fredag 9. mai 2014

Nødvendig tilbehør til bunad?



Nå er det snart helg og noen av dere skal kanskje bruke deler av lørdagen til å anskaffe bunadtilbehør.

I den anledning har jeg en oppfordring; nemlig å tenke seg om. Tenk på hva du trenger for å få en komplett bunad, sjekk gjerne på internett eller i bunadbøker hva som er nødvendig tilbehør til nettopp din bunad. Ikke fordi du ikke får god hjelp hos forhandlere av sølv, sko og skjorter, men fordi det i mange forretninger er en godt innarbeidet filosofi om det forjettede ord mersalg. Og mersalg innebærer at du tidvis kan bli anbefalt et og annet som er kjekt å ha, men ikke nødvendigvis helt nødvendig.
For, når mange synes det er dyrt å anskaffe bunad til seg selv eller til konfirmant, kommer jeg gjerne med små tips om hvordan man kan holde noen av utgiftspostene nede:

1. Hvor mange søljer trenger du?
Det er staselig med brystet fullt av sølv. Men hvis vi for eksempel tar utgangspunkt i en beltestakk fra Telemark så er det stor forskjell på en spelemmet konfirmant og en velvoksen dame med valkyriefasong. Det er rett og slett plass til flere søljer på en valkyrie.
Kanskje holder det med en liten halsknapp/ halssølje og en litt nedpå bringa? Og så kan hun få den tredje ved en senere anledning?

2. Må jeg ha sølvbelte?
Nei det MÅ du antakelig ikke. I noen draktområder er beltet en del av bunaden, i andre områder har dette sakte men sikkert spist seg inn på lokale bunader og hjemlige budsjett. Hvis vi ser på for eksempel Gudbrandsdalen så var sølvbeltet forbeholdt brudepynting. Dermed sier det seg selv at ikke alle konfirmanter trenger sølvbelte. Og for oss som en gang i blant vokser ut av bunaden og kanskje burde hatt en støl eller to eller tre til, om du går uten sølvbelte et år kan du spare endel penger.
På samme måte, kvinnebunaden fra Øst-telemark har belte som enten surres om livet eller er fastsydd under linningen på stakken. Den beltespenna som sitter midt foran på beltet har ingen annen misjon enn å pynte opp. Du trenger den strengt tatt ikke. Jeg lurer på om det egentlig har en sammenheng med at en del av damene i Vest- Telemark har beltespenne?

3. Kan du ønske deg noe?
Bunadsølv er ypperlige gaver. Hvis du ønsker å gi bunadsølv i dåpsgave kan det lønne seg å sjekke med de lykkelige foreldre om hvilken bunad de ønsker barnet etterhvert skal bruke. Til jenter kan man noen ganger styre unna de mest generelle søljene og heller gi en med stedlig tilhørighet. Det som er fint som bringesølje på et barn kan bli en ypperlig halssølje på en voksen.
Gutter kan få knapper, det går en del knapper til en komplett bunad og det er helt ok å få litt etter litt.
( men siden dette kan fortone seg som en meningsløs gave for et barn kan det lønne seg å også gi en bamse, litt lego eller noe annet h*n får glede av her og nå)
Også voksne kan ønske seg sølv. Det er ikke frekt eller griskt å hinte høflig om hva man ønsker seg / trenger for å komplettere bunaden.

4. Diverse tilbehør
Det finnes bunadparaplyer og egne festeanordninger som går fra løslomma til beltet eller bunadlivet.Bunadparaplyer synes Fruen er en styggedom. Skaff deg en pen svart paraply og bruk den.
Og løslommefestet? I alle år har store sikkerhetsnåler forsvarlig festet gjennom baksiden av løslomma og inn i stakken gjort susen. Det fungerer helt fint til en brøkdel av prisen.
Det finnes visstnok også hårspenner, spesielt utarbeidet for enkelte bunader. Trenger du det? Nei, mest sannsynlig ikke. Hever det helhetsinntrykket? Nja, jeg er ikke så sikker på det.

5. Kan du låne?
Særlig til barn kan det lønne seg å sjekke med familien om noen tilfeldigvis har noe hengende. Bunadene som Woody og Queenie har hatt glede av er nå på vandring, de er lånt bort til gode venner som behandler klærne pent. Og du selv, om du ikke har bunad men blir invitert til en tilstelning der det forventes bunad... Kanskje kan du låne av en slektning eller en venn, eller leie av en lokal forhandler.
Ta en hyggelig telefon eller to.

