mandag 13. april 2009

Fine navn

Fruen er ingen pedagog, men er glad i sine barn. Hun skjønner at de ikke alltid gidder leke sammen, og at gutter på ti og jenter på seks år har noe forskjellig aksjonsradius. Enkelte leker med dukker og arrangerer kosedyrbursdag, andre leser om presidenter og bygger Star Wars-lego. Vi er fornøyd så lenge de klarer å beholde en viss barnlig optimisme og pågangsmot, og setter pris på at leker spikket foran peisen kan være like gjeve som dyre plastkreasjoner.
Vi har den senere tiden lest og hørt mye om barns glede over rollespill, og dette har på sett og vis bare blafret gjennom hodet uten å feste seg. Men her en dag ble dette med rollespill kommentert i forbindelse med Q og venninnes ivrige lek, og da gikk det et lys opp for fruen. Rollespill er sånn vi lekte da vi var barn, ikke sant? Berit Aunli og Brit Pettersen når vi gikk på ski ( helst BP for hun var penest ), Nelly Kim og denne Nadia noe når vi klatret i trær, Anne fra Bjørkely eller andre heltinner når vi lekte med dukker? Er det ikke det som er lek? Hvorfor i all verden skal det hete rollespill? Er det for at vi stakkarene som ikke følger med i tiden og terminologien skal føle oss som sosiale utskudd fordi våre barn leker, og ikke bedriver rollespill?
ps. skrevet med forbehold om at det er noe man har misforstått...

4 kommentarer:

 1. Jeg har en "nevø" som driver med rollespill..
  Han ville sikkert være HELT og fullstendig uenig med deg og meg når vi hevder at det du nettopp skiserte har noe med rollespill å gjøre.
  det han driver med er nemlig noe forferdelig intrikate greier har jeg skjønt!
  MEN jeg er altså helt enig med deg - det er på lang vei det samme greiene..
  Og hvorfor kan man ikke bare kalle det å leke?
  Jeg husker at vi lekte at vi var "baby" og Penny, når vi danset sånn Dirty Dancing aktig.
  Vi var Anette Bøe osv. vi da når vi gikk på ski.
  Når vi lekte mor og far og barn(populær lek det igrunn)så tok vi gjerne utgangspunkt i å være noen vi så litt opp til.
  LEK eller ROLLESPILL, det går da ut på det samme?

  SvarSlett
 2. Det må jo være det samme? Husker bare at mødrene refererte til vår aktivitet som leik, ikke opphøyde rollespill.
  Hvor gammel er nevøen forresten? Jeg får litt gale assosiasjoner når man snakker om rollespill...

  SvarSlett
 3. Wikipedia sier at "Rollespill brukes både om en type selskapsleker og en psykologisk øvelse". Jeg tror det siste kanskje vekker negative assosiasjoner hos deg? Imidlertid er det jo ikke alltid like lett å kalle en spade for en spade.. (knis..) Men det du beskriver er definitivt rollespill, eller rett og slett lek!

  SvarSlett
 4. Huff ja. En dårlig start på et seminar er når dt står: 11- 11.30 lunsj. 11.30 - 15 rollespill med observerende psykolog

  SvarSlett