Jeg må ærlig innrømme at det er stas å se bunader jeg har hatt mine nedslitte negler på i bruk. Det er hyggelig å se kunder i bunader jeg sydd eller sydd om. Men noe som er enda mer stas, og som gjør meg rørt og stolt er å se bunader som er sydd på kurs. Denne uka har jeg fått tilsendt bilder av flere av disse bunadene, og dere - det er altså så hyggelig. Tusen takk for at jeg får se!
For meg er kursvirksomheten er viktig del av den levende bunadtradisjonen og det å kunne veilede folk som ønsker å sy selv er morsomt, lærerikt og motiverende. Og til dere som lurer på om dere skal våge dere ut på arbeidet med å sy selv - her er en e-post jeg sendte til en hyggelig dame som tok kontakt og lurte på hvor flink hun må være for å gå på bunadkurs:
Takk for hyggelig epost. Jeg synes dette er et vanskelig spørsmål, ettersom det ikke alltid er så lett å si hva som er godt nok.
I kursteksten står det at deltager må ha grunnleggende sømkunnskaper. Med det mener vi at du skal kjenne din egen symaskin, vite hva det vil si å tråkle og en del andre sømtekniske begrep. Du bør ha et visst forhold til håndsøm og ha brodert tidligere ( hvis du skal brodere).
I tillegg avhenger det av hvilken bunad du vurderer å sy. Er det mye broderier, og liker du å brodere? Er det mye håndsøm? Og hvis det er mye som skal syes på maskin, har du symaskin?
Noen bunader er enklere enn andre, det er færre sømtekniske finesser og selve tilpasningen er enklere.
jeg liker å ha elever som i tillegg til å ha grunnleggende sømkunnskaper er nysgjerrige på bunadsøm, er villige til å ta opp igjen sømmer og ikke minst - som hører på det jeg sier. Og jeg blir alltid glad når mulige elver gjør som du og tar kontakt på forhånd.
Velkommen på kurs!
Hilsen Fru Storlien
Så, mener jeg at alle skal sy bunaden sin selv? Nei, absolutt ikke. Men jeg tror fullt og fast at atskillig flere kunne klart å sy hele eller deler av bunaden sin selv hvis forholdene ligger til rette for det. Du trenger heller ikke sy hele bunaden. Det går an å begynne "i det små" med å brodere en del, lage bringeklut, knytte sjalsknuter ( det trenger du kanskje ikke et helt kurs for) og andre deler av bunaden. Hvem vet - kanskje bygger du opp nok motivasjon i løpet av det første kurset til å fortsette på et til, og enda et?
Hvis du har lyst til å sy selv kan du ta kontakt med ditt lokale husflidslag, en lokal bunadsnemnd eller andre kursarrangører og spørre hva de kan tilby. Hvis du ikke finner et aktuelt kurs , send en forespørsel og foreslå ditt drømmekurs. Alle som arrangerer kurs er avhengige av gode innspill og trenger tilbakemeldinger. Hvis du sitter og drømmer om kurs i gimping så vet ingen at du ønsker deg dette før du setter ord på det. Hvem vet, kanskje er det åtte andre som drømmer om samme kurs.
Og dere husk dette - enhver bunad sydd på kurs er en bunad ikke sydd i Kina
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar