tirsdag 11. mars 2014

rote-rundt-dager og annen luksus


Det å jobbe hjemme kan by på mange problemer, eller utfordringer som det vel skal hete i vår politiske korrekthet. Det er lett å gå i fella og putte inn litt klesvask, litt kaffeavtaler med venninner, en utviklingssamtale eller storhandel av mat i det som defineres som normal arbeidstid.
Ikke nødvendigvis fordi man ikke har noe annet å fylle arbeidsdagen med, men fordi hverdagen går lettere opp hvis noen i familien legger inn en liten økt midt på dagen av alt det som vanligvis skjer på ettermiddag/kveld når alt annet av kjøring, lekselesing, middag og annet også skjer.
Så kan du kanskje si at alle familier der begge jobber utenfor hjemmet klarer dette og aleneforeldre klarer også dette uten å ende med total kollaps og påfølgende sykemeldinger. Så ja, det beste er å skille på lønnet og ulønnet arbeid. Og selvsagt er det mulig. Aller enklest er det i teorien...
Men vet du, det er lett å anta at den som jobber hjemme kan gjøre litt ekstra i løpet av en arbeidsdag. Og dessuten - jeg bruker aldri tretti minutter på å spise formiddagsmaten min alene, så jeg kan like gjerne sette på en vaskemaskin eller gjøre noe annet vettugt når jeg har pause ( istedenfor å vake rundt på facebook ). Så da blir det sånn.

Og sånn er det, det ene veies opp mot det andre. Balansegangen for å få jobb og familie til å fungere er hjertelig og smertelig til stede også for de som jobber hjemme. For, det at du er i huset når barna kommer hjem fra skolen er ikke alltid ensbetydende med at du er tilgjengelig. Noen dager har du tid til den gode samtalen, gjennomgang av ukeplan og en kopp te ved kjøkkenbordet. Andre dager har du definitivt ikke tid til hverken hei eller hadetbra.

Men midt oppi det hele har jeg følgende råd til dere som vurderer å starte eget firma hjemmefra. For jeg er vel ikke den eneste som har valgt å flytte arbeidsplassen hjem nettopp for å få hverdagen til å gli lettere?

Tillat deg en real rote-rundt-dag en gang i blant. Ikke nødvendigvis en i uka, det blir dyrt, men en i måneden, mandag etter jobbehelg eller en annen løsning. Har du jobbet to kvelder kan du kanskje ta fri en formiddag og få unna alle slike telefoner som må tas i arbeidstiden, fjerne sånne flekker som krever dagslys fra stueveggen, møte en venninne, få unna finvasken og gjøre litt forskjellig annet av det som man egentlig ikke kan tillate seg å gjøre i arbeidstiden men som rir deg som en mare hver gang du går gjennom kjøkkenet, stua, gangen eller et annet rom i huset..
For tro du meg - de dagene er gull verdt.
Og når du har hatt en sånn dag, kall den rote-rundt eller hit&dit-dagen eller hva som helst, får du gjort så mye mer neste dag. Rett og slett fordi den andre huskelista på mirakuløst vis har blitt mye mindre og du føler deg helt på høyden igjen.
Og det som er viktig her, er ikke at du skal sulle rundt og gjøre alt mulig hele tiden. Nei, det viktige er at du skal sette av tid til å gjøre dette andre, det som stjeler tid og energi når det ikke er gjort og som knapt nok synes når det først er gjort.tømme blomstervaser blant annet...selv om vi for tiden prøver å innbille oss selv at halvdøde tulipaner kan sorteres som en installasjon og dermed defineres som kunst.


2 kommentarer:

 1. Et veldig godt råd! Jeg har ikke hjemmekontor, men jeg husker fra studietida hvor lett/fristende det var å henfalle til klesvask og bollebaking når jeg likevel var hjemme, særlig når det sto noe litt vanskelig eller kjedelig på leselista. Da var det til og med fristende å støvsuge.
  Ellers må jeg si at jeg sikler på det griselekre broderiet ditt - er det Åmli, eller noe annet herlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. eh, jeg har alt støvsugd i dag...selv om jeg burde gjort noe helt annet.
   Broderiet er en skjorte fra Øst-Telemark, bildet er fra noen år tilbake da den yngste fremdeles trengte en tålmodig mor ved sin side mens hun gjorde lekser.

   Slett