torsdag 17. oktober 2013

fra bunad til hverdag

Mange av bunadene vi bruker til festklær i dag er basert på klær folk brukte til hverdag eller fest "i gamle dager". I noen draktområder holdt den lokale klesskikken seg lenge grunnet lokal stahet, liten inspirasjon fra omverdenen eller at de bodde isolert. Eller selvsagt, en kombinasjon av disse tre elementene. 
jeg ville nok ha reagert om jeg på en vanlig og litt grå høstmorgen møtte naboen iført komplett råndastakk på vei til jobb, eller om hun i kassa på nærbutikken hadde klemt seg inn bak kassa iført en beltestakk. 
Det er heller ikke vanlig å se broderte festbunader være hovedattraksjon i motereportasjer. Og de færreste, om noen i det hele tatt, ville vel la seg friste til å bruke hodeplagget fra bunaden til hverdags, eller gjøre en utringet kjole mer tildekket med en bunadskjorte inni? 
Søljene kan vi alltids bruke...En sølje, stor eller liten , med eller uten løv, er fin på en kjole, en jakke, en genser. Og silkeskjerf og sjal kan fint brukes til vanlig. 

Men så har vi alle de små teknikkene som finnes. Ikke på alle bunader, men noen her og der. Det skal fingres og flettes, smøyges og perles. Noen trenger kniplinger, andre vil ha nupereller. Noen trenger frihåndsbroderi mens andre følger en strengt oppsatt mal. Felles for alt dette er at noen må kunne det. Og for å kunne noe bør du gjøre det med jevne mellomrom, ikke bare en gang.
Så, hva gjør vi da? Vi som broderer, perler, monterer, striper og knytter? Skal vi la all kunnskap være bundet til dette ene - å produsere bunader og folkedrakter? Eller kan vi ha det litt moro med noe av det vi kan? Kan noen av teknikkene som står i fare for å forsvinne bevares bedre ved å få litt alternativ bruk?


Som for eksempel når man har laget 1.6 meter med perlebånd til livet på en Vossabunad. Det er ikke automatisk slik at det første du gjør neste morgen er å sette i gang med en ny runde. Du er mest sannsynlig ganske lei av tynne nåler og små perler som triller hit og dit.
Samtidig er det trist å vite at det kanskje er fire år til neste gang du kan lage perlebånd til bunad.

Kanskje bør vi bli flinkere til å utfordre oss selv, ta detaljene ut av den vante sammenhengen og lage noe nytt?

6 kommentarer:

 1. Gleder meg innmari til å se!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tværer det ut! Etter hvert kommer forklaringen på hvordan man gjør det også!

   Slett
 2. Det hadde da vært kult med et sånt flott perlebånd på en kjole? Eller er ikke det lov, er det strengt forbeholdt bunaden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lov! Litt moro må vi jo ha det!
   Det finnes bånd hvor vi bruker to nåler også. De er enda finere!

   Slett
 3. Så det var DET det var! Kommentaren på instagram ble vel noe teit...
  Jeg makramerte og perlet et armbånd i går kveld. Syns det også tok litt tid. Men 1.6 meter med bittesmå perler... Oh!
  Jeg håper du har gode skuldre og grei nakke/rygg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, nei slettes ikke og aha, nå vet jeg hvem du er på Instagram:-)

   jeg tror nakken var bedre før, men jeg tøyer og bøyer og tar jevnlige kaffepauser så det går nok bra...jeg blir stivere etter to dager som vikar i videregående skole enn etter en uke på systua. DEt sier kanskje litt om når jeg slapper mest av?

   Slett