mandag 16. august 2010

The fabulous four


Om man skulle misunne de søte små noe, så er det lykken og luksusen i å ha to sett med besteforeldre. To sett som på hver sin kant stiller opp, passer barn, forteller fra fjern og nær fortid, går på tur og har et hav av tid. For Fruen var det, da Woody meldte sin ankomst, vanskelig å forestille seg hvordan dette ville bli. Selv vokste man opp uten å ha møtt bestefedrene som begge døde før man ble født, en mormor man bare har vage minner om og en bestemor som liksom alltid var gammel. Tanken på at de søte små skulle kunne sendes hit eller dit var uvant, fjernt fra egen oppvekst.

I sommer har vi måttet snakke med de søte små om dette at det å ha besteforeldre ikke er noen selvfølge. Det finnes sykdom man ikke blir frisk av, og kanskje har vi ikke like lang tid sammen med alle de fire fine. Det dukker opp spørsmål under slike samtaler, spørsmål som kan være både såre, morsomme og tankevekkende. Hos oss har det også vært viktig å snakke om at besteforeldre har flere roller i en familie; de er ektefeller, foreldre og svigerforeldre. Derfor er det ikke alltid lett å svare fint og nøytralt når de spør, og noen ganger trenger vi også litt tid til å tenke før vi svarer. Ikke fordi vi ikke vil svare, men fordi dette er mennesker vi også er glade i og bekymrer oss for. 

Woody sa det så fint i sommer Vi er heldige som har sånne fine besteforeldre.
Og Fruen kjenner med hele seg at jammen er de heldige, ikke bare fordi de har disse menneskene i livet sitt, men også fordi de er store nok til å glede seg over dem.

4 kommentarer:

 1. Så fint! Flott for barna å oppleve eldre mennesker som fremdeles orker og ønsker å bidra. Ikke bare nå, men også som en erfaring å ha med seg i livet. Og jammen fint for dere voksne også, så blir det mulighet for litt avlastning og kanskje til og med noen gode råd :) Inspirerende å høre hvordan dere prøver å vise barna at besteforeldrene er noe mer enn det. At alle mennesker har flere roller. Det skal jeg ta med meg videre til mine barn.

  SvarSlett
 2. Ja, dere er heldige. Og så handler det jo også om at dere er kloke nok til å slippe besteforeldrene til i livet deres. Og kanskje de også er kloke nok til å la dere - altså deres egne barn - få være voksne i sitt eget liv. Da går alt så meget bedre....

  SvarSlett
 3. Det bildet der er så fint at jeg begynte å grine litt, jeg!

  SvarSlett
 4. Mittsnitt: Det er viktig å se hverandre som mennesker. derfor sier jeg sjelden pappa om høvdingen, og kan til barnas gru omtale ham som kjæresten min også!
  Underveis: Hehe, vi er vel ikke alltid like enige om barneoppdragelse og sånn, men det går fro det meste ganske greit.
  BrittÅse: Han er så fin, faren min. Og så er det utrolig kjekt med en slik bålplass i hagen.

  SvarSlett