torsdag 2. mai 2013

Spørsmål om bunadskjorter?

Det er den tiden på året hvor det er stabilt høye besøkstall uavhengig av hva man blogger om. Og hva bringer nye besøkende hit? Joda, vask og stell av bunadskjorter, flekkfjerning, bløtlegging, koking, gule flekker, svetterender og diverse annet av den typen problem man har lett for å pakke bort 18.mai og så tro at de forsvinner av seg selv.
Dette blir ikke noe langt innlegg om vask og stell. Det har blitt belyst og beskrevet både her, her og her og sikkert andre steder også.

I dag skal jeg imidlertid minne på dette:
Det er flere veier til Rom og det er flere gode løsninger for god behandling av bunadskjorter. Kanskje har akkurat du vokst opp med en finfin miks av sitrondråper, måneskinn og såpespon som gjør dine linskjorter hvitere enn julesnøen. Kjempebra! men det er ikke dermed sagt at jeg ville fått til det samme resultatet ved å lese hva du gjør. Noe må erfares, vises og forklares. Jeg vasker i maskin. Det er helt greit om du ikke velger min metode.



Og når vi likevel er inne på dette med håndvask kontra maskin? Husker du de gode gamle Turnamatene? Vaskemaskinene der du flyttet vått ( og kaldt) tøy over i sentrifugen? Vel, de hadde ikke fullt så mange innstillinger som dagens maskiner. Ullvugge, finvask eller trinnvis hastighet på sentrifuge eksisterte ikke på disse maskinene som kvernet alt med samme nådeløse optimisme.

Hvis du, kombinert med kjennskapen til at vaskemaskiner er bedre nå enn før, husker at det før i tiden fantes husmorskoler hvor vask og stell av tekstiler faktisk var en del av læreplanen så er det ikke overraskende at vi ikke skal langt tilbake i tid før kvinner håndvasket mye mer enn det vi gjør i dag. Ikke fordi de hadde bedre tid, men fordi de hadde dårligere utstyr og mer kunnskap om hvordan du vasker for hånd. Tro meg, det er ikke bare å trykke en skjorte ned i en vaskebøtte, vri og vrenge og så henge opp.

Og ja, nå har jeg nevnt de nye vaskemaskinene. Det er noe annet som har blitt atskillig bedre de siste tiårene også.
Strykejernet!
Ha det i bakhodet når de eldre garde heier på lettstelt bomull fremfor lin. Det er mye, mye lettere å stryke med et moderne dampjern enn med de kolossene som var normen for en generasjon tilbake.

Lykke til med skjortestell og husk;
det meste av skjorta er uansett inni bunaden. Hold strykefokus på ermer, brystparti, halslinning/krage og mansjetter.



Ja, det var de skjortene med farget broderi da...Broderigarn i bomull skal være fargeekte og kan vaskes som ( nettopp) bomull. Ellers gjelder regelen om  å behandle etter det svakeste ledd. Er skjorta av lin og broderiene av ull så steller du som ull.
Og det står et og annet om dette også i de innleggene det er linket til i første avsnitt.

9 kommentarer:

  1. Jeg har ikke problem med bunadskjorta iår, da den ikke skal brukes....Men vasker i maskin, ullvugger og mildt vaskemiddel og litt abrakadabra(og forteller ikke til svigermor, hun tror jeg er gal som gjør likt) Men jeg har ett problem jeg lange har tenkt å spørre om: min arvede romsdalsbunad er fra 1954, den har normalt vis "krympet" og sømmonnet er brukt opp. Det er ikke mulig å få tak i likt ullstoff, mitt er ren, blå ull, dagens er ett eller anna blandings. Må jeg bare gi opp og sy ny vest(kan velge annen farge) eller må jeg slanke meg? (o gru!)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sy ny vest!

      Er du sikker på at det er blandingsstoff i livet? Noen ganger kan ull kjenne litt syntetisk ut uten at det nødvendigvis er puttet inn noe "dritt"...Det er ikke alltid vekttap gir ønsket effekt uansett. jeg er på slankern for tiden, og blir smalere på særdeles ukurant steder. Sier kanskje mer om min kropp og at det er mange kilo ekstra...men det er ikke alltid vi blir smalere akkurat der vi var smalest i ungdommen. Så, kanskje nytt liv nå og hvem vet - kanskje passer det opprinnelige en gang igjen?

      Slett
  2. Takk for rådet! Da har jeg prosjekt fram til 50 årsdagen eller noe(det er noen år til)inntil videre kan jeg bare si at jeg skal sy ny vest for å spare den gamle! Den kan gå i arv til ett barnebarn(har bare gutter)om mange år!!!

    SvarSlett
  3. Takk for kommentar på bloggen min! Så morsomt at du syr Askerbunad. Har du noen innlegg om denne bunaden? Man har mye tid å tenke når man vever meter etter meter og tankene går rett som det er til de som skal sy i stoffet etterpå, og man lurer på hvordan bunaden blir til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Charlotte:-) Jeg har ikke skrevet om Askerbunadene, men kanskje jeg burde gjort det,
      DEt er fin, og vi i husflidslaget er sjeleglade vi har fått tak i ny håndvever ( du altså!). Det kryr ikke akkurat av dere.

      Slett
  4. Hei.

    Jeg har ei lin skjorte med sort søm som er blitt litt grå atter vask med en grå sokk. er det noe håp at den kan bli hvit igjen. Koster 4500 for en ny så jeg vil gjerne prøve å vaske den igjen.
    Liv Astrid

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror jeg ville prøvd å vaske den igjen, enten alene eller sammen med et hvitt laken.
      Huff, og lykke til!

      Slett
  5. Ser at du anbefaler å bløtlegge bunadskjorter av lin i vann med domestos fresh. Men på flasken står det at den ikke bør brukes på tekstiler. Har akkurat fått bunaden til moren min, og skjorta har gulna. Er domestos- rådet tingen?

    SvarSlett
  6. Hei
    Min bunadsskjorte,(nordlandsbunad) som min bestemor broderte til meg, har blitt hullete og veldig stygg i sonen hvor sølja festes. Vet du om det går an å flytte den broderte kragen og mansjettene over til en ny skjorte.

    Renate

    SvarSlett