torsdag 19. januar 2012

Brodere Tinnbunad?

Og så kan vi ta et bunadspørsmål til, denne gangen om en av de Fruen vet særdeles lite om....Da er det trygt og godt å ha Bunadleksikonet for hånden. Dette tre-bindsverket kombinert med internett har gjort jakten på forhandlere, modeller og bunadvarianter atskillig enklere. Kristine har følgende spørsmål:

Ser at du holder bunadskurs, og kanskje du har noen gode kontakter...
Er interessert i kurs i brodering av Tinn-bunad. Vet du om noen som driver med det?

Tinnbunaden broderes på frihånd, altså uten opptegning på stoffet. Dette er vanskelig, eller skal vi heller si at  å få et jevnt og pent resultat krever relativt lang trening? En ting er å brodere en blomst omlag på størrelse med en femkrone, men 8 blomster?
Dette har tradisjonelt blitt utført lokalt i Tinn, og Fruen har ikke kjennskap til noen i Osloområdet som broderer Tinnbunader. Beste tips herfra er å kontakte Ingrid Adelssøn Dillekås, i Tinn, som er et fyrverkeri av et menneske, kunnskapsrik og flink til å formidle. Fruen er litt usikker på hvor aktiv hun er på kursfronten, men sjekk med henne. Om hun ikke kan, kanskje hun vet om en annen?


Ps. 
vanligvis henviser Fruen generelt; til det lokale husflidslag som gjerne sitter på et vell av informasjon, til andre lag og foreninger, eller andre som kan tenkes å vite. Gammeltanter pleier også å inneha uante mengder av nyttig kunnskap ( og ofte enda mer av den unyttige, som er enda morsommere). men noen ganger, som her er det slik at man vet om akkurat den ene som bør spørres - da gjør man det.

4 kommentarer:

  1. Men hvorfor broderes denne bunaden å frihånd? Kan man ikke jukse å tegne opp? Kanskje jeg burde holde munn og google stasen?

    SvarSlett
  2. Kristine: håper du får ordentlig hjelp!
    Elisabeth: Rett og slett fordi det er slik....Dette var nok ganske mye mer utbredt før, så egentlig er det vel bare Tinnbunadene som har tviholdt på dette. Broderiene blir annerledes ennn ved påtegning der alt blir mer uniformt. Og tro meg, dette er en kunst. En kunst jeg aldri kommer til å beherske.

    SvarSlett
  3. Her har de fått inn saum fra Tinn, monterer gjør de jo i butikken. http://www.mamut.net/larsenhusflid/subdet102.htm

    Hvis du vil direkte til kildene, så er det en systue hvor de syr Tinnbunader på Tinn håndverkssenter: http://tinnsenter.com/

    Det er nok litt billigere å gå den lokale veien. Lykke til

    SvarSlett