torsdag 5. desember 2013

vaskebrett på nettSaken er denne:
Vi har, som de fleste foreldre, forklart vår datter at man ikke legger ut bilder av seg selv i undertøyet på instagram. Når hun en gang i fremtiden oppretter konto på facebook kommer vi til å ta samtalen igjen. Og igjen. Og igjen. Og håpe at hun ikke legger ut bilder av seg selv der hun står halvnaken og vrir seg foran et speil mens hun ser ut som om hun tenker på hva hun kunne gjort med gud vet hvem.
Hvorfor ikke?
Jo, fordi fremtidige arbeidsgivere, kolleger og ( ikke minst  potensielle svigermødre ) kan google deg og se hvordan du ser ut, eller har sett ut i glansdagene. Det har ikke noe å si om du er slank og veltrent, sånn midt på treet myk og god eller kort og kompakt. Det har ikke noe å si om du soler deg i bikini på offentlig strand eller går på fjelltur i bikinitopp og shorts. Dette kan du legge ut bilder av, hvis du absolutt vil.  Men lille vennen min - ikke legg ut vrikkende selfies med pupper oppunder haka og minitruse. For din egen del. Og for dine fremtidige barns skyld.

Men nå sliter vi litt.
Vi kan være så moralske og velmenende vi bare vil. Det hjelper ikke. For for noen dager siden la en norsk blogger ut en bilde av seg selv på instagram, i undertøy, fire dager etter at hun fikk barn.
Og joda, det er et fint bilde. Fotballfrue vet hvordan hun skal posere, og hun vet hva hun skal si og ikke si. Men er det nødvendig?
Er det virkelig så viktig å formidle at alt er akkurat som før og på akkurat samme plass som før man fikk barn?
For det første - alt er ikke som før. Hun har et barn. Et barn som om noen år kommer til å google både mor og far og seg selv.
For det andre? Kan hun ikke bare være lykkelig over at alt gikk bra innen husets fire vegger? jeg synes hun er søt og pen og veltrent og det ville jeg ment om jeg ikke hadde sett henne i blonder og push up også.

Nå er ikke dette noe enkeltstående tilfelle, det er mange mødre som legger ut bilder av mage med og uten løst skinn etter fødsel. Det er absolutt mange som legger ut lignende bilder uten å ha en fødsel bak seg også. Unge jenter. Jenter ned i 11-års alderen legger ut bikinibilde rpå instagram og tagger med #yummi og det hagler inn med kommentarer som søta, fining, hjerte, fiiiiin og hot.
Men altså. Nå er det slik at dette ene bildet førte til en voldsom diskusjon om rett og galt og hvem skal vise hva. Og ballen ruller og den nybakte mor blir intervjuet på amerikansk tv og får bred omtale både nasjonalt og internasjonalt.
Jeg er fremdeles ikke misunnelig, jeg er fremdeles ikke fristet til å legge ut noe selfie av min post baby kropp elleve år etter…Men jeg er frustrert over at det fremdeles er slik at vi er så avsindig opptatt av kropp og at kvinners vellykkethet i stor grad måles i hvor pene vi er. Er det så viktig?
Skal vi bare droppe å oppmuntre jentene til å ta utdannelse og heller dytte de diskre mot nærmeste sminkedisk?

Er det så langt kvinnesaken har kommet? Skal vi hele tiden oppildne til konkurranser om å være mest vellykket?
Men ærlig talt, trenger vi dette? Trenger vi andres mager, melkesprengte pupper, strekkmerker og muskler? Kan vi ikke bare forholde oss til vårt eget speilbilde?

