fredag 8. mai 2015

sjekkliste bunad

 

  

Forrige helg var det konfirmasjon er, denne helgen er det konfirmasjoner, neste helg er det 17.mai og sannsynligvis er det noen konfirmasjoner helgen etter det igjen også. Jeg vet ihvertfall at det er konfirmasjoner helgen etter det igjen.
Dette innebærer bunadbruk, mye bunadbruk, og potensielt stress fordi ikke alt er på stell.
Derfor gir jeg dere i dag en liten sjekkliste, hva som må være på plass:

1. Bunaden
Hvis den overhodet ikke passer så er det nok litt for sent å gjøre noe med det nå. Men se over hekter og hemper, hvis noe er løst kan du kanskje feste det selv? Det samme gjelder falden. Og apropos fald - vær så snill og ikke fest den med lynlim eller dobbeltsidig tape. Prøv noen små sting i samme farge som stakken og husk at det er bedre med tre små sting som såvidt synes enn et rødt stoffstykke som sleper i bakken.
Gå gjerne over bunaden med klesbørste eller rulle, slik at den er fri for hår og støv. Og om du finner noen flekker, se om denne lista kan hjelpe deg.

2. Skjorta
Linskjorte? Stryk den nå, og la den henge luftig. Lin holder veldig godt på fuktighet og skjorta klapper sammen som en våt klut ( bokstavelig talt) hvis du stryker den kvelden før den skal brukes.
Du kan selvsagt også stryke bomullskjorta nå, alt som er gjort før 16.mai er en bonus.
Se over kanter, har nupereller, musetagger eller trådhemper løsnet og kan du isåfall klare å tråkle den sammen igjen?

3. Bunadsølv
Skulle sølvet vært pusset? Det kan du gjøre selv, sjekk gjerne her for tips om det. Gå over søljer og se om alt av hengeløv og annen stas er intakt. Hvis du har barn som skal løpe lykkelig rundt i bunad kan du vurdere å droppe mansjettknapper,sy igjen det ene knapphullet, sy i en fin tinnknapp og puste lettet ut.
Hvis du har justert livvidde på bunaden bør du sjekke beltet som ikke utvider seg automatisk.
Bunadlomma ( også kjent som veska) bør du også se over, og se særlig på låsfestet. Et par sting kan være en god investering hvis den begynner å se litt sliten ut. Og husk å forsterke festet med en solid sikkerhetsnål som du fester løslomma i stakken med.

4. Forklær og sjal
Se over for flekker, sjekk fald, hemper og hekter. Hvis noe skal knyttes i sløyfe stryker du knyttebåndene.

5. Sko
Hvis du skal kjøpe bunadsko denne helgen vil jeg gjerne minne deg på følgende:
Så sant du ikke er ivrig folkedanser eller veldig ihuga bunadbruker  vil du mest sannsynlig ikke bruke bunaden mer enn max tre-fire ganger i året. Derfor rekker du ikke å gå ut bunadskoene slik vi går ut andre sko, og bunadsko bør derfor sitte helt perfekt med en gang. Det er lurt å gå de ut hjemme, og om du for eksempel sitter i kirken og kjenner at de nye skoene klemmer både på hæl og tå bør du ikke ta de av. Å få gnidd seg inn i litt trange sko mens du er iført omfangsrik bunad kan være utfordrende.
Da ungene var små fant jeg bunadsko på loppemarked. Pensko til barn i vekst brukes ikke så ofte at de blir skeive og slitte, og da kan de helt fint brukes av flere enn en person.

6. Strømper
Det er vel flere som har halset rundt på et kjøpesenter dagen før dagen for å finne strømpebukser til seg selv og de håpefulle. Og dessverre er det slik at hvite strømpebukser til jenter kan være vanskelige å få tak i tyve minutter på stengetid dagen før dagen. Derfor - gå over dette nå og kjøp det dere mangler.


7. Ytterplagg
Børste, se over fald, sjekke hemper og hekter og eventuelle spenner hvis du har cape eller trøye som hører til bunaden. Hvis du ikke har et tilhørende ytterplagg bør du gå gjennom klesskapet og finne ut hva som er det beste alternativet.

8. Hodeplagg
Skaut kan stives, strykes og foldes. Luer kan børstes, sløyfebånd strykes og hårbånd kan man øve seg på å plassere korrekt på hodet.

 I tillegg kan det være lurt å sjekke at det i huset finnes nøytrale vanter, lyst ensfarget superundertøy, pene svarte paraplyer, gnagsårplaster sånn i tilfelle, flagg og småpenger til is.Og når dette er gjort kan du lene deg tilbake, puste lettet ut og glede deg til neste høytidsdag i bunad!


13 kommentarer:

 1. Takk for omfattende liste og gode råd! :)
  Ha en flott 17.mai-feiring!

  SvarSlett
 2. Da skal jeg stryke skjorter i dag. Ungene er enda ikke så voksne at de våger seg på bundadskjortestryking så jeg har mange skjorter.

  SvarSlett
  Svar
  1. I tillegg til å ha mange skjorter har du helt klart også veldig heldige unger!

   Slett
 3. Flott sjekkliste! :-) Poenget om strømper er noe mange brenner seg på - så det er viktig å ha i bakhodet når det nærmer seg mai.

  For de som evt. er litt usikre på hvilken farge strømper som passer best til sin bunad. så har vi satt sammen en liten guide her: http://bit.ly/1QiIrVW

  (Vi kan også levere strømper til hele landet med 1-2 dagers leveringstid rett i postkassen. Det er mao. fortsatt god tid ift. 17. mai.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Det er ikke alltid lett å holde styr på fargene.

   Slett
 4. Takk for tips! Høres så fint og prektig ut - her flyr vi febrliske rundt og leter etter bunadskjorta 16. mai om kvelden.... Men i år skal vi være så flinke så, og begynne utgravningen allerede i helgen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må sy buand til ungen først, det er ikke på lista...så da skjønner du jo hvor prektig jeg er :-)

   Slett
 5. Du skriver så mye bra, med en artig vri, om bunader. Du har ikke vurdert å skrive en bok om dette? Ikke en tradisjonell bok om alle landets bunader, men mer sånn som du skriver her på bloggen.
  Takk for tips. Tror denne og stryke/vasketips må prines ut og henges på skapdøren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for gode ord. Og ja, bok hadde kanskje vært noe...

   Angående lue så er mange av modellene litt løstsittende. Noen syr en gammeldags hårkam fast oppi, som de kan stikke nedi håret. Det er et bedre alternativ enn hårnåler på sidene som noen gjør.

   Slett
 6. Hei! Har du tips til hvordan man kan "feste" lua til hodet/håret slik at den ikke blåser av.

  SvarSlett
 7. - og hva er egentlig lov når man har bunad med hårbånd til, kan man velge sveis etter eget hode .. ?

  du er genial, digger bloggen din og gleder meg til bunadsbruk på søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hårbåndet bør vel befinne seg i håret, altså ikke være en påminnelse fra åttitallet a la Bjørn Borg:-)
   Og takk for gode ord:-)

   Slett