onsdag 12. desember 2012

Flettet julekurv


For noen uker siden måtte jeg med skam erkjenne at et og annet av barnelærdommen hadde gått tapt, og jeg kunne ikke for mitt bare liv komme på hvordan jeg for noen decennier siden flettet julekurver.
At jeg lærte dette i tide til å innvie tolv ivrige unger i kunsten skyldes to ting:
1. Jeg måtte, rett og slett
og 
2. En tålmodig Høvding med god hukommelse
Kanskje aller mest punkt 2...
Men, det jeg savnet i min jakt på flettede julekurver var en aldri så liten trinnvis forklaring, for oss som ikke har svennebrev som kurvmakere eller er intenst inne i tradisjonell julepynt. 
Og med dette i bakhodet, en kombinasjon av det jeg savnet og det jeg ikke skjønte på egen hånd har jeg satt sammen en liten guide:


1. Lag en mal. Det viktige her er at avstanden fra C til D er like stor, eller helst et par millimeter større enn avstand A til B. Hvis det er omvendt har du ikke mulighet for å trykke den ene delen inn i den andre og du ender opp med en julekurv som sårt trenger en runde under strykejernet ( anbefales forøvrig ikke).

2. Klipp to deler, mot brett i papiret.


3. Begynn fletting. Over, under, sjekk at baksiden blir lik forsiden og at kurven kan åpnes. Hvis noe ser galt ut; begynn på nytt.


4. Jo flere hakk/åpninger du klipper innover jo flere fletninger får du. Et tips kan være å begynne i det små og øke ambisjonsnivået etterhvert.


5. Det er alltid litt fiklete å få den siste remsa gjennom. Og det kan føles som om den bare svever fritt uten å holde de to delene sammen. Ta det helt med ro, når naboen smetter på plass sitter kurva som et skudd og du kan begynne på neste!



Denne stakkaren mangler hank.
Hanken bør være såpass lang at du fint får festet kurva på en grein på juletreet, og passe tykk. Og ja, det er sikkert dumt å si passe tykk, men det er ikke fint med en kjempebred hank på en liten kurv, og en trådtynn hank på en solid kurv ser ikke alltid særlig tillitvekkende ut heller.

hanken festes på innsiden, bruk limstift eller en liten bit med tape.

Det er noen år siden sist jeg kjøpte glanspapir, og derfor var det litt spennende å se på utvalget. Dere vet; skiftende tider, skiftende trender.
Det gjelder tydeligvis ikke glanspapir. Det var nøyaktig de samme fargene som før. Men om du ikke lar deg imponere over fargeutvalget kan du selvsagt bruke annet papir, eller filt. Eller bånd? Hva med never?
Metervare går også an, men da bør du stive opp stoffets vrangside slik at det ikke frynser seg fullstendig opp.

I det hele tatt, mulighetene er mange.
Lykke til!


6 kommentarer:

  1. Tror ikke jeg har flettet sine egne skoledager.

    SvarSlett
    Svar
    1. jeg tror du er i svært godt selskap der!

      Slett
  2. Bruke metervare som STIVES opp på innsida. Hvordan gjør jeg det?
    Inkompetent hilsen herfra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra du spør! Det jeg mener er at f.eks bomull eller lin lett blir frynsete i kantene. For å unngå dette stryker du vlieselin eller solidot eller et annet limstoff på vrangen. Da fjerner du på en fiffig måte muligheten for rakning. Aberet er at innsiden ser litt syntetisk ut...

      Steder som selger stoff ( metervare ) skal også selge slike limstoff. Husk bare at det skal være med lim på en side. Det finnes en varaint med lim på begge sidene, og hvis du får det ender du opp med å lime limstoffet forsvarlig fast på strykejernet.

      Slett
  3. Sånne fletta jeg jo all mass på barneskolen, men da jeg forsøkte meg for et par år sida var det plutselig vanskelig. Jeg huska ikke hvordan jeg skulle klippe....Takk for inspirasjon, kjenner jeg bør flette litt nå.

    SvarSlett
  4. Så flink du er. Jeg er i samme bås som deg. Har rett og slett glemt hvordan man gjør dette, så det var godt å finne en veiledning.

    Det er jo for sent nå, men jeg tenkte å flette julekurver av kakeservietter til jul. Regner med at det går fint å bruke slkt papir også...?

    SvarSlett