onsdag 26. mars 2014

Tips og tanker om bunadsølv


Det nærmer seg i første omgang helg, men det nærmer seg også konfirmasjonstid og17.mai. 
Kort sagt - bunadsesongen står for døren. 
Kanskje har dere alt dere trenger av sølv og tilbehør til bunad og lurer litt på skikk og bruk og vedlikehold?
Eller kanskje skal dere komplettere noe dere allerede har, eller investere i helt nytt? 


Hvor mye sølv skal man bruke, hva er riktig til min bunad og hvordan skal dette oppbevares og stelles?
Hvem bestemmer hva som er riktig sølje til en spesifikk bunad, og kan arvesølv brukes?
Det er mange spørsmål også om denne delen av en komplett bunad, og jeg skal prøve å hjelpe;

Hvor mye sølv skal man ha?
Dette avhenger av bunaden din. Noen har tre søljer, andre bare en. Dette avhenger ikke bare av bunaden, men også av størrelsen på den som er inni bunaden. For eksempel: en velvokst dame i beltestakk fra Telemark har bringe nok til å ha de tre søljene man er mest vant til å se denne bunaden med. En sped liten konfirmant derimot, har sannsynligvis ikke plass til mer enn to - en liten i halsen og en større nedpå brystet. Da er det helt ok å vente med den tredje! Sølvprisene har steget endel hakk, og det går an å heller gi den siste sølja som gave ved en senere anledning.

Alle andre har sølvbelte, kan jeg også ha?
Det at majoriteten har noe er ikke ensbetydende med at det er riktig. I noen draktområder har bruk av sølvbelte vært utbredt blant gifte kvinner, men i store deler av Norge var sølvbelte en del av brudepyntingen. Disse beltene ble da lånt ut til gifteklare kvinner sammen med krone og annen stas.
Nå har mange velordnet økonomi og kan lett bruke tusenvis av kroner på belte. Slik endrer draktskikken seg, og selv om Fruen sjelden oppmuntrer til komplett belte ser man at trenden er slik. Sølv på midten skal det være, vel å merke hvis bunaden er av en modell der det er mulig. Sølv på midten på en Nordlandsbunad vil til evig tid være særdeles ugreit.

 Hva er riktig til min bunad?
Det er utarbeidet eget sølv til enkelte bunader, basert på gamle knapper, søljer eller med utgangspunkt i broderimotiv på selve bunaden. Andre har stedegent sølv som har blitt brukt gjennom generasjoner. En gang i tiden var det vanlig at håndverksvenner vandret fra sted til sted når de hadde fullført grunnutdannelsen. Slik spredte motiv og modeller seg, og spesielt på Østlandet ser man mange søljer som er til forveksling like.

Kan arvesølv brukes?
Svaret er ja, med visse forbehold. Forbeholdene avhenger litt av svaret ovenfor, men også av type sølv og type bunad. Noen bunader har forgylt sølv, andre hvitt sølv og andre igjen oksidert sølv. Noen områder bruker røde eller grønne steiner i søljene. Noen har store, massive søljer mens andre har lette små søljer med hengende løv.
Om du for eksempel har en fantastisk flott sølje fra Telemark passer den ikke veldig godt på en Råndastakk eller en Nordlandsbunad. Da kan det lønne seg å bruke arvesølvet til andre anledninger, det er ingen lov som tilsier at bunadsølv ene og alene brukes til bunad.

Hvordan skal jeg oppbevare bunadsølv?
Pakk det pent inn i en frysepose av gjennomsiktig plast. Sølv oksyderer ( blir svart) i kontakt med luft. Hvis du har fastsydd sølv på bunaden, knapper, maljer eller spenner på livet, kan du lirke litt gladpack rundt disse delene.

Hvordan steller jeg bunadsølvet?
Aller først, har du noensinne vurdert å bruke sølvdipp på sølja? Glem det! Slike blandinger er kruttsterke og sliter på sølvet. Dessuten tar den med seg alt. Noen søljer er oksidert for å gi skyggeeffekt, altså er de svartere inni kruller og hjørner. Mye av dette vil forsvinne etter en runde med dipp, og det koster mye å få ordnet opp i dette. Det er bedre å ha en litt svart sølje enn en som er helt hvit.
Hvis du har en veldig sliten sølje kan den leveres inn til gullsmeden for oppussing. De kan vanligvis også erstatte manglende deler. Her gjelder det å være ute i god tid, gullsmeder har også høysesong og tar heller i mot i januar enn mai.
Hjemme kan man for en rimelig penge stelle pent med slitent bunadsølv:
bruk lunkent vann og litt zalo, dypp eller la sølvet ligge i dette et par minutter og klapp det så tørt med en gammel t-skjorte eller annen tekstil som ikke loer. Til slutt blåser du forsiktig med hårføner slik at alle hjørner og svinger blir tørre ( bruk svak varme og hold avstand)

Og til slutt, tre oppfordringer i disse glade forbrukstider:


Kjøp brukt
Det finnes seriøse bruktbutikker som selger bunadsølv. ta turen innom og se om du finner noe fra ditt draktdistrikt. Sølv har den leie uvanen at verdien synker fort, og ved å lete gjennom en skuff eller to i en bruktbutikk kan penger spares. Det finnes også nettsteder hvor man kan gjøre gode kjøp. Det er hverken skammelig eller flaut å tenke økonomisk.

