torsdag 13. august 2009

Mysterier


Dø æ kje nuggun som skriv um menneskje slik som n'Knut Hamsun, du fæ læsa hein du sa far da en ung frøken trengte lesetips i femte klasse. Og Hamsun ble det. Far anbefalte bøker etter hva han likte, uten voldsomme hensyn til avkommets alder. Derfor ble Kristin Lavransdatter lest i første klasse, Nattens Brød i tredje og vi var skjønt enige om at Greven av Monte Cristo er bedre enn De tre musketerer.
Nå har det vært Hamsunjubileum i Barndommens dal. Her står ikke kampen om hvorvidt han skal minnes som nazist eller nobelprisvinnende forfatter, ei heller om kvaliteten på hans romaner. Her har det i flere år vært en viss diskusjon om hvor vidt mannen ble født her eller der. Mysteriet er nå løst, statuen er plassert og den aldrende Hamsun står med kongsbergknekk i nakken og skuer mot sitt sannsynlige fødested. Slik står han også trygt plassert med ryggen mot dalen og verden, noe som slo Fruen som litt merkelig. Mye kan sies om Knut Hamsun, og heldigvis er man hverken litteraturutdannet eller psykolog, men å fremstille ham som en aldrende mann med lengsel mot Barndommens vugge er kanskje litt i overkant?


2 kommentarer:

  1. Hehe :-) Jeg var så sær at jeg skrev særemne om Hamsun på ungdomsskolen! Leste Victoria og syntes det var en...fryktelig kjedelig bok. Mulig den var grensesprengende erotisk da den kom ut. Men i disse dager, nuvel.

    SvarSlett
  2. Nei, den er vel ikke akkurat dampende. Sikkert derfor far anbefalte den. Jeg skrev om Selma Lagerløf.

    SvarSlett