onsdag 20. oktober 2010

Om kokkeglede og kokkelede


Her forleden var vi invitert på hyttetur med gode venner. Vi skulle stå for den ene middagen, og da man stod og så tomt inn i kjøtthyllene og ventet på inspirasjon foreslo Fruen at vi kunne ringe verten og spørre om de foretrakk lys eller mørk lapskaus. Det endte som det vanligvis gjør når det kokkes til festlig lag, Fruen skrelte poteter og dekket bord mens Høvdingen styrte og ordnet og laget lekker mat. 
Fruen kan godt vaske hus, stryke tøy og holde styr på hverdagen, men når det kommer til matlaging føler man seg virkelig på gyngende grunn. 
Heldigvis har man kommet et stykke siden første gang Høvdingen ble invitert på hybelmiddag i vår grønneste ungdom. Fisken ble svidd, sausen klumpet seg og mandelpotetene vet vi ikke hvordan ble for de kokte aldeles i fillebiter og ble visst helt ut sammen med kokevannet. At kvelden likevel ble en suksess kan man mest av alt takke et vietnamesisk gatekjøkken for...

Men det er rart hvordan det å lage mat har blitt en motesak. Det føles som om alle tryller frem lekre middager uten å blunke, råvarer diskuteres og smattes på, og få ting er gjevere enn selvskutt eller selvfisket middag. Fruen kan da ikke være den eneste her på jord som en gang i blant trår til med en bedre Joikamiddag akkompagnert av levende lys?

5 kommentarer:

 1. Hihi, det er definitivt lov, og godt, å servere Joika-kaker! Like lov som det må være å servere Toros sjokoladekake. Jeg kan godt lage middag, og kose meg med det. men baking kan jeg ikke, og der tyr jeg ofte til enkle varianter. Når det gjelder Joika.kaker, synes jeg det er veldig godt, og serverer gjerne det!

  Ønsker deg en fin dag, kjære frue:-)

  SvarSlett
 2. Du kan sy, da trenger du ikke kunne lage mat i tillegg. Det får da være måte på...

  SvarSlett
 3. Her kom Joika-kakene, ja!
  Vi har alle våre talenter - du kan sy og ikke lage mat, jeg kan ikke sy, og er heller ikke så flink til å lage mat...(Okei, litt kan jeg. Men det er ikke så avansert. Så vidt over Joikaen...;)

  SvarSlett
 4. Jeg kan ikke lage mat og ikke er jeg spesielt interessert i å lære det heller, men jeg elsker å spise og har heldigvis en kone som disker opp med de lekreste retter. Hun er lidenskapelig opptatt av mat og vin, jeg er lidenskapelig opptatt av å bli mett (og litt på en snurr) så vi utfyller hverandre godt. Midt i uka går det i fiskepinner, spaghetti og posesuppe her i gården - den "flotte" maten sparer vi til helgene.


  Joikakaker har jeg til gode å smake, men trøndersodd derimot er en perle blant hermetikken! :)

  Jeg nekter å slenge meg på matlagingsbølgen, jeg kan andre ting som sikkert blir moderne en gang! ;)

  Ha en FLOTT dag!:)

  SvarSlett
 5. Mammadamen: Joika er ikke favoritten av boksmat, men det jeg hadde penest bilde av...baking går greit her, jeg har lært meg noen kaker som ikke går galt. bortsett fra når jeg glemmer eggene da.
  Elisabeth:Takk! men det er liksom mer ok å ikke kunne sy enn å være en katastrofe på kjøkkenet!
  Pia: Måtte jo vise dem:) Vi må jo ikke kunne alt heller...
  FruPerez: Du har vært heldig med kone! Og strengt tatt holder det med en matlager pr familie ( det er min trøst) Jeg ville anbefale deg å styre unna Joika! Lapskausen tyr jeg til noe oftere, og trøndersodden har jeg ikke smakt siden den umulig kan være så god som innherradsodden fra barndommen!

  SvarSlett