onsdag 23. mars 2011

om bunad og alkohol

Hvor mye kan jeg drikke når jeg har på meg bunad?
Omtrent slik lød spørsmålet fra en ung kunde som hentet finstasen sin. Ikke av de helt yngste vel å merke, de som kommer med mor, far, eller bestemor på slep stiller ikke den slags spørsmål.
Det er flere som spør, og en interessant problemstilling.
Fruen synes man kan nyte alkohol i bunad, men at man i bunad som i andre antrekk skal utvise måtehold. Hvis man har ambisjoner om å drikke seg sjanglefull ( noe man strengt tatt ikke gjør ), får man iføre seg joggebukse og slaskete t-skjorte med en gang.

Mange av de bunadene vi pynter oss med i dag er direkte kopier av klær mennesker gikk i for hundre år og lenger tilbake, mens andre er basert på disse. På denne tiden var vi et ølbryggende og ditto drikkende folkeferd. Brennevin ble også brent og servert, i mer eller mindre lovlige former. De fleste drakk for å slukke tørsten, mens noen drakk mer enn det de burde. Med det i tankene er det vanskelig å se argumenter for å være totalt avholdende i en bunad.

Noen lurer også på om man bør skifte fra bunad til andre festklær etter vielsen, og således være klar for dinner & dancing i mer passende antrekk. Selvsagt kan man det, men i så fall er det kanskje mer basert på hva som er behagelig. Å ha på en litt for trang bunad og sitte til bords i timevis kan lett føre til dårlig stemning. Å danse med bunad bør gå fint, men selvsagt avhenger det av type dans.
Lørdag var Fruen på en lokal gammeldansfestival, hvor det ble danset i timevis. Selvsagt mest gammeldans, men det viste seg at de glade dansere også behersket swing. Her så man imidlertid at de tyngste beltestakker var litt i veien i de høyerste svingene, hoppene og kastene, og Fruen har vel sin tvil om hvor flott det er å danse tango og fox trot i  hallingstakk eller nord landsbunad.

Og bare så dere vet det; Fruen var ikke dansende deltaker. Det er over tyve år siden sist man trådde en masurka. Det blir minst like lenge til neste gang.

7 kommentarer:

 1. som fast deltager på landskappleiken må jeg si at for meg har "bunadsbæring eller brennvinsbruk" aldri virket som noen problemstilling, så det er kanskje også litt settingen? (skal kanskje nevnes at jeg ikke selv bærer bunad)

  Og så må jeg si at jeg skjønner godt hvorfor de jentene som konkurrerer i lausdans på kappleik ofte danser i herrebunader. Det store hallingkastet i beltestakk...ok, det hadde vært noe det!

  SvarSlett
 2. fru Storlien da, det er jo sååå morsomt å danse,med eller uten bunad:)
  Takk for innlegg om bunad og alkohol:)

  Klem Trine:)

  SvarSlett
 3. Frk.Figenschou: Enig, det er noe med settingen...Men er det ikke mennene som tar hallingkastene?
  Trine: Jeg danser ikke, ettersom jeg er totalt blottet for takt...Og dette med bunad og alkohol hadde jeg tenkt å skrive om en stund, men aldri fått tatt meg sammen. så takk for et passe spark i baken:)

  SvarSlett
 4. når man danser i par er det mannen, men når man danser "laus", altså ren oppvisningsdans, hender det at kvinner også deltar. Nåfortiden, iallefall.

  SvarSlett
 5. nå fikk jeg mange morsomme bilder i hodet-! Foxtrot i bunad, verdt å prøve, kanskje? Jeg er en av de som ennå ikkehar skaffet meg bunad, og det svir alltid litt ekstra på 17. mai,....jeg innrømmer det. ...hulk.
  Tusen takk for awarden! Veldig veldig hyggeli å få award fra selveste fru Storlien, en av superbloggerne her på verdensveven-!

  SvarSlett
 6. Jeg har "Sverigedräkten" og skulle aldri komme på idéen om å bytte til noe annet hvis jeg först hadde tatt den på til ett selskap! Det er det absolut vackaste klesplagget jeg eier!

  SvarSlett
 7. Frk. Figenschou: Ok, ja det har jeg vel sett også...Stort sett alltid flest jenter på dansegulvet.
  Akeleiedamen: Så bra! jeg liker når noen får morsomme bilder i hodet av det jeg skriver!Og nei, nei, jeg er ingen superblogger. Jeg bare pusler rundt her i min lille verdensdel jeg...
  Osloskånskan: Enig. Er man i bunad så er man i bunad! Har du sett den unionsutgaven? Den er litt sånn styggfin. Jeg har vurdet å sy den til meg selv ( svensk oldefar) men det yngste barnet sa at hvis jeg gjorde det skulle hun definitivt ha nordlandsbunad. Så vi står på stedet hvil.

  SvarSlett