torsdag 19. januar 2012

Spørsmål; bunad og tilhørighet


Uten særlig respekt for rekkefølge på innsendte spørsmål svarer Fruen herved på første av de innkomne spørsmålene. De andre vil også bli besvart, både de som kom i kommentarfeltet og de som kom på epost. 
Og om noen skulle mistenke at denne kommer først fordi noen tydeligvis deler Fruens begeistring for den stripete og rutete, så kan nok det stemme ja. Hei!

Kan du si noe om hvilke bunader du mener man kan velge? Er det slik at man "må" velge bunad fra der man kommer fra? Jeg har veldig lyst på bunad, men ikke den som tilhører hjemstedet. Jeg ønsker meg Råndastakk og rutaliv fordi jeg synes det er den fineste bunaden og fordi den har lange tradisjoner og ikke er "konstruert". Jeg har imidlertid ingen bånd til Gudbrandsdalen. Har inntrykk av at det vil være latterlig om jeg brukte en bunad derfra. Hva mener du om dette?

Dette har vært nevnt noen ganger før, blant annet her, og kanskje også her.
Og det må vel innrømmes, man har vært stridigere på dette før, banket i bordet og snakket om tilhørighet, tilknytning og slekt og den slags. Og så blir man eldre, kanskje litt klokere, definitivt rundere i kantene ( mentale altså). Og så finner man ut omtrent som så;

Det har ikke noe å si hva sydama synes, eller naboen, eller de du treffer 17.mai, eller de du overhodet ikke kjenner men som kanskje kan ha en mening om hvilken bunad du burde velge likevel.
Dette er ditt valg, det er din investering. Du skal velge en bunad du har glede av resten av livet, og som du gleder deg til å iføre deg ved festlige anledninger. Har du en lett forklarlig grunn for valget så er det bra. Hvis du ikke har noen god grunn får du enten finne på en, eller si det som det er - dette er den fineste bunaden jeg vet om!
Og dessuten så er råndastakken så fin at så lenge du vet den er fra Nord-Gudbrandsdalen og ikke tror den er en sånn bomullsaktig serveringsgreie for å se bondsk ut, så er ihvertfall Fruen fornøyd!

3 kommentarer:

 1. Fint og rundt svart! Jeg mener at man bør ha en eller annen tilhørighet til bunaden - men synes du den er fin nok, klarer du nok å spore opp en eller annen slektning lang tilbake i tid...

  SvarSlett
 2. personlig synes jeg man skal ha tilhørighet, og jeg ville absolutt ikke vist meg i en bunad jeg ikke "sogner" til. men det er mange triste og tankevekkende historier om hvorfor noen velger bort tilhørigheten sin...Det er også noe å tenke på. Da kan ikke sydama sitte og bjeffe om slekt og oppvekst.

  SvarSlett
 3. Jeg hadde rutaliv og randastakk til konfirmasjonen min, da fikk jeg grafferdrakt frå Lom! :)
  Takk Gud for at min farside er fra Gudbrandsdalen, ellers måtte jeg brukt gørr kjedelig sør-trønder bunad!

  (skulle egentlig få oldemors Gudbrandsdalsfestdrakt til konfirmasjonen, men siden hun har noen år igjen ville hun ha den selv ei stund til enda før jeg arver den)

  SvarSlett