lørdag 6. mars 2010

Husflidskoler?

En gang i tiden fantes egne husflidsskoler her i landet. Dette ble også vurdert da Fruen skulle lære å sy, men ettersom husflid på den tiden var et skjellsord og noe man ikke vil forbindes med, falt valget på en yrkesskole.
Nå er husflidsskolene borte, og forsåvidt de ordentlige yrkesskolene også. Å lære å veve, sy passepoilerte knapphull og lore et skjørt ansees tydeligvis som unyttig lærdom og er derfor ikke pensum noe sted.
Siden voksenlivet har ført til mye kontakt med husflid, og man har skjønt at dette inkluderer mer enn lilla skjerf, skakke sleiver og uformelige vamser, hender det Fruen angrer på at hun ikke gjorde som venninnene og tok et år på linja uten vev.
Da man i dag fikk viet at det på husflidsskolen i Risør fantes en egen linje for grovere aktiviteter, kjente man virkelig at dette vil man gjerne vite mer om? Tenk for en strøm av søkere man kunne fått til en slik utdannelse?

6 kommentarer:

 1. hi hi he he hæ hæ. Ja den linja skulle jeg gjerne gått på.... frk singel

  SvarSlett
 2. Herlig linje ja! Men hva er lore??

  SvarSlett
 3. Håndarbeidets død i skoleverket har lenge vært varslet. At det ikke i dag finnes slike husflidsskoler - og feks husmorskole - kall det noe annet, da. Vi kan ikke knatre på en data alle sammen, heller.

  SvarSlett
 4. Frk Singel: ja, det er synd linja er vekk!
  Anne: Det er å sy opp en skjørt med små kryssesting, målet er at det ikke skal være synlige sting.
  Anita: Håndarbeid som fag er vekk. Og jeg e rhelt enig, vi kan ikke knatre på data alle sammen, da blir landet vårt utarmet.

  SvarSlett
 5. Ah - lorer man når man syr opp gardiner da, alså? Sånne kryssende attogframgreier, i falden og litt av "baksiden" av stoffet?

  SvarSlett
 6. BrittÅse: Exactement! jeg er ikke klassisk kjole- og draktsyer og har ikke fagterminologien helt inne, men lore kan jeg!

  SvarSlett