onsdag 23. februar 2011

er skaut flaut?

Råndastakken er en av bunadene som ikke har noe skille på hodeplagg. I Barndommens dal er det skaut for alle uansett alder og sivil status. Eller, det fantes enkelte varianter. Odelsjentene hadde sin egen måte å knytte skautet på, slik at unge optimister lett kunne blinke seg ut gifteklare emner på kirkebakken.
Andre steder er det annerledes, for eksempel i Telemark hvor ungjenter vipper håret mens gifte kvinner dekker seg til med skaut. Hva det vil si å vippe? Jo, i gode gamle dager da håret var enhver kvinnes pryd og fikk vokse seg langt, ble et vevd bånd snurret rundt håret som deretter ble lagt pent rundt hodet.
Nå til dags hvor vi er mer kortklipte er vippene ferdigsydde og settes oppå håret. Det synes å være en viss uenighet om hvor langt ned i panna den skal plasseres, men om man har i bakhodet at dette opprinnelig var en del av håret og ikke et pannebånd, er man på rett spor. Gifte kvinner vippet også håret, men bar et skaut over. For det var slik at den dagen man stod brud var den siste dagen håret kunne bæres utslått. Bare såkalt falne kvinner kunne vise håret, og hvem ville vel fremstå som en fallen kvinne...Et sted i Norge fantes et eget hodeplagg for ugifte mødre, et såkalt skammeskaut. Det aner Fruen at det var mer stas for barnefaren, han fikk en farget innfelling i sin lue ( type en fjær i hatten)

Skikken med hodeplagg har holdt seg. Men nå har vi nye problemstillinger. For hva gjør vi med de samboende, de skilte, de enslige mødrene, eller de som lever lykkelig som single hele livet. Er det et eget skaut for de som har tre barn med to fedre, de som er skilt og gift på ny? Hvordan skal de kategoriseres...
Kanskje skal man rett og slett sette en alder, og si at det hodeplagget som før gjaldt for unge, ugifte kvinner nå er gyldig fram til man fyller tyve, og så overtar frueverdigheten etter det?

Det er  tankevekkende hvor lenge denne skikken holdt seg. Bondekonene dekket håret til et stykke utpå 1900-tallet, og helt til femtitallet var det ansett for lite dannet å vise seg utendørs uten hodeplagg. Nå flyr vi friskt ut, uten luer og hatter og skaut, og okker og akker oss over burkaer og andre eksotiske plagg. men, de fleste av oss har oldemødre som ikke forlot huset uten å dekke håret...

Queenie er forøvrig lite interessert i bunader og draktskikk, og vil heller gå glipp av småoppdrag som bunadmodell enn å vise seg offentlig med skaut. Hittil har hun bare gjemt frueskautet en gang for å unngå den totale ydmykelse i å måtte vise seg med  en mor utkledd som teskjekjerring. Da lærte hun at noen har minst to egnede hodeplagg, og engasjementet er nå kanalisert til nytt kampområde; å få mor til å anskaffe ny bunad med mindre flaut hodeplagg.

14 kommentarer:

  1. Oppvokst med en mor som absolutt skulle ha en gedigen alpelue på toppen, tar jeg parti med Q. her. Skaut er flaut!
    Selv vil jeg ha kyse! muligens ikke mindre flaut for avkommet, men jeg tester gjerne ut teorien.

    SvarSlett
  2. Jeg synder nok der - med hodeplagg til bunaden. Det ligger fortsatt ubrodert. Mens bunadsko er liksom blitt min fanesak. Så mye grusomt som finnes og som brukes.

    Så vi tre bunadskledte her i huset har Braathen-sko. De blir som en hansker etter noen km 17.maitog. Ja, inkludert noen masurkaer også.

    50.000 og 50 var jo imponerende, men jeg forstår det. Du har alltid noe å formidle.

    SvarSlett
  3. Jeg hadde sånne ferdigsydde skaut, da jeg gikk i barnehagen. Altså, som en lue i bruk, men skaut i formen.

    Min onkel sa en gang til min mor at det var ikke rart jeg var blidd sånn en pussig personlighet ettersom hun tvang meg til å gå med så mye rart på hodet da jeg var barn.

    SvarSlett
  4. Tusen takk for godt innlegg igjen :) Vet ikke om jeg ble så mye klokere, for man begynner jo å dra på årene sånn singelmessig sett når man har bikket de tredve...

