lørdag 12. februar 2011

to sider av en stakk


I Barndommens dal hadde vi et kjøkkensett i engelsk broderi. Hvitt på hvitt, med hull og tungekanter. En gang i tiden hadde det prydet vakkerkammerset på morfargården, i vår barndom prydet det kjøkkenet.
Broderiene var vakre, duken konstant nystrøket. En gang oppdaget mor at den unge Fruen stod og krøllet sammen duken, for å se om den i det hele tatt kunne skrukkes...
Og en annen gang, da vevtanten var på besøk lærte hun Storesøster å se forskjell på rette og vrange, ettersom duken tydeligvis hadde blitt lagt på med gal side opp.
Slik skulle det være, vrangen skulle være like fin som rettsiden. Alle prektige brodøser vet dette, og bruker mye energi på flotte trådfester og minimale trådsprang.
Så kommer man på kurs og skal brodere bunad, og det store spørsmålet dukker opp:
Hvor fin skal vrangen være? 
Ingen ville finne på å montere denne nordlandsbunaden med vrangen ut, men motivet er gjenkjennelig og trådsprang er innenfor det akseptable.
Fruen mener at rettsiden er viktigst. For ja visst skal det være pent inni, men fokuset er på det synlige. Om noen bretter opp stakken din for å se på innsiden kan du med god samvittighet knipse dem over fingrene. Få mennesker har noe å gjøre oppunder andres skjørt.
Men jo penere vrangen er jo lettere er det å stelle og stryke. Og den største jobben gjør man mens man broderer. Trådender festes fortløpende for å unngå fastsydd tjafs som ikke kan fjernes, og om du syr et par sting i feltet du skal brodere sitter tråden like godt som om du knytter en prektig knute og lar den henge på baksiden.

6 kommentarer:

  1. Ja, hvor fin skal vrangen være? Jeg har vært veldig nøye på at et broderi skal være fint på vrangen og, både når jeg broderer selv og når jeg skal lære fra meg på bunadkursa jeg har holdt, for det lærte vi jo i håndarbeidstimene i de hårde 60åra da man la all sin flid og ære i et vakkert broderi. Og når det er pent på vranga er det enda penere på retta.
    Men etter å ha opplevd at enkelte jeg har brodert for har klart å ta på seg bunadforkle med vranga ut fordi de ikke ser forskjell på retta og vranga, har jeg begynt å lure!!!!!!
    Kanskje det er på tide å merke de broderte bunaddelene med hva som er rette og vrange????
    Hilsen fra Grete, brodøsen fra Lier.

    SvarSlett
  2. Modern har alltid gjentatt overfor meg det hennes lærerinne terpet overfor henne; Like pent på vrangen. n medvirkende årsak til at jeg aldri blir en brodøse.

    SvarSlett
  3. Hjelpes meg, det har jeg ikke tenkt på en gang, at det stilles krav til vranga også! Må sjekke bunaden min...

    SvarSlett
  4. Men kjære Fru Storlien, hvordan skal vi feste trådene slik at det blir fint på baksiden også? Fortell!

    Jeg synes det er vanskelig å feste trådene selv på et strikketøy. Jeg overdriver sikkert, og er alt for grundig når jeg fester. I blant synes det godt og det er vel ikke meningen? Kan du ikke veilede oss strikkenoviser litt?

    Jeg har lyst til å prøve meg litt på broderi også, så en liten innføring i festeteknikker for broderi hadde jeg satt stor pris på.

    Hvor mange sting er nok? Hvor bør man feste trådene? Osv. Om du kunne sagt litt om det samme i forhold til strikking så blir jeg ekstra glad. Festeteknikker hoppes det glatt over i de fleste veiledninger, har jeg inntrykk av.

    Hilsen vordende storstrikker og nyskjerrig-på-broderi-Therese

    SvarSlett
  5. P.S. så fint broderiet ditt er på baksiden. Jeg trodde et øyeblikk at det var forsiden.

    SvarSlett
  6. Grete: Vrangen skal være fin! men om folk ikke ser forskjell, da burde de se på falden i sidene...
    Elisabeth: Og der har vi et strålende eksempel på hvordan mødre kan påvirke:)
    Pia: tenk om du har gått med vrangen ut?
    Mammaogmer: Takk, abstrakt nordlending kunne vært en fin variant! jeg jobber med en miniguide, den kommer etter hvert.

    SvarSlett