6. Hvor skal man handle?
Husflidenutsalg, sølvsmeder og skoforretninger er opplagte valg. Men hva med å se gjennom skoavdelingen på ditt lokale loppemarked eller i bruktbutikker nær deg? Spesielt bunadsko til barn blir sjelden slitt, så det er mulig å gjøre gode kjøp.
Enkelte antikvitetsforretninger selger bunadsølv. Ta turen innom og se om de har det du trenger.
Også på Finn.no kan man gjøre gode kjøp, men etter et oppslag i aviser for en tid tilbake om en familie som fant igjen sine stjålne bunader der oppfordrer jeg til å utvise varsomhet. Det skal imidlertid sies at de fleste som selger på dette nettstedet er vanlige reale mennesker.

7. Følg med!
Det er høysesong. Heldigvis har handelstanden tatt dette innover seg og har tidvis kampanjer. Noen tilbyr skjorte-på-kjøpet, andre har rabatter på sko og bunadsølv. Hvis dette er noe du trenger bør du slå til. Hvis dette er noe du egentlig ikke trenger men har bittelitt lyst på fordi du har sett så mange andre som har det, tenk deg om.

8. Spør og grav
Spør den du handler hos. Ikke bare om kvalitet og nytte. Still de spørsmålene du har inni hodet ditt om hvorfor selgerne mener du bør ha dette, om det er stilhistorisk begrunnet, om det øker bunadens bruksverdi eller om det egentlig bare er noe en fiffig oppfinner har laget for å få økt salg. Så lenge man stiller høflige spørsmål skal man få høflige svar.
Det er faktisk helt greit å ha et bevisst forhold til hva sake rog ting skal koste. Det er gjerne en viss sammenheng mellom pris og kvalitet. Men hvis du ikke har råd til den dyreste sølja i skapet - kjøp en annen!

PS.
Alle som har stått i butikk sammen med Fru Storlien vet at jeg aldri var den råeste på å dytte på kundene alskens finurlig tilbehør. En "bedre" selger ville mest sannsynlig ha en helt annen vinkling på hva man skal og bør ha. Men dette er et spørsmål om følgende?
- hva har du råd til?
og ikke minst
- kan en bunad bli overkomplett?



Dette innlegget har vært publisert her tidligere. Jeg ber, nå som før, om forståelse for at jeg velger å resirkulere
blogginnlegg. Jeg synes det er litt juks, men har vurdert det dithen at så lenge dette er innlegg med faglig innhold kan jeg tillate meg dette i årets mest hektiske periode.  
 

4 kommentarer:

  1. Jeg synes dette er veldig bra å lese om. Det gir balansert kunnskap og er et flott innspill i disse ukene der bunadstilbehør selger som varmt hvetebrød.
    Jeg lurer på å strikke meg et stort, lekkert svart ullsjal til å slenge over skuldrene når jeg har bunad på og det er kaldt. Jeg har rondastakk.
    Er dette kurant, eller bør jeg satse på annet ytterplagg? Stort sett går det jo helt fint uten ytterplagg, det er varmt nok inni livet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjør det! Jeg har et slikt, et såkalt snippsjal som krysser over brystet og knyttes i ryggen. varmt og godt, armene er fri og med råndastakk og stivatørkle ser jeg ut som ei riktig trivelig lita teskjekjerring. Alternativt bare ei kjerring, alt ettersom hvem du spør:-)

      Og takk for gode ord - jeg synes det er viktig å ikke løpe rundt som en vettløs høne og kjøpe, kjøpe, kjøpe. Det gjelder jo ikke bare bunad, men det er det som er mitt felt.

      Slett
  2. Resirkulering av blogginnlegg er en god ting - særlig bunadsinnlegg rett før 17. mai!

    Jeg har lagt merke til at mengden bunadstilbehør som er tilgjengelig øker med økende velstand. Til min egen bunad, Romeriksbunaden, har det dukket opp ditten og datten som ikke fantes før - ekstra sølv, kniv, sjal etc. Sølvbelte fantes heller ikke da jeg vokste opp - men nå har alle det. For noen bunader er det jo sånn at sølvbelte = "konebelte", dvs for gifte (eller i hvert fall voksne) kvinner. Det er jo en fin tommelfingerregel for bunader der det ikke er bestemte regler om sånt også.

    Lokalavisen kan også være et sted å se etter brukt bunad - broren min fant seg en flott herrebunad der. Det er mange som selger bunaden sin, av ulike årsaker. Kan også tipse om Lånekontoret i Oslo. Har en venninne som kjøpte brukt bunad der. Da må man følge med og ha litt flaks for å få den bunaden man ønsker seg. Og noen ganger har man jo litt flaks.

    SvarSlett
  3. Hei,
    for en flott blogg!

    Jeg har et typisk "rett før 17.mai" spørsmål: kan jeg lage en ferdigvippe til rondastakken min? Jeg er klar over vippe egentlig ikke er hårbånd og at det ikke egentlig hører til stakken, men jeg syns det er så pent.

    Om jeg kan ha vippe, vet du om det er mulig å få kjøpt noe som passer til eller må jeg lage selv?

    SvarSlett