tirsdag 4. januar 2011

Motiverende motiv


Skal du brodere adventskalender?
Neida, det har ikke rablet helt for Fruen selv om igangsettelse av kalenderproduksjon sikkert ikke ligger mange hjerter nær tiendedag jul... Imidlertid hender det man oppnår visse klarsynte øyeblikk, og derfor oppmuntres dere kalenderløse kalenderdrømmere om å oppsøke forretninger som kan ha materialpakker til denne typen håndarbeid, kjøpe det du trenger og sette i gang.
Og hvorfor, tenker dere kanskje, hvorfor skal hun ha oss til å brodere korsstingnisser nå?
Jo, av følgende gode grunner:
1. Tiden og veien
Om elleve måneder skal kalenderen på veggen. Tro meg, det er ikke sååå lenge til. Korssting skal syes, kalender faldes, ringer skal syes på. Ting tar tid. Start nå og bli ferdig i tide, det gjør heller ikke noe om kalenderen blir ferdig før deadline.
2. Økonomi
 Nå er det salg på det aller, aller mest av julevarer. I motsetning til sjokoladekalendere har en brodert kalender ubegrenset varighet. Nisser og andre juleaktige motiv holder seg år etter år. Derfor kan man like gjerne kjøpe en materialpakke på salg nå, som å kjøpe til fullpris til høsten.
3. Gleden over et håndarbeid
Håndarbeid er hygge. Men for at hyggedelen ikke skal forsvinne i et umotiverende sluk av tidspress og dårlig samvittighet er det viktig å beregne passe tid. Om man ender med å sitte natt etter natt og slite med for liten tid og for mange sting synker motivasjonen og det vil ta mye lenger tid før man får lyst til å kaste seg andre broderier.


Til slutt, og dette gjelder alle broderier:
Sett deg gode og oppnåelige delmål. Hvis du hver dag broderer mer enn det du i utgangspunktet har planlagt blir du for det første fortere ferdig. I tillegg er det en stor tilfredsstillelse i det å mestre. Hvis du hele tiden havner på etterskudd i jobben, om det så bare handler om et korsstingsbrodert snøfnugg eller to, så øker ikke det arbeidsgleden. Sats på et lite motiv / en farge/ et felt av gangen.


Noen ganger er veien frem til ferdig produkt lengre enn planlagt
Bildet er en detalj av juletreteppet som ankom hjemmet som sterkt ønsket julegave et år, og skulle selvsagt blitt innviet året etter. Det tok to år... Og da det vel og vakkert var ferdig med fald og det hele, da inntok bikkja stuegulvet og teppet lå bortpakket et år til.

8 kommentarer:

 1. Nei, men jeg har planer om å sy et sjarmerende juletreteppe. Og da er det bare knappe 11 mnd til det må være klart også. Sleng gjerne inn noen gode sytips for et sånt teppe, venter i spenning på fagjuryens uttallelse her nå. ☺

  SvarSlett
 2. Jeg har hatt planer om juletreteppe i gud-vet-hvor-mange-år...... Men også denne jula var det nakent og litt trist under grana. Det er lurt å handle juleting nå! Jeg gjør det hvert år. Brodere..... eh...ikke sikkert. Men sy, det skal jeg.

  SvarSlett
 3. Ja det er viktig å være klar over sine begrensninger, ta noe enkelt, -kanskje påtegnet istedet for tellesøm.
  Hilsen Grete, -brodøse fra Lier.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Elisabeth: Tips om sjarmerende juletreteppe skal bli! Noen ønskede teknikker?
  Trine: Applikasjon kan også være fint!
  Grete: Enig, man bør velge noe manenten behersker sånn noenlunde eller noe man har veldig lyst til å beherske:)

  SvarSlett
 6. Elisabeth; strikke, hekle, brodere korssting eller etter påtegnet, applikere...

  SvarSlett
 7. He he for 23 år siden startet jeg på den fine julekalenderen, i fjor ble den sendt opp til min mor men er dessverre ikke ferdig enda - og lupelampe har hun - var nok vel ambisiøs den gangen men blir sikkert fin til mine oldebarn hm.....
  Hilsen Gina

  SvarSlett