fredag 2. mai 2014

nordlandsryggen før og nå

Det påstås gjerne at alt var så meget bedre før...Det er vel en sannhet med visse modifikasjoner, for om det hadde vært sant kunne vi vel bare lagt inn årene og sluttet å utvikle både oss selv og samfunnet rundt oss. Men selvsagt, noe var bedre før.
Ryggen til nordlandsbunaden er et godt eksempel.Hva skjedde på veien, hvorfor forsvant trekantformen? Kanskje ble endringen gjort fordi den nederste delen stakk litt uryddig fram nedenfor sjalet...jeg vet ikke. Tar det kortere tid å brodere det nåværende motivet?
Men jeg skulle gjerne hatt historien bak.

 Og du, ikke tenk på fargene. Hvis de ikke stemmer overens med din oppfatning av hvordan blå eller grønn nordlensing skal se ut, så har du nok helt rett i det.
Fargegjengivelsen blir ikke alltid helt korrekt når det tas bilder med hobbyutstyr på systua.  I tillegg er den grønne bunaden fra første halvdel av femtitallet så både stoff og farger avviker fra dagens standard.
5 kommentarer:

 1. Næmmen, det var forskjell ja! Den symetriske trekantede var finest, synes jeg, særlig med tanke på en rygg på et liv. Ønsker deg en fin (sy)dag! Klem Cathrine, som strever med perlebroderiene! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Og gjett om jeg gleder meg til å se perlebroderiet ferdig!

   Slett
 2. Jeg synes også at trekantbroderiet var flott. Jeg ante faktisk ikke at broderiene kan ha endret seg så mye. Kom gjerne med flere eksempler på det og mer om bunad.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, og mye bedre fasong for en rygg enn den kubben de har nå.
   Jeg hadde hørt snakk om at det hadde blitt forandret, men visste ikke at det var så markant Og ja, finner jeg flere slike så deler jeg gjerne.

   Slett
 3. Så gøy! I dag kom det ei dame og spurte om jeg hadde arvet en flott eldre nordlandsbunad. Det har jeg, fra min bestemor, men jeg ante ikke hvordan hun så det. Men nå skjønner jeg, takk for forklaringen 😊.

  SvarSlett