Tenk langsiktig
Mange gir bunadsølv i dåpsgave, og de ørsmå barnesøljene er supersøte. Men har du tenkt på at de minste halssøljene/halsknappene for en voksen passer fint som sølje for et barn? Hvis du heller gir en voksen halsknapp kan den brukes som brystsølje når mottakeren er liten og så flytte opp i halsen når hun er voksen. Slik gir du en gave som varer.

Til konfirmanten
Snakk med familie og faddere. Kanskje har noen lyst til å gi en sølje, veskelåsen eller et par mansjettknapper i konfirmasjonsgave? Mange blir oppriktig glade for å få tips om hva ungdommen ønsker seg, for det er ikke alltid lett å tenke ut det på egen hånd....Snakk med konfirmanten om hva ting koster, gi deler av draktsølvet til jul eller fødselsdag og la de forstå at dette er kostbarheter man steller pent med og har glede av i mange, mange år. Ikke at man skal bryte alt ned i kroner og øre, men gi dem en grunnidé om at en bunad ikke kommer rekende på ei fjøl.


PS: Hvis du synes det er noe kjent ved dette innlegget så er det et bevis på at du er en trofast leser med god hukomnmelse. Innlegget ble først publisert 6.mai 2011. Men jeg synes fremdeles det inneholder gode tips om stell og anskaffelse av bunadsølv og velger derfor å resirkulere det. 

10 kommentarer:

 1. "særdeles ugreit" er jo en veldig pen måte å si det på. Jeg grøsser hver gang jeg ser sølvbelter, det er et helt unødvendig velstandssymbol på de aller fleste bunader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt enig med deg. Men etter hvert har jeg innsett at min personlige smak eller min bunadkunnskap ikke alltid er utslagsgivende for hva kunden velger. Og dette gjelder særlig når de står hos en forhandler av bunadsølv og får gode innspill fra selger. Kunden må forstå dette selv, og innse hva som er nødvendig utstyr. Og du, tenk deg nordland med belte - verre blir det ikke!

   Slett
  2. Eller en nordlandsbunad uten sjal?

   Slett
  3. Det triste er at nordlandsbunaden er fin uten sjal...broderiene på ryggen er så fine, og de synes jo ikke når det sjalet ligger utenpå...

   Slett
 2. Kjempebra og så veldig praktisk innlegg, Fru Storlien!
  Dattera mi fikk romeriksbunad til konfirmasjon i fjor, og vi kjøper helt bevisst ikke sølvbelte. Det passer ikke på en konfirmant synes jeg. Sølvbelte kan man vel evt spare til sjøl, en sølvbit av gangen.

  SvarSlett
  Svar
  1. helt enig! Og så bra, Lovise! Jeg klapper litt i hendene når jeg ser noen uten sølvbelte - de har skjønt det, tenker jeg, de står imot!

   Slett
 3. Flott skrevet!
  Ble selv sjokkert da jeg i forrige uke bladde i en brosjyre over sølv til romeriksbunad for barn. De har nemlig sølvbelte i barneutgave!

  SvarSlett
  Svar
  1. ÆSJ! Det er jo helt latterlig. Og historieløst. Og i det hele tatt. Nei, nei, nei.

   Slett
 4. Foreldrene mine har kjøpt deler til bunad i julegaver fra jentene var små.De mente det var bedre enn å gi leker (som de allerede hadde nok av!) Denne helga var størstejenta konfirmant, hun var stolt av å få bruke bunaden si som hun har fått deler av siden hun var lita! Den minste sølja har hun brukt som barnesølje. Heldigvis har jeg fornuftige jenter som har gledet seg over å få bunad i julegave! Jeg synes dette er en god ide til andre :-)
  Carina

  SvarSlett
 5. Så fint å høre at det går an å bruke sølvet til andre ting enn bunad! Jeg har ikke bunad til 17 mai i år, men vurderte å bruke øredobbene fra Nordlandsbunaden likevel og var usikker på om dette var OK. Tror jeg tar sjansen!

  SvarSlett