torsdag 3. mai 2018

Bunad 3.mai - hurra for bunaden


Mange er så opptatt av hva de ikke kan gjøre når de bærer bunad. De engster seg for hva som ikke passer seg, hva som sømmer seg og hvem som kan mene noe om sminke, håndvesker, alkoholinntak, sko og discodans. Til dere vil jeg si; slapp av og senk skuldrene. Dette går fint og jeg har noen gode råd til dere. Men ikke i dag, for i dag synes jeg vi heller skal snakke om alt det fine vi kan gjøre når vi har på oss bunad:

1. Du kan alltid dra i gang en samtale med naboen. Alle har en mening eller en historie om bunad.
2. Du kan slappe av i visshet om at du er  korrekt kledd i mange anledninger hvor det ellers kan være litt vanskelige å knekke kleskoden. Bryllup, gallamiddag, konfirmantjubileum, svennebrevutdeling.
3. Du kan være garantert servering selv om det er aldri så fullt ved bardisken . Selv den mest stressede bartender ser en teskjekjerring med skaut.
4. Du kan gå med det råeste hodeplagget og likevel være helt innafor
5. Du kan ha ullundertøy, knestrømper, hold-in undertøy og brede bh-stropper uten å trenge å engste deg for at noe synes. Bunad er ideelt for frossenpinner samtidig som naturfiber som ull, lin og bomull ventilerer damer med ujevn kroppstemperatur.
6. Du kan se tilbake på bilder fra festlige anledninger uten å gremmes over skiftende trender. Bunad går ikke av moten.
7. Du kan ha på deg masse morsomt tilbehør, store søljer og gilde silketørklær som ikke matcher
8.  Du kan ( med litt hjelp eller flaks eller gromme gener) bruke det antrekket du ble konfirmert i selv etter flere tiår.
9. Du kan ha likt antrekk med minst fire andre i selskapet og likevel føle deg fin ( ikke like stas hvis du har kjøpt ny og dyr kjole og naboen har samme og kler den mye bedre)

10. Og sist men ikke minst;
du kan være stolt og glad over å være med på å holde den norske bunadtradisjonen levende, aktiv og spennende. Hurra for norsk bunadbruk!

Og selvsagt er det mange, mange andre gode grunner for å glede seg over å gå med bunad.Hva synes du er aller best med å bære bunad?

7 kommentarer:

 1. At det er så synlig hvor jeg hører til. Min Buskerudbunad får oppmerksomhet i Bergen 17.mai. Jeg er derfor tydelig når bekjente ber om råd når døtre absolutt vil ha Beltestakken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hurra for tilhørighet:) Det er noe av det fineste,og en fin start på samtaler med nye bekjentskap.

   Slett
 2. Så sant, så sant. :-) Hurra for norsk bunadbruk!

  SvarSlett
 3. bunad er slow fashion, det er miljøvennlig, og det minner oss om hva klær kostet og var verd i gamle dager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. Veldig gode grunner for bunadjubel:)

   Slett
 4. Hurra, jeg gleder meg til å bli ei bunad-skreppe!

  SvarSlett