tirsdag 14. desember 2010

Blindestrikk


Helgen ble tilbrakt i Barndommens dal, som best nås ved bruk av bil. De søte små fordriver tiden i baksetet med film og munter passiar, Høvdingen kjører og Fruen strikker. Selvsagt kunne de voksne byttet plass, men ettersom vi da ville brukt mye lenger tid grunnet Fruens vegring mot forbikjøring der det er mindre enn tre kilometer sikt holder vi oss stødig på vante plasser.
Turen oppover ble brukt til øvelse i å bli enda mer svaksynt enn man allerede er; perlestrikk i halvmørke etterfulgt av perlestrikk i helmørke. Forhåpentligvis slipper man å livnære seg som blind strikkekone, men det er j kjekt å kjenne forskjell på rette og vrange masker ( i tillegg til å kunne telle rett, vrang, rett, vrang)
Det befinner seg en dobbel omgang litt ovenfor spissen, men inntil videre forblir dette skjerfet lite salgbart og vil mest sannsynlig havne rundt egen hals. Mor i Barndommens dal så feilen med en gang, og ville ha rekket opp alt. Fruen henviser til følgende lærdom fra muslimsk teppeselger; det er ene og alene Allah som er ufeilbarlig, å lage et helt feilfritt produkt ville være å spotte Ham.
Selv for oss ikke-muslimer kan dette være nyttig å huske på! Men om man klarer å beholde et innslag av dobbel perlestrikk gjenstår å se.
Årsaken til spissen er forøvrig latskap. Her strikkes det gjerne etter innfallsmetoden, og da kan det være vanskelig å anslå høvelig bredde på et skjerf. Istedenfor å legge opp, strikke og rekke opp, for så å gjenta prosessen begynner Fruen med tre masker og øker jevnt til ønsket bredde er oppnådd. Av erfaring og tidligere garnmangel vet man at det er lurt å ikke feste løse ender slik at man vet når det er på tide å begynne fellingen i den andre enden...

8 kommentarer:

 1. Enig med strikkefilosofien. En skal kunne se at det er hjemmelaget av et virkelig menneske. Noen feilmasker gjør det "ekte". Bare det ikke er rakne-masker, da.....

  SvarSlett
 2. Har kosa meg ei lita ri her hos deg att, fru Storlien -du skriv så fornøyeleg godt! Eg strikka sjølv ei halv julegåve på veg til slakteriet (!) ein dag, så det er velkjent med litt uventa "pyntemasker", ja :-)
  Ønskjer deg ei fortsatt flott førjulstid!

  SvarSlett
 3. Da lærte jeg noe nytt - jeg lærte at jeg også behersker perlestrikk - altså rett - vrang - rett vrang! Visste bare ikke at det het akkkurat det! Syns måten å strikke skjerf på var kjempesmart, det skal jeg også prøve neste gang!

  SvarSlett
 4. Her blomstrer kreativiteten ser jeg:-)
  Takk for hyggelig hilsen hos meg.

  SvarSlett
 5. Heldige du som klarer å strikke mens du kjører bil! Jeg blir bilsyk hvis jeg leser eller tekster i bilen, og tror nok jeg hadde blitt det hvis jeg strikket også.

  Et tips for strikkere i mørke: bruk hodelykt! Det ser merkelig ut, men det funker. Jeg har lenge tenkt at jeg skal blogge om akkurat det...

  Jeg strikker forøvrig også et skjerf i perlestrikk. Det er i myk brun alpakke, og om jeg rekker det så blir det julegave til min kjære. Det er veldig tynt garn så jeg tviler litt på at jeg blir ferdig. Må nok ut og se etter noe annet...

  SvarSlett
 6. Underveis: Raknemasker kan jeg kanskje ta et eget innlegg om?
  Merete: Til slakteriet? Er det slutt på å slakte hjemme?
  HH: perlestrikk er moro, og så blir det pent selv om man strikker litt ujevnt i bil! jeg var glad da jeg kom på det med spiss, da hadde jeg hatt en del evighetsprosjekt som aldri ble passe brede.
  Benedicte: velkommen hit:)
  MammaogMer:Strikking går fint, ikke lesing. Men jeg blir kvalm om jeg bare ser ut av vinduet.Skjerfet ditt blir sikkert fint med tanke på langjakka du har strikket:)

  SvarSlett
 7. Den strikkefilosofien likte jeg. Jeg lider av en viss porsjon perfeksjonisme, men gjør jo noen feil likevel, så den der var fin :D
  Fargen er forresten nydelig.

  SvarSlett
 8. Genial måte å strikke skjerf på! Jeg pleier å legge opp med oddetall når jeg strikker perlestrikk, da starter jeg alltid med en rett - og da slipper jeg altfor mange omganger med "rett over rett", for å si det sånn. Det hjelper, men er ikke helt idiotsikkert, da :-) Ønsker deg en flott førjulsuke!

  SvarSlett