onsdag 9. mars 2011

om å ta ansvarMamma, nå må du ta ansvar, sier Queenie. Det er faktisk ingen andre mammaer som har grått hår. De andre tar hensyn til barna sine og farger håret sitt så de ikke skal se så gamle ut.
Klar og tankevekkende tale fra åttåringen, og mor speiler seg og tenker alvorlig på om en pakke glansvask bør bringes i hus...For det er jo ikke spesielt hyggelig å se gammel ut, og tanken på å stille sine barn i forlegenhet er heller ikke særlig tiltalende.
Men hvorfor skal det være så skremmende å bli eldre? Ikke alle er velsignet med hårfargebevarende gener, og noen av oss blir grå i relativt ung alder. Å bli gråstripete som en skunk mens man ennå var i tyveårene var ikke veldig stas, og Fruen har brukt mye tid og penger på å farge og etterfarge hår, vurdere røde og brune nyanser og bekymre seg for ettervekst. Til slutt ble det nok, og for noen år siden ble håret stripet slik at den naturlige fargen litt etter litt vokste ut.
Nå er man på gode dager askeblond, mens resten av tiden er håret rett og slett grått. Og gjør det noe?
Livet er nå en gang slik at vi blir eldre, sakte og sikkert blir vi bittelitt eldre for hver dag som går. Og selv om man ikke trenger gi seg fullstendig over og se ut som en værbitt bestemor med hårrull i nakken før fylte førti så kan vi vel vedgå oss denne naturlige utviklingen?
Vi bruker mye energi på å fremstå som yngre enn vi er. Skjønnhetstips er først og fremst basert på å se unge ut og en av de beste komplimenter man kan gi er jøss, er du så gammel, det hadde jeg aldri gjettet.
Skjønnhet kommer ikke lenger bare innenfra oss selv, men fra innsiden av krukker, tuber og glitrende hylser. Og selv om det å være velstelt, nyfrisert og nysminket er en god følelse lurer Fruen innimellom på hvordan dette påvirker småjentene som tusler ut og inn av baderommet, tester ut ansiktskremer og følger nøye med på reklameinnslag på fjernsynet. De ser oss, de ser hvordan vi utsetter aldringen og de gjør seg vel sine meninger om hva som er et godt utseende og hva som ikke er like attraktivt.
Hva vil de fokusere på når de blir voksne...Og hva skal man ta ansvar for; å dekke eget grått hår eller å gi de søte små en ide om at det å bli eldre faktisk er helt ok?

5 kommentarer:

 1. synes det er fint å eldes jeg, men nå er vel jeg heldig:) I en alder av 52 år har jeg få grå hår, mulig jeg endrer mening når jeg får grått hår....Får ellers høre at jeg ser ung ut, men tror nok den ungheten kommer innenfra...:) Har både rynker og pigmentflekker så det holder;)
  Jenta vår sa da hun var yngre: "mamma veit du, du e den gamleste mora i klassen, det e så ækkelt". Hun har heldigvis forandret mening:)
  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 2. Jeg er 32, og har bestemt meg for å godta grå hår når de kommer. Men hvem veit hvordan jeg tenker når de gjør det. Jeg veit bare at jeg ikke er noe god på å vedlikeholde farget hår - plutselig er etterveksten nede ved ørene ;). Så, ja, jeg håper at jeg kan bære både rynker og grå hår med stolthet. Så får årene vise om jeg er like stor i kjeften seinere. :)

  SvarSlett
 3. Jeg må innrømme at jeg har litt angst for akkurat grå hår - jeg innbiller meg at da er man skikkelig gammel, liksom....Men så er det vel også at jeg ikke helt tror jeg vil kle grått hår - noen gjør jo faktisk det, se ser flotte ut selv med grått hår.
  Ellers eldes jeg nok som jeg skal, og det er helt greit:)

  SvarSlett
 4. Grått er fint det, hvordan skulle vi ellers skjønne at vi ikke er 20 år lenger, så spreke som vi er...nei, de grå hårene er nok til for å minne oss på at det hele er forgjengelig.
  Men så var det den forfengeligheten da.....bekjenner meg som hårfargejunkie, men har bedt frisøren min om å si stopp når nok er nok og satser på at i hvertfall hun bevarer gangsynet;-)
  Netty

  SvarSlett
 5. Trine: Friske ord fra døtrene er visst ikke til å unngå...
  GunnBeate: Hehe, vi får vente og se. En bekjent hadde sølvgrått hår ved fylte 40, men begynte å farge det da hun fylte 65 for da så hun plutselig gammel ut.
  Pia: jeg synes jo selv jeg ser überkul ut med mine sølvgrå lokker ( til tross for jevnlige tilbakeemeldinger om at dette ikke stemmer overhodet)
  Netty: jeg vet om en veldig flink og tålmodig frisør i Barndommens dal som er super på å lokke frem original farge!

  SvarSlett