    Lett skal det ikke være med bunad - jeg får reise til Hallingdal hvor favirottbunaden er fra og finne meg en kar, så kan jeg ha så mye skaut jeg vil! ;)

    SvarSlett
  5. Elisabeth: den synes ihvertfall ikke så godt!
    BestemorsHage: Vi holder oss også til Braathen - de er de beste! Jeg stopper ikke folk på gata og prediker hodeplagg. Selv om jeg synes det er riktigst med, synes jeg folk får styre det selv.jeg bare veileder, vennlig men bestemt...
    frk. Figenschou:Jeg hadde orange heklet lue - aldri mer!
    AA: Jeg tror bruken av hodeplagg er viktigst, det at de ikke forsvinner helt. Så får man bruke det man liker best ( bortsett fra jentekysene til hardangerbunad, de vokser man fra). Hallingdal? Lykke til:)

    SvarSlett
  6. Til min Romeriksbundad hører en kyse med blondekanter og tupper som stikker framover under ørene. Den skal liksom henge på bakhodet (da trenger de fleste å jukse med hårspenner for å feste den) og selvfølgelig har den masse flott broderi bak. Mye arbeid, altså. Min ble brukt på konfirmasjonsdagen, deretter har den fått hvile og jeg har gått barhodet. Men jeg har fulgt skikken - som jeg lærte - med hvite strømper så lenge jeg var "jente" og det var jo lenge, jeg var 32 da jeg gifta meg - og svarte deretter.

    SvarSlett
  7. Er den einaste eg veit om her i bygda som brukar konehuve Sogn). Og eg er ikkje gift - men sambuande med far til mitt einaste barn, og det har eg vore dei siste 19 åra. Kan ikkje tenkje meg å bruke jentebandet i ein alder av 46, med den sivilstatusen der. Kan heller ikkje tenkje meg å bruke bunaden utan hovudplagg. Men det er nok av dei som kan det - og gjer det. Dei om det.
    Har også høyrt nemnt "førkjeskaut". Huff!

    SvarSlett
  8. Jeg liker skaut. Men til bunaden min, fra Ringerike, hørte en liten lue med. Den sydde Bestemoren min om til et hårbånd, og det gremmer nok kanskje Fruen seg over ...? Men jeg mener dog bestemoren min har rett til alt da:-) Forøvrig er jeg odelsjente, og skulle likte å ha et odelsjenteskaut da jeg i yngre dager var på vift;)

    PS Du har vunnet bursdagsgiveawayen min. Innlegg kommer snart på bloggen. Send meg gjerne adressen din på mammadamen@gmail.com

    SvarSlett
  9. har alltid ønsket meg bunad jeg også, men synes jeg er for lita og fyldig til å ha en:) Trønderbunaden sine flaps på vesten ville ha stått rett opp/ut på meg:) Synes det er så fint når gifte kvinner har på sitt hodeplagg til trønderbunaden:) Har forståelse for jenta di som skjemmes over ditt hodeplagg:) Husker selv jeg skjemtes litt over min mor i den alderen:)

    Klem Trine:)

    SvarSlett
  10. Underveis: Disse luene ble opprinnelig brukt emd et silkeskjerf knyttet rundt øreflappene, det kombinert med en prektig hårknute i nakken gjorde de mer bruksvennlige enn slik de bæres i dag.
    Miranne: men førkje betyr da jente? Ihvertfall i barndommens dal...Har du den fine grønne skjorta også?
    Mammadamen: Bestemødre har visse rettigheter...jeg ser jo et og annet som jeg velger å ikke engasjere meg i. Adresse kommer!
    Trine: Trønderbunaden er fin! Moren til en venninne bærer koneskaut til sin - det er så flott!

    SvarSlett
  11. Jeg må innrømme at jeg ikke er helt enig med meg selv (og min datter) når det gjelder skaut. Min mor brukte skaut hver dag. Ellers forbider jeg skaut med krøllspenner og eldre damer med grått permanenthår fra oppveksten min. På den andre siden er jo bunadsskaut litt finere enn de skautene konene i min bardoms hjembygd gikk med. Jeg føler likevel at dette med skaut må modne litt til før jeg våger meg utpå.

    SvarSlett
  12. Bente: Vi skal ha noen gode samtaler om bunadskaut! Haha, jeg skjønner hva du mener med krøllspenner og skaut - de damene fantes i Barndommens dal også.

    SvarSlett
  13. Du skal ha en ganske så "bad hair day" for å bruke skaut knyttet foran hvis du er en dag under 90, mener nå jeg...følger alle bunadsregler fra halsen og ned slavisk, men oppå hodet seirer forfengeligheten!
    Netty

    SvarSlett
  14. knytte et tørkle eller skjerf hyggelig https://www.youtube.com/watch?v=bNI7CRSo-NA

    SvarSlett