Og jada. Jeg er fullstendig klar over at dette er et bilde, ikke en hel bok. Og det er tatt av en lykkelig nybakt mor som mener hun ikke har noe særlig påvirkningskraft på oss lesere. Og kanskje er det galt, eller det er galt, å gå så fullstendig i strupen på den ene som gjør dette når det kryr av selvportrett på nettet.
Men om hun ikke har noen påvirkningskraft å snakke om, hvorfor ville hun ikke si hva hun stemmer på ved valg fordi hun var redd for å påvirke leserne…

dagens illustrasjon er tegnet av hun på elleve, lenge før hun begynte å lese avisa hver morgen, sjekke instagram hver kveld og stille spørsmål ved hva vi egentlig driver med. Og det holder i massevis til å få en klar oppfatning om at hvis kroppen er fin nok så er det helt topp å flashe den på nett.


PS. Jeg spurte han på snart femten også, hva han synes om mammaselfies på nett. Det syntes han, for å si det mildt, svært lite om. Direkte sitert? Ærlig talt, dere maser på oss om nettvett. Men har du sett hva noen legger ut av drikkebilder og i bare bh. Æsj. Google er for alle ikke sant.

14 kommentarer:

 1. Bra kommentar!! Helt enig med deg, og tenker at jeg er jammen glad jeg ikke har jenter hjemme som jeg må forklare alt dette kroppshysteriet til! (Ikke det at det ikke er viktig å snakke med gutter om det også, altså...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok mer skjult hos gutter…jeg tror blant annet det er noen mål som vi mødre ikke blir involvert i og som, ihvertfall en del steder, er tema i dusjen. Jeg snakker med min sønn om idealet man kan tro er normalen ved å se film og tv, og ved å surfe rundt på nett. Men jeg er ikke veldig spesifikk altså. Kall det feighet eller sjenanse, jeg lar far ta den delen.

   Slett
 2. Dette innlegget liker jeg veldig godt! Har selv to døtre på 18 og 20, og har mange meningsfulle samtaler med dem om kroppsidealer, skjønnhetspress og eksponering. Vi er aldeles på ville veier mht hvor mye vi vektlegger utseende. Det er trist og bekymringsfullt.
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en merkelig utvikling. Jeg lurer på om det kommer til å snu noen gang, eller om det bare skal bli viktigere og viktigere å være pen og tynn. Isåfall gjør det jo ikke så mye at den norske skolen ikke er helt på topp i diverse tester - vi kan jo heller være pene og polerte!

   Slett
 3. Slutter meg til
  Det kan ikke være lett å være ung i dag - i en lettpåvirkelig alder - og skulle forholde seg til alle disse idealene og mer og mindre tvilsomme forbildene. Og i mengden av områder man skal være perfekt på, har dette med utseende kommet fremst og øverst. Synd. Mens det å være skoleflink, for eksempel, nærmest er litt flaut...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, å være skoleflink kan jo lett bli helt feil.
   jeg tror vi var heldige , vi som var unge for noen tiår siden. Vi ble spart for mye.

   Slett
  2. Ja, faktisk. Verden var enklere før - i hvert fall på 70-tallet. I hvert fall min verden.

   Slett
 4. Åh, ja nettopp! Så bra skrevet. For ja, det handler om å være et forbilde også innenfor husets fire vegger også. Dette innlegget skal jeg tipse alle jenteforeldre (uff, liker ikke det ordet) jeg kjenner om!

  SvarSlett
 5. Jeg tror fotballfruen angrer som en gal! Men hun må forsvare det hun har gjort. Som kjent: all pr er god pr...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel ikke det smarteste hun har gjort, som privatperson. Men som merkevarebygging e rdet jo genialt.

   Slett
 6. Nå må du også huske, Fru Storlien, at det er ikke alle jenter som legger ut bikini-bilder av seg selv. Av alle de jeg kjenner, er det bare én som har gjort dette. De fleste andre synes at det ikke gir mening å vise alle mulige andre hvordan kroppen sin ser ut. Så ærlig talt, MAMMA, det virker som du henvender deg til meg når jeg leser dette, og du vet jeg ikke gjør det. Igjen og igjen har vi unødvendige samtaler. Ikke alle gjør det.
  Hilsen din datter Queenie

  SvarSlett