søndag 2. januar 2011

Med nål og tråd


Det ble strikket en del i timene på gymnaset. Stille og rolig satt man langt bak i klasserommet og telte flittig, en rød, tre svarte, en rød....Selv syntes man dette var en storslått måte å komme seg gjennom diverse timer på, timer som lærerne mente burde vies til terping av tyske verb, litterær analyse og andre spissfindigheter. Til slutt ble det fremmet forslag fra kateteret, om vi ikke heller kunne brodere i det minste? Læreren mente det var noe så utpreget feminint og fjongt over armbevegelsene som oppstod når broderinålene glitret gjennom lufta.
Oppfordringen ble tatt på strak arm, og i neste religionstime broderte Fruen flittig. Det endte med en innstendig oppmodning om å gå tilbake til strikkepinnene.

Et av målene for det nye året er å bruke mer tid på lek med nål og tråd, for selv om det fremdeles strikkes mest ligger broderiet Fruens hjerte nær. Det blir bare så sjelden tid til kreative utslag av denne gleden. For mens det er tilfredstillende og hyggelig å brodere bunad, så er det ikke rom for de villeste krumspringene. Det er en mal som skal følges, og selv om Fruen innimellom har god lyst til å snike inn små rosa innslag, eller friske opp med litt gull og glitter så passer det sjelden.
Derfor skal det lekes! Broderirammene skal frem fra skapet, samlingen av garn og inspirasjonsmateriell skal gjennomsøkes og det indre, broderende barnet skal få slippe frem i lyset.

For at dette ikke skal koke helt bort opprettes det derfor en helt ny kategori her, med navnet nål og tråd. Der skal ikke bunadsdelen vies mye tid og spalteplass, men med jevne, eller ujevne, mellomrom skal andre prosjekter vises sammen med god råd og tips om hvordan man kan bli en glad brodøse.

Visste dere forresten at det på 1800-tallet var en fin og godt betalt jobb å brodere, og at dette håndverket stort sett ble utført av menn? Nå som dette stort sett utføres av kvinner har dessverre  både  anseelse og lønn sunket betraktelig.

4 kommentarer:

 1. Å, kunne ønske jeg kunne brodere, det er så flott. Men når man akkurat klarer å sy en rett søm med maskin, bør man være realistisk og fornuftig og kjenne sine begrensninger. Lykke til med svingende nål og tråd.

  SvarSlett
 2. Kjæreste Fru Storlien,

  Riktig godt nyttår til deg og dine! Jeg har lagt igjen så alt for få kommentarer her inne hos deg, selv om jeg har sveipet innom i mellom julestri og feiring.

  Jeg ble riktig så glad da jeg leste om den nye broderikategorien din. Broderi er noe jeg lenge har hatt lyst til å prøve meg på, men det krever en viss teknikk og jeg har enda ikke hatt roen til å sette meg inn i det. Jeg håper du deler av din kunnskap. Inspirasjon vet jeg at det blir!

  SvarSlett
 3. Høres meget bra ut! Jeg tenkte tanken da jeg satt og så på den nye engelske serien som begynte på nrk1 i kveld, hvor huset frue satt i sofaen og broderte på noe stort noe i lekre farger. Da fikk jeg lyst. Gleder meg til å se ditt!

  SvarSlett
 4. Elisabeth: Om noen år vet du, da broderer du som den reneste engel!
  Mammaogmer: Faktisk kan jeg takke deg litt for denne nye kategorien, takk for inspirasjon!
  BrittÅse:Så bra! jeg må bare finslipe nålene før jeg setter i gang for fullt.

  SvarSlett