tenkt seg følelsen av et renere plagg..

    SvarSlett
  2. Jeg bedriver høytlesing mens mannen i min liv stryker skjorta si og fantaserer om bunadsskjorter i et eller annet strykefritt materiale ...

    Jeg er ferdig med stryking av fire skjorter og går kvelden lyst i møte.

    SvarSlett
  3. HH: Innimellom må man! Jeg synes bunader skal renses hvis de er skitne,altså har flekker, ikke ellers. Klesbørste og lufting er helt fint. Kkjemiskk rens sliter på stoffet. Still mange og sære spørsmål på ernseriet for å sjekke at de kan det de holder på med, og ta med bunaden og gå igjen hvis du er usikker.
    Synline: Det har eksistert! Telemark ( enkelte leverandører)og Lier har hatt disse skjortene en periode, men har gitt seg. Hils mannen og si at de ble direkte ufriske etter hvert.

    SvarSlett