tirsdag 10. desember 2013

sukkersøtt

Når vi først var i gang med julebaksten i helgen laget vi like så godt marsipan også.
Egentlig såre enkelt. Ihvertfall når ungene liker marsipan og kransekake og derfor ser nytteverdien i å bidra med skålding og maling av mandler.


Vi farger litt av marsipanen, i år valgte vi rødt og grønt ( veldig innovativt ikke sant…)


Og hvis du nyser mens du heller i konditorfarge kan det være lurt å ha noen ekstra mandler og litt mer melis i bakhånd slik at du slipper å ende opp med en seig suppe. Hansker kan også være en fordel, ettersom konditorfarge farger av, på alt. For to år siden gikk Fruen rundt med hulkenfingre i minst en uke etter å ha slumset med hanskebruk.


Og så pynter vi….Og prøvesmaker. Smørsmelteren vi fikk til jul for noen år siden og som tilbringer det meste av livet sitt innerst og nederst i gryteskapet har vist seg å være ideell til smelting av sjokolade.


Juletrær må ha litt snø, fot og  ( helst ) en gul stjerne i toppen. Men om noen har vært for langfingra i nonstop-skåla så kan oransje stjerner godkjennes under tvil.

Det er  hyggelig å være på kjøkkenet, sette kakedeig, prøvesmake kakedeig, prøvesmake nybakte kaker, pynte litt, fortelle ungene om hva man selv har vokst opp med, forklare hvorfor vi baker dette og kjevler sånn og lar dem være med på å forstørre og forminske mengder. Og så håper vi at de en gang i fremtiden vil bake med sine barn, og fortelle om ekeblader, serinakaker, pepperkakeformer og alt det andre som er en del av våre baketradisjoner.

Og så pakker vi ned kakene og gjemmer boksene slik at vi har noe å hygge oss med i romjula. 8 kommentarer:

 1. Kliss klass koselig. Husmorpoeng utdeles.

  SvarSlett
  Svar
  1. Grusomt koselig som de sier i Skien…Og husmorpoeng mottas med takk!

   Slett
 2. Flinke folk:) Og så godt som hjememlaget marsipan…mmmmm!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, det er farlig godt. Og altfor lett tilgjengelig for tiden - jeg burde latt Høvdingen gjemme boksene.

   Slett
 3. Hm, har akkurat vært på Grete Roede-kurs. Men er veldig glad i marsipan...
  Men du, hvor lenge holder marsipanen seg, egentlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Angående holdbarhet på marsipan så har vi ikke oppbevart marsipan lenge nok til å være helt sikre…den forsvinner gradvis, men vi oppbevarer den kjølig.

   Slett
  2. Ja, det lønner seg nok å spise den opp veldig fort, for sikkerhets skyld... ;-)

   Slett