onsdag 11. mars 2009

Gentesting og andre genialiteter

Vi så på nyhetene i går at sauelaget?skoglaget?whateverlaget på Røros foreslår å genteste samer ettersom områdets urbefolkning har en intelligens som overgår enkelte av de fastboende. Nå kom det overraskende på fruen at intelligens følger folkeslag, eller forresten, det var dette med svenskene da... Uansett, forslaget ble trukket og det var bred enighet om at formuleringen var uheldig.
Fruen har truffet både sør- og nordsamer og har aldri oppfattet dem som spesielt dumme. Hun har imidlertid ikke vært nok på Røros til å uttale seg om intelligensen der forøvrig. Fruens forslag ville vært å ta en test av sekretæren i dette laget - i allmenn folkeskikk.
Saken minner fruen om en episode fra den glade tiden da hun var lærling i pelsbransjen, og brukte endel lørdager på å fjerne rødmaling fra vinduer, lim fra låser og å diskutere med demonstranter i skinnjakke. En av disse jyplingene mente på tro og ære at fruens far burde vært oppsagt fra jobben som reingjeter fordi han tok jobben fra et stk urbefolkning.( det dukket opp dette med å beskatte naturen). Han mente da at å importere en same til bygda og la en lokal gå arbeidsledig var mest politisk korrekt. Skulle ikke forundre oss om han enten jobber i dette Røroslaget nå, eller i et departement...

2 kommentarer:

  1. Ja det er ikke bestandig at alt folk sier er en tur innom topplokket før det detter ut av munnen!

    SvarSlett
  2. Nei, og noen klarer tydeligvis å skrive møtereferat på autopilot også...

    SvarSlett