søndag 15. februar 2009

Film på tv


Vi er ikke all verdens flinke til å komme oss på voksen-kino. Stort sett vil Høvdingen og Fruen se de samme filmene, og siden det er smått med barnevakter blir det sjelden fellesturer. Derfor er dvd-er en fin ting. Men nå har vi fått nytt nett, utrolig med sant med tanke på tidligere interessante telefonsamtaler, og her kan film leies. Tilbudet er tydeligvis opprinnelig svensk, for det var tilbud på uante mengde svenske filmer ( av den typen man hverken ser med barn eller svigerforeldre)

Heldigvis fant vi også Kautokein-opprøret der, og den hadde vi ikke sett. Aller først må det sies at dette ikke er en film hvor det passer med et vinglass, ettersom mye handler om samenes kamp for å slippe anna alkoholsalget handelsmannen står for.

Vi likte filmen - den forteller en grusom hendelse som vi før filmen kom ut hadde hørt om , men egentlig ikke fått den fortalt fra samenes ståsted. Det som kom overraskende på fruen, var det sterke kvinnelige innslaget - Elen som først tok opp kampen og som måtte sone i 17 år for å ha vært med på opprøret. Hun er også fortelleren i filmen, og formidler historien til sønnen sin når hun har kommet tilbake etter endt soning.

På filmplakatene så vi jo mest Mikkel Gaup, og fruen antok derfor at han var hovedpersonen. Nå sier vi bare en ting - Heia sterke kvinner!

Og forresten, en ting til... Takk, takk, takk for at man ikke levde på den tiden. Enkelte av oss ville taklet hverdagen dårlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar