fredag 16. oktober 2009

Det vanskelige spørsmålet

Når man lar leserene stille spørsmål, må man også regne med vanskelige besvarelser. Milla spør hva Fruen legger vekt på i barneoppdragelsen og hvorvidt Fruen er en streng mor.
Ojoj, hva skal man svare? For det første; Fruen er ingen pedagog. For det andre, tvangstanke nummer en som dukker opp er; Er det en nabo som stiller dette spørsmålet, en nabo som ser hvordan de søte små har det og trekker sine slutninger? Eller, er det bare et hyggelig spørsmål?
Vel, vi satser på det siste og kjører i vei, uten sirener men med setebeltene forsvarlig festet:
Barn fortjener kjærlighet, tid og forklaringer. Fruens barndom var preget av kjærlighet og tid, men det var mye man ikke fikk svar på. De søte små får svar når de vil ha det, selv om et og annet kan være i overkant ubehagelig å snakke om ( kyssing, forplantning, politikk). En annen viktig del av barneoppdragelsen er å forme små mennesker som andre har lyst til å invitere inn i sine hjem, de søte små skal være høflige, spise pent, svare på tiltale og i det hele tatt kunne oppføre seg som mennesker, ikke som ville dyr i skogen.
Hvorvidt Fruen er en streng mor er kanskje ikke Fruen selv den rette til å svare på. Vanligvis er man jo en ganske hyggelig person, men det hender man blir lett agitert. Det Fruen klamrer seg til her, er ideen om at vel kan man være streng men man er ikke urettferdig. Hvis de søte små har gjort noe galt, da kan mor bli svart i blikket og få lys stemme. Dette har kortvarig effekt, og følges som oftest opp med samtaler om hva som har skjedd.
Men om man er en god mor - det er det vel knapt nok et kvinnemenneske på denne jord som ville få seg til å innrømme?

2 kommentarer:

  1. Takk for svar på spørsmålet, og jeg kan forsikre deg om at jeg er IKKE en nyskjerrig nabo, hehe :) Jeg spurte egentlig mest fordi du virker som en morsom og flink mor, utfra hvordan du beskriver de dagligdagse utfordringer en mor møter på med både humor og selvironi :)

    Klem, Milla

    SvarSlett
  2. Milla:Puh, lettelse! takk for det! Jeg synes egentlig ikke jeg er så verst... emn det ehnder jo man tviler!

    SvarSlett