onsdag 9. oktober 2013

sy selv, med gledeTakk for responsen på forrige innlegg!
Det er  kanskje ikke så synlig her, men i tillegg til kommentarer her kom det  gode innspill på facebook.
Dette innebærer at vårsesongen er rimelig klar og at man i tillegg til det sedvanlige ; bunadkurs dag og kveld og et helgekurs i søm,  setter opp et kveldskurs i søm.
Hurra! Kurs er stas!
Men tilbake til dette med tilbakemeldinger - det er viktig. En ting er hva jeg og husflidslaget  synes er fornuftig og hvordan vi synes kurstilbudet bør være. Noe helt annet er hva potensielle kursdeltakere synes er viktig. Hva dere vil lære og når dere vil lære. Mitt mål med sykursene er at stadig flere skal sy selv og oppleve gleden i det å skape noe ( det være seg en gympose, et kostyme, en tunika eller en grytevott). Det trenger ikke være så mye, eller så avansert.

I mitt hode er det med håndarbeid som med mye annet - du begynner i det ene enden og så opparbeider du deg gradvis en kunnskap du kan bygge videre på. Ingen ( forhåpentligvis) forventer å løpe maraton første dag med joggesko. Ingen forventer at en førsteklassing som nettopp har knekt lesekoden skal lese Krig og fred, eller at den som tok 25-meters merket i svømming i år skal delta i IronMan.

Slik er det med søm også. Begynn med å lære deg symaskina. Finn ut hvordan du syr rettsøm, sikksakk, revers og hvordan du endrer stinglengde. Og så tar vi det derfra. Ikke forvent å sy passepoilerte lommer i løstvevd silke på et begynnerkurs. Det eneste som blir passe spolert da er din egen motivasjon.
Og selvsagt ( med unntak av løstvevd silke ) sy noe du har lyst til å sy. Selv har man vage minner fra håndarbeidssalen i Barndommens dal og en rose- og hvitstripete sparkebukse i str. et år. I ettertid kan man se at det nok var en plan i dette plagget og at vi lærte mange små finesser på en lite stykke stoff. Det var bare dette med motivasjonen da...Bare tanken på barn var nok til å gi en ung frøken Storlien aversjon mot knappenåler og tråkletråd.
Vil du ha barn? Fint, sy sparkebukse.
Går du aldri med skjørt? Dropp omslagsskjørtet, det blir jo uansett bare hengende.
Trenger du en skopose? Sy en. Eller gi den til noen du kjenner ( men da bør den være sånn passe pen, særlig hvis du er mer enn åtte år ).

Motivasjon! Det er det det handler om. Sees vi på kurs?

Og ja, forresten. Vi tråkler ikke alltid for hånd lenger. Det går helt fint å sette stinglengde på maksimalt og tråkle med maskin.


2 kommentarer:

 1. Jeg vil gjerne gå på kveldskurs hos deg, og jeg vil sy skjørt. Kan du legge ut kurspåmelding i forkant av jula, så kan ektemenn gi denne flotte gaven til sine hustruer?
  Er det veldig avansert å ønske seg å sy et litt lekkert kontorskjørt i ullstoff? Uten polerte silkelommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. JA! Kom på kurs:-) Vårsesongen e rikke lagt ut ennå, men jeg skal definitivt legge ut en link når dette skjer ( første halvdel av desember).
   Ullstoff er fint å sy i, så sant det ikke er altfor løstvevd ( altså at du ser vevingen i stoffet veldig godt). Da rakner det lett mens du syr, og så holder det ikke så godt på faosngen heller. Kikk litt i stoffbutikker og gni stoffet litt mellom fingrene. Hvis det holder fasongen og ikke skrukker er det fint å sy skjør ti. Mne du bør nok ha for inni.

   Slett